Da li treba da operete kosu pre farbanja? Stručnjaci dele savete

Farbanje kose može biti ozbiljan korak. Dnevno održavanje i redovno doterivanje su ključni, ali način na koji pripremate vaše pramenove podjednako je važan ako želite najbolje rezultate. (Iskreno, ko želi da se bavi posledicama loše ofarbane kose?)

Ako niste sigurni da li treba da operete kosu pre procesa farbanja, to je često korak oko kojeg vlada konfuzija. Da bismo rešili ovu dilemu, Bustle je konsultovao dva poznata frizera – Jusefa i suosnivača Good Dye Young-a, Brajana O’Konora – da razjasne situaciju.

Da li kosa treba da bude prljava ili čista pre farbanja?

Kratki odgovor je – čista; i Jusef i O’Konor savetuju da je bolje farbati čistu kosu ako želite da vaša nova nijansa bude vibrantna i da se bolje zadrži. “Proizvodi i naslage metala i minerala mogu ometati proces i izazvati hemijsku reakciju”, objašnjava Jusef. “To može rezultirati neujednačenom bojom i podizanjem.” On voli da koristi detoksikacioni šampon (poput K18 Detox šampona) da se reši svih naslaga i stvori čistu podlogu za farbanje kose.

“Polutrajne boje ostaju na vrhu kutikule kose umesto unutar nje, kao što to radi trajna boja. Kada imate prirodna ulja ili proizvode poput regeneratora na kosi, to zapravo stvara barijeru između kutikule kose i boje, što dovodi do toga da se boja ne prima dobro kao što bi mogla”, dodaje O’Konor. On, ipak, kaže da ako planirate samo da posvetlite boju kose, može biti bolje uraditi to na prljavoj kosi, jer prirodna ulja mogu pomoći zaštiti vašeg temena od iritacije koja može nastati kao posledica primene sredstava za posvetljivanje kose. Ako želite jarku i upadljivu boju, najbolje je naneti je na čistu, netretiranu i suvu kosu.

Šta se dešava ako farbate prljavu kosu?

Kao što je već rečeno, oba stručnjaka tvrde da se boja za kosu bolje zadržava na čistim pramenovima jer nema ničega što bi joj blokiralo direktan kontakt sa kosom. Jusef kaže da naslage proizvoda mogu sprečiti boju da dopre do kose i naglašava da će održavanje zdravlja vaših pramenova produžiti trajanje vaše nove nijanse.

Koji proizvodi ometaju proces farbanja kose?

O’Konor kaže da bilo koji regenerator ili ulje mogu stvoriti barijeru između kutikule kose i boje. Stoga, iako preporučuje pranje kose pre farbanja, najbolje je izbegavati upotrebu regeneratora i proizvoda za stilizovanje. Jusef upozorava da proizvodi poput teških suvih šampona, sprejeva za teksturu i ulja za kosu takođe mogu uzrokovati neujednačene rezultate bojenja.

Ako koristite boju za kosu na bazi kane (prirodna opcija za bojenje kose koja je poznata po svojoj živopisnoj boji), O’Konor savetuje da se izbegava upotreba bilo kakvih sredstava za posvetljivanje jer loše reaguju s kanom i mogu prouzrokovati ozbiljnu štetu.

Koliko brzo možete oprati kosu nakon farbanja?

O’Konor kaže da je najbolje sačekati najmanje 24 sata (iako kaže da što duže, to bolje) pre nego što operete kosu nakon farbanja. Kada napokon operete kosu, preporučuje upotrebu proizvoda visokog kvaliteta za negu bojene kose, poput Good Dye Young WASH i RINSE, jer su formulisani bez sulfata ili parabena, dva sastojka koja su poznata da dovode do ispiranje boje iz kose.

Za održavanje boje, takođe preporučuje upotrebu maske za kosu koja deponuje boju kako biste očuvali nijansu pramenova između dve posete salonu i tako im očuvali svež izgled.

Izvor: busttle.com

(Visited 145 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *