10 veština kojima bi svaka mama trebalo da nauči svoju ćerku

Pre nekoliko sedmica, dok sam očajnički pokušavala da probudim svog supruga da bi učio i pripremao se za svoj ispit, povukla sam ćebe kojim je bio pokriven i izvukla mu jastuk ispod glave. To je zapravo bio moj jastuk za dojenje koji, iskreno govoreći, nisam baš mnogo puta upotrebila za svrhu za koju je bio namenjen! Kako sam snažno povukla jastuk, on se dopola rasparao po šavovima.

“Naučićete ih da žive, ali oni neće živeti vaš život.

Ipak, u svakom letu, u svakom životu, u svakom snu ostaće otisak načina na koji ste ih naučili …“

Majka Tereza

Nakon toga, jastuk je ostao tako rasparan skoro dve nedelje pre nego što sam konačno odlučila da uzmem iglu i konac i popravim ga tako da izgleda kao nov. Dok sam ga zašivala, kroz glavu mi je proletela misao kako mnogi doslovno ne znaju ništa da ušiju niti da poprave bilo šta što im se pokvari, već odmah to bacaju u smeće i troše novac na kupovinu novog. Nisam mogla da se otmem utisku koliko sam zahvalna mojoj mami što me je naučila (uz milion drugih stvari) kako da šijem ili da popravljam stvari.

Prilično sam sigurna da svaka od vas ima makar jednu ili dve veštine ili važne životne lekcije koje ste naučile od vaših mama, koje ne biste menjale ni za šta na svetu. Stoga, slobodno dodajte to na ovaj spisak.

Šivenje

Staviću ovo na prvo mesto, jer to me je inspirisalo da napišem ovaj članak. Šivenje se može obavljati na mnoge načine, ali smatram da su šivenje i popravljanje nečega tako važne veštine koje se vrlo lako zanemaruju i gube u današnje vreme.

Šivenje odeće ili raznih umetnina i rukotvorina je lepo znati, ali tome se možete i postepeno naučiti primenom nekih osnovnih tehnika šivenja koje se koriste recimo za krpljenje pocepanih čarapa ili manjih rupa na odeći, kao i za prišivanje otpalih dugmića.

Možete to pretvoriti u veoma zabavan hobi ako uzmete neko meko platno ili beli pamuk na kome ćete uz pomoć šarenog konca i krpica dati mašti na volju.

Znanje kako da dobro spremate kuću

Poznajem odrasle osobe koje nemaju pojma kako da ispravno očiste i pospreme kuću. Možda to ne bi bilo strašno kada bismo svi imali dovoljno novca da zaposlimo kućne pomoćnice, ali čak i tada za mene bi bilo važno da znam kako da spremam kuću, jer bi to trebalo da bude bitna odlika odgovorne i sposobne odrasle osobe. Smatram da će učenje još od malih nogu da se na ispravan način obavljaju kućni poslovi umnogome doprineti da kasnije u životu uštedite mnogo vremena i novca.

Štedljivost i efikasnost

Mame mogu biti neverovatne kada je reč o upravljanju novcem. Kućni budžet jednog domaćinstva obično je u rukama mama koje imaju gotovo nemoguć zadatak da podmire sve potrebe i da uz to još pomalo i uštede. Samohrane majke su još veći junaci i treba im odati dodatno priznanje. Bez obzira o kojoj kategoriji mama govorili, mi mame uvek imamo nekog “keca u rukavu” kada se radi o budžetiranju, koje predstavlja jednu od ključnih veština koju je potrebno da svako dete nauči, a naročito u tinejdžersko doba.

Kako kuvati odgovarajuće obroke

Možda mislite da počinjem da zvučim kao pokvarena ploča iz 50-ih i da bi trebalo da sve ovo podvedem pod jedan opšti naziv – dobra domaćica, ali istina je da čak i ako se vaše ćerke ne udaju i ne dobiju decu, kuvanje je veština koja će im, kada je jednom savladaju, trajati za čitav život. A za to ste vi odgovorni. Pripremanje dobrih i zdravih obroka i znanje kako da učinite da hrana bude ukusna donosi mnoge koristi: štedi vam novac, čuva vas zdravim, okuplja porodicu i prijatelje. Dakle, znati kako da pripremate hranu je mnogo više nego znati kako da budete domaćica.

Staranje o suprugu

Biti supruga je teško! A biti dobra supruga je još teže! Dajte primer vašoj ćerki. Volite svog muža, izgradite dobar, zabavan odnos sa njim da bi vaša ćerka, gledajući u vas, videla sebe jednog dana u budućnosti i poželela da se i ona uda, da ima supruga o kome će se starati i sa kojim će izgraditi porodicu. Poučite je šta treba da traži u muškarcu.

Vaš primer je najbolji dar koji možete podariti vašoj ćerki za njen budući brak. Na drugom mestu bi trebalo da bude komunikacija. Nemojte se plašiti da sa svojom ćerkom popričate o tome šta dobru suprugu čini dobrom i nemojte da vam brak bude tabu tema. Naravno, u zavisnosti od uzrasta vaše ćerke, trebalo bi da postoje neka ograničenja, ali otvoreni razgovor o važnim temama za nju je sto puta bolja opcija nego da dobije pogrešan savet sa interneta ili od drugarica.

Biti i ponašati se pristojno

Ovde je lični primer ključan. Biti pristojan ne znači oblačiti se i ponašati poput kaluđerice (nemam ništa protiv kaluđerica), već znači naučti vašu ćerku kako da se ponaša u društvu momaka, kako da se oblači i kako da razgovara na način koji će joj kasnije biti od koristi. Mnoge mame preskaču ovaj deo obrazovanja zato što se stide, ne znaju kako da pristupe ovoj temi ili zato što uopšte nisu dovoljno bliske sa svojim ćerkama.

Mnogo puta devojke moraju same da donesu zaključke po ovim pitanjima i to ponekad ne donese rezultate kakve bi mi, roditelji, želeli. Nemojte biti takav roditelj! Razgovarajte sa vašom ćerkom i budite joj vodič kroz njene teške tinejdžerske dane.

Ljubav prema Bogu

Poučavanje vaše dece o Bogu čini ih boljim osobama, bez obzira koje ste vere.

Dalje, molitva, odlazak u crkvu i čitanje verskih knjiga sa vašom ćerkom učvrstiće vašu vezu. Zaista je važno početi ovo da radite sa vašom ćerkom još kada je ona vrlo mala, najkasnije u drugoj i trećoj godini njenog života. Još je važnije da ovo uvek radite na inspirativan način, tako da to bude zanimljivo, korisno i, rekla bih, čak i ključno za srećan život. Izbegavajte da primoravate vašu ćerkicu na ovo, jer možete proizvesti suprotan efekat.

Ako vas vaša ćerka vidi da se molite, idete u crkvu, postite i ako vidi da vas ove stvari čine srećnim, da vam donose radost i mir, i ona će biti pokrenuta da to čini. Često su mame te koje ostvare veoma jak religiozni uticaj na naš život. Čak i oni koji privremeno izgube interesovanje za duhovne stvari, duboko u sebi čuvaju ovaj uticaj i na kraju se vrate onome čemu ih je njihova mama u detinjstvu učila.

Čitanje i ljubav prema čitanju

Inteligentne žene su privlačnije. Možda sada ne želite da o vašim ćerkama razmišljate kao o atraktivnim ženama, ali, hteli mi to ili ne, naša deca će jednog dana odrasti i morati da pronađu odgovarajuće muževe i žene za sebe.

Čitajte umesto da gledate TV. Vi ste prva i najvažnija osoba koja im može ugraditi ljubav prema znanju i prema knjigama. Vi i vaš muž, naravno. Počnite dok su još bebe i ne prestajte samo zato što su prerasli uzrast za priču pred spavanje.

Popravljanje stvari po kući

Znam da će mnogi od vas reći da je to zadatak za tate, ali takvi stereotipi meni se ne sviđaju. Znanje kako da popravite stvari po kući kada se pokvare i prenošenje tog znanja na vaše ćerke je sjajna veština.

To pokazuje da ste nezavisni i sposobni da samostalno rešavate probleme, ne zaviseći od nekog drugog da to uradi za vas i umesto vas. Neke mame vole da uče svoje ćerke da budu poput princeze, i to je u redu! Ali ja sam više za “sve mogu i znam” stav kod moje ćerke, tako da stvarno mislim da je ovo izuzetno korisna veština, a naročito kada vas tome nauči mama.

Maniri za stolom

Nema ništa gore od devojčice koja ne zna kako da se ponaša za stolom. Bilo da se radi o svečanom ručku ili o običnoj užini, ne čekajte da se ona osramoti, već je poučite svim onim korisnim stvarima pre nego što dođe u situaciju da sama mora da se snalazi kada izađe negde sa društvom ili sa momkom.

Ovo su neke od najvažnijih veština, ali svakako nisu jedine. Ovom spisku mogli bismo dodati još neke, poput: zauzimanje za sebe; verbalizovanje sopstvenog stava i mišljenja; ozbiljan pristup obrazovanju; učenje stranih jezika; baštovanstvo itd.

Izvor: deliainanutshell.com

 

Možda će vas zanimati emisije:

Lenjost

(Ne)poštovanje roditelja

(Visited 705 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. Gaga 18/04/2022at12:44 pm

    To koliko su koje vestine danas na ceni je vrlo promenljiva kategorija, ali snazljivost i borba za sopstveno mesto je presudna

    Reply
    1. Više od života 18/04/2022at12:54 pm

      Hvala na podeljenom mišljenju. Na kraju teksta se nalazi naveden upravo taj deo koji se odnosi na zauzimanje za sebe, verbalizovanje sopstvenog stava i mišljenja… što smo detaljnije obradili u drugim člancima koji se bave vaspitanjem dece i tinejdžera, postavljanjem granica itd.

      Reply

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *