Razvedeni muškarac je napisao 20 bračnih saveta za koje bi voleo da ih je znao i primenjivao

Razvod je haotičan i bolan. On vas povede na emotivnu nizbrdicu, često ispunjenu gnevom i kajanjem zbog izgubljene ljubavi ili zbog spoznaje da istinske ljubavi nije ni bilo.

A to nikada nije lako. Ali kada se dvoje ljudi koji su jedno drugom obećali da će provesti čitav život zajedno rastave, oni ne samo da okončaju svoj brak, već i godine i godine prijateljstva, obećanja i snova. Oni time okončaju i gorko-slatke uspomene na to kako je sve nekada bilo i preostanu im samo pitanja gde, zašto i kako je nešto što je bilo tako lepo i istinito moglo da netragom nestane.

Ni brak ni razvod ne dolaze sa uputstvom za upotrebu, tako da kada je Džerald Rodžers razvodom izgubio ljubav svog života, poželeo je da je znao i da je primenio sledeće stvari da bi spasao svoj brak:

„Očigledno, ja nisam stručnjak za odnose. Ali ima nečeg u vezi sa mojim razvodom koji je ove sedmice završen što mi daje potpuno novo gledanje na stvari koje bih želeo da sam uradio drugačije. Nakon što sam ostao bez žene koju sam voleo i braka koji je trajao skoro 16 godina, evo saveta koje bih voleo da sam primenjivao…“ (Džerald Rodžers).

  1. Nikada nemojte prestati da se udvarate. Nemojte prestati da se zbavljate. Ne uzimajte svoju suprugu zdravo za gotovo. Kada ste je pitali da se uda za vas, vi ste joj obećali da ćete biti taj čovek koji će, ako vam ona poveri svoje srce, bespoštedno nastojati da ga zaštiti. A to je najvažnije i najdragocenije blago koje će vam ikada biti povereno. ONA JE IZABRALA VAS, zato nikada nemojte da se olenjite u vašoj ljubavi i predanosti njoj.
  2. Zaštite i sopstveno srce. Kao što ste se posvetili zaštiti njenog srca, morate i svoje štititi sa istim žarom. Volite sebe svim srcem, volite svet otvoreno, ali postoji i jedan kutak vašeg srca u koji ne sme ući niko drugi osim vaše žene. Ljubomorno čuvajte taj deo vašeg srca samo za nju i ne dopustite nikome i ničemu ni da priviri tamo.
  3. Zaljubljute se stalno iznova. Vi ćete se neprekidno menjati. Vi niste onakvi kakvi ste bili kada ste se venčali, a ni za pet godina nećete biti isti kao što ste sada. Promenićete se, pa tako ćete i iz dana u dan morati da ponovo birate jedno drugo. ONA NE MORA DA OSTANE SA VAMA, pa ako ne vodite računa o njenom srcu, ona bi mogla to srce predati nekom drugom ili vas potpuno izbaciti iz njega, tako da više nikada nećete moći da se „vratite“ tamo. Uvek se borite za njenu ljubav kao što ste to činili dok ste joj se udvarali.
  4. Uvek tražite ono najbolje u njoj. Usredsredite se samo na ono što volite. Ono na šta usmerite svoju pažnju rasplamsaće se. Ako se fokusirate na ono što vam kod nje smeta, vi ćete stalno nalaziti nove stvari koje će vas nervirati. A ako se usredsredite na ono što kod nje volite, nećete moći da se oduprete toj ljubavi koja će vas preplaviti. Usredsredite se na to u tolikoj meri da više nećete ni primećivati ništa drugo osim ljubavi i osećaćete da ste najsrećniji čovek na svetu što baš vi imate tu osobu za svoju ženu.
  5. Nije vaše da je menjate ili popravljate. Vaše je da je volite takvu kakva je, ne očekujući da će se ona promeniti. A ako se promeni, volite je onakvu kakva je postala, bilo da ste takvu promenu kod nje želeli ili ne.
  6. Prihvatite potpunu odgovornost. Preuzmite punu odgovornost za sopstvene emocije. Nije zadatak vaše žene da vas učini srećnim niti ona može da vas učini tužnim. Vi ste odgovorni za sopstvenu sreću, a kada se tako postavite, radost i užitak ispuniće vaš odnos i vašu međusobnu ljubav.
  7. Nikada nemojte nju okriviti ako se naljutite. Nikada nemojte optuživati vašu ženu ako postanete frustrirani ili se naljutite na nju. Nešto unutar vas se pokrenulo – to su vaše emocije i vi ste odgovorni za njih. Kada doživite takva osećanja, zastanite i razmislite šta je to u vama čemu je potrebno isceljenje. Vas je privukla ta žena, jer je upravo ona bila najbolja osoba da podstakne u vama sve vaše rane iz detinjstva na tako bolan način da biste ih vi mogli isceliti: a onda kada se iscelite, ona vas više neće pokretati na to, pa ćete se pitati kako to da ste ikada bili ljuti na nju zbog toga.
  8. Dozvolite svojoj ženi da bude ono što jeste. Kada je ona tužna ili nervozna, nije vaš posao da je „popravite“. Vaše je samo da je zagrlite i da joj date do znanja da je prihvatate i razumete. Neka bude svesna da je čujete, da vam je važna i da ste vi taj stub na koji se uvek može osloniti. Ženska priroda je takva da joj se emocije često uzburkaju i menjaju poput nagle oluje, a ako vi tada ostanete jaki, smireni i ne osuđujete je, ona će vam verovati i otvoriti vam svoju dušu: NEMOJTE BEŽATI KADA JE ONA UZNEMIRENA. Ostanite uz nju i budite jaki, dajući joj do znanja da ste tu za nju i da je nikada nećete ostaviti. Potrudite se da čujete šta ona ima da vam kaže i svojim rečima i svojim emocijama.
  9. Budite luckasti. Nemojte sebe uzimati tako prokleto ozbiljno. Smejte se. A zasmejavajte i nju. Smeh čini život lakšim i lepšim.
  10. Ispunjavajte joj dušu svakodnevno. Naučite njen jezik ljubavi, kao i posebne načine na koje će se ona osećati važnom i cenjenom. Zatražite od nje da vam napiše spisak od deset stvari koje čine da se oseća voljenom i zapamtite te stvari. Neka vam svakoga dana glavni cilj bude da učinite da se ona oseća kao princeza.
  11. Budite prisutni. Nemojte joj dati samo svoje vreme, već i vašu brigu, vašu pažnju i vašu dušu. Učinite sve što je potrebno da razbistrite svoju glavu da biste, kada ste sa njom, zaista i bili potpuno SA NJOM. Tretirajte je kao što biste tretirali svog najvrednijeg klijenta. Jer, ona to i jeste.
  12. Ne budite idiot. Ne budite idiot, ali se nemojte ni plašiti da ćete biti. I vi ćete grešiti, baš kao i ona. Trudite se da to ne budu prevelike greške, a poučite se na onim koje napravite. Ne morate vi biti savršeni; samo se potrudite da ne budete glupi.
  13. Budite spremni da vodite ljubav s njom. Njoj je potrebna vaša muškost, snaga i čvrstina, nasuprot njenoj ženstvenosti, nežnosti i mekoći. Dozvolite joj da se uz vas rastopi u svojoj mekoći, znajući da vam se može potpuno predati i verovati vam.
  14. Dajte joj prostora. Žene su tako dobre u davanju, pa im je potrebno dopustiti da imaju određeno vreme koje će posvetiti isključivo sebi. Ona će povremeno morati da odleti sa vaše grane kako bi pronašla dodatnu hranu za svoju dušu, a ako joj to bez prigovora dopustite, ona će vam se vratiti sa novom ljubavnom pesmom (dobro, malo sam se poetski zaneo ovde, ali shvatili ste suštinu). Vi joj recite da odvoji neko vreme samo za sebe, a NAROČITO ako imate decu. Njoj je neophodno to vreme da se obnovi i pregrupiše, kao i da ponovo pronađe sebe nakon što se „pogubila“ u služenju vama, deci i čitavom svetu.
  15. Budite ranjivi. Ne morate vi baš sve da držite pod kontrolom. Budite voljni da sa njom podelite i svoje strahove, svoja osećanja, kao i da spremno prepoznate i priznate svoje greške.
  16. Budite potpuno otvoreni. Ako želite da vam veruje, morate biti radi da s njom podelite SVE, a naročito one stvari koje ne želite da delite. Potrebna je odvažnost da biste istinski voleli i da biste nju pustili u svoje srce ne znajući da li će joj se svideti ono što će tamo pronaći… A jedan deo te smelosti ogleda se i u dopuštanju njoj da vas zavoli u potpunosti – kako vašu svetlu, tako i vašu tamniju stranu. SKINITE MASKU: Ako osećate da u njenom prisustvu morate da nosite masku i da sve vreme glumite da ste savršeni, vi nikada nećete doživeti ljubav u svoj njenoj punini.
  17. Nikada nemojte prestati da rastete zajedno. Ustajala bara je leglo malarije, a bistri potok je uvek svež i hladan. Atrofija je prirodna posledica neaktivnosti mišića, baš kao što se dešava i sa vašim odnosom kada prestanete da se trudite oko njega. Pronađite zajedničke ciljeve, snove i vizije na čijem ostvarenju ćete raditi.
  18. Ne sekirajte se oko novca. Novac je igra, pronađite načine da radite zajedno kao tim da biste ga osvojili. Nikada nije dobro kada se saigrači svađaju. Tražite načine da podstaknete jače strane jedno kod drugoga kako biste u toj igri vi bili na pobedničkoj strani.
  19. Odmah praštajte. Oprostite odmah i preusmerite svoju pažnju na budućnost umesto da na svojim plećima nosite nepotrebne terete prošlosti. Ne budte taoci sopstvene prošlosti. Čvrsto držanje za greške iz prošlosti, bilo da su vaše ili njene, predstavlja teško sidro koje vašem braku ne dozvoljava da krene napred. U PRAŠTANJU JE SLOBODA. Presecite lanac tog sidra i uvek, uvek birajte ljubav.
  20. Uvek birajte ljubav. Uvek birajte ljubav… Na kraju krajeva, ovo je jedini savet koji vam je zaista potreban. Ako se držite tog saveta u svim svojim izborima, nema toga što će ugroziti sreću vašega braka. Ljubav će nadživeti sve.

Na kraju, želim da naglasim da brak ne znači „živeli su srećno do kraja života“. Brak je nešto na čemu se neprekidno radi, zajednica u kojoj ste posvećeni međusobnom rastu i napretku i spremni da neprekidno ulažete trud u stvarenje nečega što će večno trajati. A kroz taj trud, doći će i sreća.

Brak poput života ima svoje uspone i padove. Prihvatanje svih izazova i učenje da volite svako bračno iskustvo daće snagu i perspektivu vašem braku, što će vam pomoći da nastavite da ga nadograđujete, ciglu po ciglu.

Ovo su lekcije koje sam ja naučio na teži način. To su lekcije koje sam ja naučio prekasno.

Ali to su i lekcije koje sam spreman da primenim u budućnosti. Istina, voleo sam da budem u braku, a verujem da ću jednom opet biti u braku. A kada se to dogodi, gradiću ga na temeljima koji će izdržati svaku oluju i koji će trajati zauvek.

MUŠKARCI – OVO JE VAŠ POSAO: Posvetite se svojoj ženi svim srcem, Budite baš vi najveća ljubav njenog života. Vaša žena to zaslužuje od vas!

Izvor: elite readers 

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Voli i kada se svađaš

Otkrij šta je ljubav

(Visited 1.285 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *