10 loših navika koje vode ka nesrećnom braku

Da nešto odmah razjasnimo – ne pišemo iz pozicije u kojoj nam je brak savršen. I mi grešimo sve vreme i neprestano učimo. Zapravo, postigli smo skor 10 od 10 na ovoj listi stvari koje smo jedno drugom radili, a koje su nas dovele na korak od razvoda. Nadamo se da ćete i vi nešto naučiti iz naših grešaka i da ćete još danas početi da ispravljate neke od ovih navika koje možda i vi imate, a koje dovode do nesrećnog braka.

Nesrećna navika u braku br. 1: Statičnost

Niko ne želi supružnika koji ne ulaže trud u promene i napredak. Svi smo mi u procesu razvoja i trebalo bi da razmislimo o područjima svog života koja zahtevaju rast. Zapišite lične ciljeve i istaknite ih u kući ili na svom radnom mestu. Na sledećem večernjem izlasku, počnite zajedno da pravite listu snova koje želite da ostvarite u narednih 6 meseci do 5 godina.

Nesrećna navika u braku br. 2: Zaljubljenost u telefon i televizor

Jeste li ikada razgovarali s nekim ko, dok mu govorite, prelistava telefon ili neprestano gleda preko ramena u televizor? To je užasan osećaj koji čini da imate utisak da ta osoba nije zainteresovana za razgovor s vama. Da biste bili manje ometani, morate ostaviti telefon po strani i biti dovoljno hrabri da ga isključite nakon određenog vremena tokom dana. Takođe, morali biste vremenski ograničiti gledanje televizije i učiniti svoj brak vrhunskim prioritetom. Budite oprezni s “beskrajnim listanjem” stranica Instagrama ili Fejsbuka, jer to nam svima predstavlja pravu vremensku “crnu rupu”.

Nesrećna navika u braku br. 3: Dosada

Nemojte prestati da se bavite hobijima i da budete aktivni. Isprobavajte nove stvari, družite se s prijateljima, ustanite s kauča i zajedno stvarajte uspomene. Lako je upasti u rutinu, ali potrudite se da je prekinete i budete avanturistički nastrojeni. Planirajte nove izlaske koji ne uključuju samo odlazak u bioskop. Budite aktivni, pronađite mesto gde možete zajedno služiti ili krenite na putovanje automobilom.

Nesrećna navika u braku br. 4: Stavljanje drugih ispred svog bračnog druga

Ako stavljate svoje prijatelje, kolege ili familiju ispred svog bračnog druga, sigurno ćete imati problema kod kuće. U braku ne sme biti podeljenih lojalnosti. Onog trenutka kada ste se venčali i osnovali sopstvenu porodicu, ona je morala postati primarno mesto vaše odanosti. Vaš bračni drug zaslužuje da bude vaš prioritet, a ne da mu posvećujete “otpatke” vašeg vremena. Mišljenja i ideje vašeg supružnika uvek treba da vam budu važniji od mišljenja drugih.

Nesrećna navika u braku br. 5: Ignorisanje problema

Ovo je sasvim jasno… niko nema savršen brak, i zato što svi brakovi imaju izazove i sukobe, ne možete ih samo gurnuti pod tepih. Ignorisanje problema je kao da napunite prostoriju dinamitom – u nekom trenutku će eksplodirati! Dobra komunikacija zahteva da tražite ono što želite i da ne pretpostavljate da vaš bračni drug to treba sam da zna. Naučite da pažljivo saslušate jedno drugoga.

Nesrećna navika u braku br. 6: Ignorisanje bračnog druga

Ignorisanje bračnog druga govori da ste odustali od veze. Više niste spremni da se potrudite da prevaziđete bilo kakve sukobe. Na taj način vi pokušavate da kaznite, ponizite i posramite vašeg bračnog druga. U suštini, zauzeli ste defanzivni stav kako vas, naizgled, ništa ne bi doticalo. Budite na oprezu, takva vrsta taktike je siguran znak bolesne veze. Ovakva reakcija obično se javlja tamo gde je sukob postao toliko opterećujući da vaše emocionalno biće prestaje da funkcioniše. Iako postoji vreme kada je potrebno da se na trenutak odvojite i smirite, razlog za to ne sme biti da biste kažnjavali svog bračnog druga ili da biste ga sprečili da vam kaže šta ga muči.

Nesrećna navika u braku br. 7: Izbegavanje intimnih odnosa

Siguran način da se emotivno udaljite od svog bračnog druga je ako se fizički distancirate od njega. Intimni odnosi su lepak koji drži parove zajedno, pa bi seks trebalo da bude visoko na listi vaših prioriteta. I verujte nam, niko nikada nakon orgazma nije rekao: “Pa, ovo je bilo baš gubljenje vremena!” Da li imate previše zakazanih obaveza? Otkažite bar jednu od njih i umesto nje zakažite vođenje ljubavi! Prestanite da tražite izgovore!

Nesrećna navika u braku br. 8: Trošenje više novca nego što imate

Novac je uvek na vrhu liste razloga za razvod. Dug je strašno breme koje opterećuje brak. Na vrhuncu naše porodične finansijske krize imali smo blizu 200.000 dolara duga. Naše trošenje se otelo kontroli. Čak smo i usisivač kupili na kredit! Takvo nedisciplinovano trošenje će potopiti vašu bračnu lađu. Kako se izvući iz toga? Počnite izuzetno ozbiljno da shvatate to. Maksimalno smo “stegli kaiš” – prodali smo sve što nam nije bilo neophodno, kupili smo jeftine automobile (da, vrlo ponižavajuće!), jeli smo obroke na bazi makarona i sira – ali, nakon dve i po godine, uspeli smo da isplivamo iz dugova. To je bilo sjajno! Prestanite da trošite novac koji nemate, napravite kućni budžet i kupujte samo ono što vam je zaista neophodno. U početku će vam biti teško, ali morate biti na istoj strani kada je u pitanju novac. Planirajte porodične sastanke za budžetiranje na kojima ćete zajedno pregledati prihode i troškove. Kažu da se vidi šta vam je važno u životu po tome na šta trošite svoj novac.

Nesrećna navika u braku br. 9: Pretnja razvodom

Pretnje razvodom pretvaraju fer borbu u prljavu. Izgovaranje reči “razvod” je poput bacanja nuklearne bombe u toku svađe, koja uništava sve što je u vidokrugu, uključujući i vas same. Kada to izgovorite, gde će vas to odvesti? Zašto ulagati trud u razgovor ili očuvanje odnosa ako druga strana već pakuje svoje stvari? Supružnik koji izgovori reč “razvod” ili odustaje od svega ili je koristi kao pretnju. Ova vrsta prljave igre stavlja vašeg supružnika u poziciju da bude jedini koji se bori za brak ili da se oseća kao da nema svrhe da se trudi ako vi zaista ne želite da ostante u braku. Brak može biti težak, a verbalno odustajanje ga čini još težim. Odlučite da izbacite ovu reč iz svog rečnika.

Nesrećna navika u braku br. 10: Čuvanje tajni

Ponekad parovi izbegavaju teme koje izazivaju tenzije ili čuvaju tajne za koje misle da se njihovom partneru neće svideti. Ako duboko u sebi znate da bi trebalo da budete iskreni o nekoj situaciji ili problemu koji vas muči, treba to da podelite sa vašim bračnim drugom, a ne da to “gutate” i čuvate u sebi. Nažalost, što duže zadržavate tajnu, postaćete sve anksiozniji i peći će vas savest. Čuvanje tajni može dovesti do depresije, stresa i na kraju početi da urušava temelje vašeg braka. Potpuna intimnost ne može postojati bez potpune iskrenosti i otvorenosti. Jedine dozvoljene tajne u braku su one vezane za poklone za rođendane i godišnjice!

Izvor: marriages

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Održi plamen ljubavi

Nauči jezik ljubavi

(Visited 1.430 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *