Mojoj ženi s kojom sam proveo 16 godina u braku – ovo je tajna koju bih voleo da sam znao pre našeg razvoda…

Autor: Džerald Rodžers (Gerald Rogers)

Nikada neću zaboraviti dan kada smo podneli zahtev za razvod. Očigledno, ja nisam sturčnjak za odnose. Ipak, postoji nešto u životu nakon razvoda što vam daje novi pogled na stvari koje biste voleli da ste učinili drugačije… Nakon gubitka žene koju sam voleo i braka koji je trajao skoro 16 godina, evo saveta koje bih voleo da sam ja čuo…

Moja perspektiva života nakon razvoda

20 bračnih saveta razvedenog muškarca:

  1. Nikada ne prestajte da se udvarate.

Nikada nemojte prestajati da se udvarate. NIKADA nemojte svoju ženu uzimati zdravo za gotovo. Kada ste je pitali da se uda za vas, obećali ste joj da ćete vi biti taj čovek kome će njeno srce zauvek pripadati i koji će ga neustrašivo čuvati. To je najvažnije i najsvetije blago koje će vam ikada biti povereno. ONA JE IZABRALA BAŠ VAS. Nikada to nemojte zaboraviti i nikada se nemojte ulenjiti u svojoj ljubavi.

  1. Zaštitite i sopstveno srce.

Baš kao što ste posvećeni čuvanju njenog srca, s istom posvećenošću morate paziti i na vaše. Volite sebe punom merom, volite svet otvorena srca, ali postoji jedno posebno mesto u vašem srcu koje pripada samo vašoj ženi i nikom drugom. Čuvajte to mesto uvek spremnim da u njega nju pozovete i primite i ne dopustite bilo kome ili bilo čemu drugom da uđe tamo.

  1. Zaljubljujte se iznova i iznova i iznova.

Vi ćete se stalno menjati. Vi niste isti ljudi kao kada ste se venčali, a za pet godina nećete biti isti kao što ste danas. Stići će promena i zato svakog dana treba da iznova birate jedno drugoga. ONA NE MORA DA OSTANE S VAMA i ako ne vodite računa o njenom srcu, ona će možda podneti zahtev za razvod i svoje srce poklonoti nekom drugom. Uvek se borite za njenu ljubav, baš kao što ste to činili i dok ste joj se udvarali.

  1. Prepoznajte u njoj uvek ono najbolje.

Usredsredite se samo na ono što kod nje volite. Ono na šta se usredsredite ojačaće. Ako svoju pažnju usmerite na ono što vam kod nje smeta, naći ćete sve više i više razloga da budete ozlojeđeni. A ako se usredsredite na ono što kod nje volite, bićete preplavljeni ljubavlju. Usmeravajte svoju pažnju na dobre stvari kod nje sve dotle dok ne budete sposobni da vidite samo ljubav i ništa više.

  1. Nije vaš zadatak da je promenite ili popravite.

Vaš zadatak je da je volite takvu kakva je, ne očekujući da će se ona promeniti. A ako se promeni, volite je onakvu kakva je postala, bilo da je ta promena onakva kavu ste želeli ili ne.

  1. Preuzmite potpunu odgovornost za sopstvena osećanja.

Zadatak vaše žene nije da vas učini srećnim, a ona NE MOŽE ni da vas učini tužnim. Sami ste odgovorni za nalaženje sopstvene sreće, a na taj način će se vaša radost i zadovoljstvo preliti i na vašu vezu i vaš ljubavni život.

  1. Nikada ne optužujte.

Nikada ne optužujte vašu ženu. Ako se iznervirate ili naljutite, to je samo zato što se nešto u VAMA pokrenulo. Kada se osetite tako, zastanite, promislite i iskreno preispitajte svoja osećanja da biste shvatili šta je to u VAMA što treba da se isceli. Vas je privukla baš ta žena zato što je ona najbolji način da u vama pokrene sve vaše stare rane, još iz vašeg ranog detinjstva, i to na najbolniji način, kako bi one mogle da zacele… a kada iscelite sebe, ona vam više neće biti pokretač starih rana, a vi ćete se pitati kako je to ikada i mogla da bude.

  1. Dozvolite svojoj ženi da BUDE ONO ŠTO JESTE.

Kada je tužna ili nervozna, nije vaš posao da je popravite, već da je prigrlite i date joj do znanja da je to u redu. Neka zna da ste je čuli i da je ona vama važna, a da ste vi taj stub na koji se ona uvek može osloniti. Ženski duh je krhak i sklon naglim, olujnim promenama raspoloženja, a ako vi ostanete jaki i ne osuđujete je, ona će steći poverenje u vas i otvoriti vam svoju dušu… Nemojte bežati od nje kada je iznervirana. Ostanite kraj nje i budite jaki. Pokažite joj da nemate nameru da se sklanjate od nje. Pažljivo je slušajte i prepoznajte šta se stvarno krije iza njenih izgovorenih reči i pokazanih osećanja.

  1. Budite luckasti…

Ne doživljavajte sebe toliko ozbiljno. Smejte se. A naročito se potrudite da i nju zasmejete. Smeh sve čini lakšim.

  1. Ispunite njenu dušu svakog dana…

Naučite jezik njene ljubavi i naročite načine na koje ćete učiniti da se ona oseća važnom, cenjenom i voljenom. Zamolite je da napravi spisak deset stvari koje čine da se oseća voljenom i zapamtite te stvari, a onda se potrudite da svakog dana učinite nešto što će joj pomoći da se oseća voljenom.

  1. Budite tu.

Poklonite joj ne samo vaše vreme, već i vašu pažnju, vaše prisustvo i vašu dušu. Učinite sve što je u vašoj moći da iščistite vašu glavu da biste u trenucima kada ste s njom zaista bili potpuno S NJOM. Odnosite se prema njoj kao prema onome do koga vam je najviše stalo. Jer, ona to i jeste.

  1. Budite spremni da je “uzmete” muški nežno.

Neka se “izgubi” u prisustvu vaše muške snage. Oduzmite joj dah svojom pojavom i dopustite joj da se „istopi“ u svoj svojoj ženstvenoj mekoći, znajući da može da vam veruje i da se slobodno prepusti vašoj snažnoj, a nežnoj muškosti.

  1. Ne budite idiot…

A ne plašite se ni da budete. Grešićete vi, a grešiće i ona. Trudite se da te greške ne budu prevelike i učite se na sopstvenim greškama. Od vas se ni ne očekuje da budete savršeni, već da pokušate da ne ispadnete glupi.

  1. Dajte joj prostora…

Žene su, uglavnom, veoma dobre u davanju i zato je ponekad potrebno podsetiti ih da malo vremena posvete i sebi. Ponekad će joj biti potrebno da nakratko odleprša sa vaše grane kako bi nahranila svoju dušu, a ako joj to dopustite, ona će vam se vratiti sa novim crvkutom… (Dobro, dobro, malo sam se ovde poetski zaneo, ali shvatili ste šta sam želeo da kažem. Recite joj da slobodno nađe malo vremena za sebe, a naročito nakon što ste dobili decu. Njoj je potreban taj prostor da bi “dopunila baterije” i pregrupisala se).

  1. Budite ranjivi…

Ne morate vi da budete savršeni. Budite spremni da podelite s njom svoje bojazni i svoja osećanja, kao i da prepoznate i priznate svoje pogreške.

  1. Budite potpuno otvoreni.

Ako želite da steknete poverenje, morate biti spremni da delite SVE… a naročito one stvari koje ne želite da delite. Da biste istinski voleli morate biti hrabri, a deo te hrabrosti ogleda se i u dozvoljavanju njoj da vas voli celog, kako svetle, tako i tamnije delove vaše ličnosti. SKINITE MASKU… Ako osećate da morate da nosite masku u njenom prisustvu da biste sve vreme izgledali savršeno, nikada nećete doživeti svu puninu ljubavi.

  1. Nikada nemojte prestati da rastete zajedno…

Ustajala bara pogoduje malariji, a žuboreći potok je uvek svež i čist. Atrofija je prirodan proces koji nastupa kada se mišići ne koriste, baš kao što je i učmalost prirodna posledica ne obraćanja pažnje na svakodnevno razvijanje odnosa. Pronađite zajedničke ciljeve, snove i vizije ka čijem ostvarenju ćete stremiti.

  1. Ne gložite se oko novca.

Sticanje novca je igra. Nađite načina da timski pobedite u toj igri. Svađa među članovima iste ekipe nikada ne pomaže u ostvarivanju pobede. Neka svako radi ono u čemu je dobar kako biste pobedili u toj igri.

  1. Oprostite istog trenutka.

Usmerite svoju pažnju na budućnost i rešite se jarma prošlosti. Ne dozvolite da budete taoci sopstvene prošlosti. Osvrtanjem na greške iz prošlosti, vaše ili njene, vaš brak će biti čvrsto usidren i neće moći da plovi dalje. U praštanju je sloboda. Presecite konopac sidra i izaberite da plovite morem ljubavi.

  1. Birajte ljubav po svaku cenu.

Na kraju krajeva, ovo je jedini savet koji vam zaista treba. Ako je ovo princip kojim se rukovodite u svakom svom izboru, nema ničega što će ugroziti sreću vašeg braka. Ljubav će nadvladati sve.

I, na kraju, u braku se ne radi „o sreći do kraja života”, već o svakodnevom, obostranom, posvećenom ulaganju sebe u stvaranje nečega što će moći da traje večno. Kroz takav trud, sreća prirodno dolazi.

Ovo su lekcije koje sam ja naučio na teži način. Ovo su lekcije koje sam ja prekasno naučio. Naučio sam ih tek nakon razvoda.

Ali, to su lekcije koje učim i koje želim da prenesem i drugima. Istina je da sam ja voleo da budem u braku i verujem da ću ponovo biti. A kada budem, gradiću ga na temeljima koji će ga održati kroz sve oluje i neće dozvoliti zubu vremena da ga razori.

MUŠKARCI – OVO JE IZAZOV ZA VAS: Odlučite da baš vi vašoj ženi budete taj epski ljubavnik. Nema većeg izazova, ali ni veće nagrade. Vaša žena to od vas zaslužuje.

Budite takav suprug da vaša žena ne može da prestane da se hvali vama… da ne biste sebe doveli u poziciju da živite život nakon razvoda.

Izvor: fait it

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Zdrava priča u šestoro

Dovoljno dobra porodica

(Visited 1.694 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *