9 nedeljnih navika za produktivnu i bezbrižnu sedmicu

Da li ste imali sedmica kada dođe ponedeljak, a vi već osećate da kasnite? To se lako može izbeći primenom ovih pametnih nedeljnih navika!

Znam da nisam jedina koja se ponekad muči da obavi stvari jer “nema dovoljno vremena”. Uvek ima vremena, ali sve se svodi na to da budete organizovani i pripremljeni.

Naravno, ponekad se događaju stvari koje ne možemo kontrolisati, i ne možemo predvideti svaki trenutak svakog dana, ali biti spreman na ono što znate da će se dogoditi napraviće veliku razliku.

Isplanirajte svoju sedmicu

Jedan od najlakših načina da ostanete produktivni i da vam sedmica teče glatko je da je unapred isplanirate. Evo nekoliko stvari koje treba dodati u svoj planer:

  • sastanci: kod lekara/stomatologa, usluge u salonu, itd.
  • namere: zapišite sve što želite da uradite ove nedelje – konzumiranje više vode, 8 sati sna, buđenje u određeno vreme
  • praćenje navika
  • raspored časova/radnih sati
  • sastanci na poslu/u školi

Očistite svoju torbu

Tokom sedmice, vaša torba za posao ili školu verovatno se puni raznim beskorisnim stvarima. Ne brinite, i kod mene je isti slučaj. Nedelja je savršeno vreme da očistite svoju torbu i pripremite je za narednu sedmicu. Najbolji način koji sam pronašla je da sve izvadim, istresem torbu naglavačke da se rešim prašine, sitnih papira i drugih prljavština, a zatim sve što treba vratim. Lično volim da stvari držim u kesicama u svojoj torbe. Imam kesicu za punjač i slušalice, drugu za šminku, i još jednu kesicu za ženske potrepštine i lekove. Ovo pomaže da sve bude organizovano i omogućava mi da znam gde je šta ako mi nešto hitno zatreba.

Kupovina namirnica i priprema obroka

Samostalno pripremanje hrane zahteva neko vreme, ali ako se spremate u nedelju, imaćete manje posla tokom sedmice. Kupovina vikendom će obezbediti da imate sve što vam je potrebno za obroke tokom sedmice, zato svakako nemojte da preskočite ovaj korak. Pravljenje sedmičnog menija pre nego što krenete u kupovinu takođe pomaže, jer ćete na taj način iskoristiti hranu koju kupite. Nema bacanja novca.

Očistite svoj dom

Jedno od najgorih osećanja kada se vratite kući nakon napornog radnog dana ili škole je da vas sačeka nered. Čišćenje pre početka sedmice je odličan način da ostanete organizovani. Ko bi, na kraju krajeva, želeo da dolazi kući u nered svakog dana? Promenite posteljinu, obrišite prašinu, usisajte i očistite kuhinju tokom vikenda. Zahvalićete sebi kasnije.

Operite veš

Znam da nisam jedina koja mrzi pranje veša, ali zar nije divno kad s tim završite? Zamislite koliko biste se bolje osećali da se vratite kući sa čistom i složenom odećom, umesto da vam se odeća preliva preko korpe za veš. Ovo ne samo da će vam pomoći da steknete mir u glavi, već će vam i olakšati izbor odeće.

Izaberite odevne kombinacije

Velika ušteda vremena je kada još u nedelju pripremite odevne kombinacije koje ćete nositi naredne sedmice. Odeću, pribor, cipele – sve. Ako želite biti izuzetno dobro organizovani, možete svaku kombinaciju okačiti na po jednu vešalicu i staviti ih sve jednu do druge u orman. Na taj način, kada se probudite ujutro i nemate dovoljno energije, već imate spremne odevne kombinacije koje možete obući!

Postavite sebi ciljeve

Postavljanje ciljeva je još jedna nedeljna navika koju treba razmotriti. Postavljanje malih i ostvarljivih ciljeva za sedmicu je već pola posla u njihovom ostvarivanju. Ciljeve možete zapisati u svoj planer kako biste ih videli svaki dan. Što više vidite svoje ciljeve, to je verovatnije da ćete ih ispuniti.

Proverite svoj bankovni račun

Nemojte biti osoba koja nema pojma koliko novca ima na svom bankovnom računu. Provera bankovnog računa na kraju sedmice pomoći će vam da steknete predstavu o tome kako izgleda vaše svakodnevno trošenje. Možete mnogo bolje raditi na ostvarivanju finansijskih ciljeva kada povremeno proveravate izvode iz banke i znate šta se tamo dešava.

Uživajte u nezi

Biti produktivan i držati stvari pod kontrolom je sjajno, ali takođe ne smemo zaboraviti da napunimo svoje baterije. Nedelja je savršena za to. Možete završiti svoju sedmicu opuštanjem, što će vam pomoći da se pripremite za predstojeću radnu sedmicu.

Izvor: bossba

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Kako se suočavati sa izazovima

Tajna organizacija vremena

(Visited 184 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *