10 stvari koje deca nauče iz braka svojih roditelja

Šta deca uče iz braka svojih roditelja? Ne tako davno upitali su me da li ja svesno poučavam svoju decu o braku. Moj odgovor je bio: “I da i ne.”

Da, postojale su situacije u kojima smo razgovarali isključivo o braku (bilo našem ili o brakovima drugih ljudi koje su naša deca posmatrala). Ali u većini slučajeva, Keti i ja smo bili dovoljno mudri da znamo da nas naša deca neprekidno posmatraju i da uče od nas. Naša dela (i dobra i loša) uvek su ih poučavala o braku.

Ja bih bio oduševljen kada bi sva moja deca doživela slično bračno iskustvo kakvo imamo Keti i ja. Kao i svi drugi, ni mi nemamo savršen brak. Ipak, mi smo oboje ponosni na ono što smo tokom godina izgradili.

Navešću 10 stvari za koje znam da su moja deca naučila iz braka svojih roditelja:

  1. Ljubav: Keti i ja smo veoma strastveni i ja volim da me moja deca vide kako držim njihovu mamu za ruku, kako je grlim, ljubim i pomazim – i to što je češće moguće.
  2. Izgovaranje “Izvini”: Želim da budem uvek spreman da izgovorim ovu reč i želim da to moja deca čuju (a i ja obično to moram da izgovaram mnogo češće nego Keti).
  3. Ohrabrivanje: Ovo je moj primarni jezik ljubavi, tako da mi je prilično lako da izgovaram ohrabrujuće reči. Moja deca dobijaju mnogo verbalnih ohrabrenja, ali oni često čuju kako ja slične reči upućujem i svojoj ženi (a to je stvarno lako).
  4. Privlačnost:  Meni je Keti jako privlačna… i ja se trudim da to dam do znanja čitavoj porodici. Ja često ponavljam: “Zar vaša mama nije prelepa?”
  5. Vreme: Naša deca znaju da mi volimo da provodimo vreme zajedno. Kada nas vide kako odvajamo vreme da zajedno sedimo i razgovaramo u dvorištu, ili kako zajedno idemo u saunu, ili kako izađemo u restoran na večeru ili otputujemo negde za vikend – to je upravo ona poruka koju želim da svojoj deci prenesem.
  6. Smeh: U našoj kući mi se mnogo smejemo. Smisao za humor koji moja žena ima oduševljava me. Ja volim da moja deca vide kako me moja supruga lako nasmeje.
  7. Uvažavanje:  Što češće mogu, trudim se da ukažem poštovanje mojoj supruzi čak i u sitnicama, poput otvaranja vrata za nju, izgovaranja “hvala ti” i “molim te”.
  8. Razgovori o veri:  Mi se nismo uvek molili pred našom decom, ali oni su imali priliku da slušaju i posmatraju naše razgovore o veri i znali su da mi često razgovaramo o Isusu i o tome šta znači biti pravi hrišćanin.
  9. Vrednovanje prijatelja:  Naša kuća je poznata po tome što su njena vrata stalno otvorena za naše prijatelje. Mi volimo da primamo goste, tako da je kuća Fildovih redovno mesto okupljanja nekih predivnih prijatelja.
  10. Služenje: Znam da im je u ovom pogledu Keti mnogo bolji uzor od mene, jer ona je ta koja je pravi sluga. Ona redovno pita: “Mogu li da ti pomognem? Šta ti je potrebno da bi ti život bio lepši?” Služenje jedno drugome ogleda se u malim, svakodnevnim stvarima i mnogo je prilika za služenje.

Deca stalno posmatraju brak svojih roditelja, pa ipak mnogi bračni parovi podcenjuju moć primera. Deci se svakodnevno urezuje u pamćenje kako bračni život izgleda i ta sećanja će definitivno uticati na njihov doživljaj braka. Stoga, živite svoj bračni život mudro da biste osigurali da je poruka koju prenosite vašoj deci upravo ona koju i želite da im prenesete.

Izvor: thriving marriage 

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Odnosi

Porodična kultura

(Visited 223 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *