Prednosti konzumiranja čaja od nane

Poznato je već generacijama da konzumiranje čaja od nane povoljno utiče na varenje, a jedan od najpopularnijih lekova za probavne smetnje je pijenje sveže pripremljene šolje čaja od nane.

Pogledajmo bliže 9 prednosti čaja od nane i zašto bi uvek trebalo da imate nešto nane u svom kuhinjskom ormariću:

Može umiriti nadutost

Jedna od najpoznatijih prednosti čaja od je olakšavanje stomačnih problema. Listovi nane sadrže esencijalna ulja, uključujući mentol, menton i limonen, koja mogu pomoći smirivanju nadraženog stomaka i olakšati varenje.

Listovi nane, bilo da su od pitome ili divlje nane, mogu se kombinovati sa drugim korisnim biljkama i ekstraktima, poput đumbira, korena belog sleza i kamilice, kako bi se napravili biljni čajevi koji mogu pružiti različite prednosti za varenje, poput olakšavanja zatvora.

Može ublažiti simptome IBS-a (iritabilnih creva)

Lekari će često propisivati kapsule s uljem nane kao prirodni lek kako bi pomogli pacijentima koji traže medicinsku pomoć zbog sindroma iritabilnog creva (IBS). Stoga, konzumiranje čaja od nane može pomoći u ublažavanju simptoma IBS-a, kao što su bol u stomaku, nadutost i gasovi.

Pomaže u smanjenju unosa kofeina

Čaj od nane je prirodni biljni čaj bez kofeina. Dok većina ljudi pijucka čaj od nane jer vole njegov osvežavajući ukus, mnogi ga smatraju odličnom alternativom kofeinskim toplim napicima poput kafe, crnog čaja i čak zelenog čaja, koji takođe sadrži određenu količinu kofeina. Izbeći unos kofeina, posebno po podne i uveče, može pomoći u rešavanju problema sa spavanjem, kao i anksioznosti i palpitacija.

Odsustvo kofeina takođe znači da je manje verovatno da ćete doživeti pad energije kada kofein počne da deluje.

Može pomoći u mršavljenju

Za one koji žele da smanje unos šećera (na primer, radi mršavljenja) ili koji iz zdravstvenih razloga izbegavaju šećer, konzumiranje čaja od nane s blagom prirodnom slatkoćom i osvežavajućom aromom odlična je hidrirajuća alternativa šećerom prezasićenim koka-kolama, voćnim sokovima i gaziranim napicima.

Ako osećate pad energije sredinom dana, umesto da posegnete za gaziranim napicima, pokušajte popiti šolju niskokaloričnog čaja od nane. Nivo šećera u vašoj krvi biće stabilniji, a izbeći ćete i neprijatni pad energije koji dolazi nakon naglog porasta insulina.

Može ojačati imunološki sistem

Ulje nane sadrži jedinjenja koja se smatraju antibakterijskim, antivirusnim i antiinflamatornim, što je korisno za podršku imunološkom sistemu.

Nana takođe može pomoći u borbi protiv infekcija gornjeg respiratornog trakta i otpušiti začepljen nos. Ako dobijete prehladu ili imate sinusitis, tada konzumiranje tople šolje čaja od nane i udisanje mentolnih isparenja može pomoći u smanjenju zapušenosti nosa.

Može pružiti olakšanje od alergija

Zanimljivo jedinjenje koje se nalazi u nani je rozmarinska kiselina, koja se nalazi u ruzmarinu i nekim članovima porodice nane. Rozmarinska kiselina deluje tako da smanjuje simptome alergijskih reakcija, uključujući kijanje, svrab i curenje nosa, koji su prisutni kod sezonskih alergija.

Može pomoći protiv lošeg zadaha

Nana je takođe čest sastojak u pastama za zube, bombonama za osvežavanje daha i žvakaćim gumama, a sve su to tipične opcije iz prodavnice za borbu protiv lošeg zadaha. Međutim, čaj od nane je sjajan i potpuno prirodan način da se isperu bakterije u ustima koje mogu izazvati loš zadah.

Može pomoći kao prirodno sredstvo za ublažavanje bola

Smatra se da aroma tople šolje čaja od nane pozitivno deluje na naš olfaktorni sistem. To može imati razne primene, uključujući pomoć kod napetih glavobolja, budući da prirodna mentolna ulja koja se oslobađaju iz listova mogu pomoći opuštanju napetih mišića lobanje i ublažavanju bola.

Slično tome, umirujuća jedinjenja koja se nalaze u listovima nane takođe mogu pomoći u smanjenju ozbiljnosti dismenoreje (bolnih menstruacija). Dakle, pre nego što posegnete za analgeticima, možda prvo probajte neki čaj od nane.

Može poboljšati fokus

Osvežavajući i stimulativni efekat konzumiranja čaja od nane takođe se smatra da pomaže povećanju mentalne budnosti i koncentracije. Miris čaja od nane stimuliše limbički sistem, čineći vas budnijim – savršeno ukusan način da poboljšate svoj fokus i zablistate na ispitu.

Izvor: dragon fly tea

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Hajdučka trava

Šipurak – rudnik zdravlja

 

 

 

 

 

 

(Visited 384 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *