Dragi muževi, Ako ne radite ovo, nemojte se žaliti da vam brak ne valja

Ovo je maleni podsetnik da proverite dobrobit sopstvene supruge – emotivnu, duhovnu i fizičku. Ona je možda stvarno iznurena, ali vam to ne prenosi baš jasno. Pa čak možda i ne sagledava najbolje da se nalazi u takvom stanju. Žene imaju težnju da apsorbuju sav stres članova svojih porodica i, ako ne pripaze na sebe, može im se destiti da sagore u tome veoma brzo. Možda je vaša žena toliko sposobna da vi smatrate da ona može lako da se izbori sa svime što je snalazi, a naročito ako je ne čujete da se žali. Ali ona ne može dugo izdržati takav tempo. Njoj je neophodna vaša podrška. Nemojte joj prigovarati. Nemojte dozvoliti da ona sebi natovari čitav svet na svoja leđa, jer taj svet vrlo često uopšte nije uviđavan. Budite joj oslonac, podrška i pomoć – preuzmite na sebe jedan deo tog tereta.

Nemojte joj dozvoliti da radi sve trudeći se da bude sve svima. To će od nje načiniti turobnu ženu, a kada joj se “čaša stresa” prelije, svi ćete osetiti njen bol.

Kada su ljudi pod velikim pritiskom, manje su ljubazni prema drugima. Kada osećaju da ne mogu da dođu do daha, iskaliće se na onima koji su im najbliži. Ako ne uzimate u obzir potrebe vaše žene, nemojte se iznenaditi kada se ona prema vama ne bude odnosila s ljubavlju. Ima jedna stara izreka koja ovo vrlo slikovito prikazuje: “Povređen pas ujeda.” Ako je vaša supruga negativna i razdražljiva, verovatno je preopterećena do same granice pucanja.

Ja imam jednu sjajnu sliku na zidu u kuhinji koja prikazuje živahnog petla i njegovu prelepu koku. Petao stoji “na straži” kraj svoje drage sa veoma ozbiljnim, zaštitničkim izrazom lica. Dok on pazi, njegovoj dragoj se ništa loše neće desiti. A iznad njih dvoje ispisane su reči: “Zaštiti onu koju voliš!”

Jasno i glasno: Čuvaj dar koji ti je Bog podario!

Postaraj se da ona dobije odmor koji joj je potreban. Daj joj priliku da se opusti, osveži i porazmisli o svemu. Omogući joj da ima dovoljno vremena koje će provesti sa Gospodom. Možda su njeni dani tako haotični i zahtevni da više ne može da čuje čak ni sopstvene misli. Daj toj jadnoj ženi priliku da predahne i malo joj ugađaj. Ako deluje da ona ne može da se izbori sa svim obavezama, olakšaj joj život makar malo. Ako viče na tebe, pokušaj da se staviš u njen položaj. Moguće je da je preumorna i da se oseća izolovano. A zajedno je sve lakše. Da li ste vas dvoje tim? Može li se ona osloniti na tebe kada joj je pomoć potrebna? Ako može, bravo! A ako ne može, nemoj kukati kako ti je brak loš.

Popričaj s njom o njenim obavezama i vidi ima li nečega čega bi se mogla rešiti. Žene su jako dobre u preopterećivanju sebe raznim obavezama. One su superheroji u obavljanju više poslova odjednom, ali na kraju, ipak, sagore i slome se. Pomozi joj da skine svoju jaknu i ti joj je odloži u plakar. Reci joj da se opusti, jer ti je stalo do nje i želiš da se ona malo smiri. Njoj nije potrebno da nastavi da radi čim stigne kući s posla, već joj je potrebno da se opusti i odrema.

Iako ti nisi njen spasitelj i nije potrebno da nosiš to breme na svojim plećima, ti su tu da bi je zaštitio. Ona na ovom svetu ima tog jednog jedinog svog viteza – tebe! Nema nikoga ko bi mogao ostvariti snažniji uticaj u njenom životu. Ne propusti tu veliku priliku koju imaš. Kada svoju ženu voliš i to joj pokazuješ na pravi način štiteći je i pomažući joj, ona će to duboko ceniti. Kada ti je ona uvek na prvom mestu, izgradićeš poverenje i intimu između vas. Zapalićeš u njoj tu iskru radosti i zahvalnosti. Duboko u sebi svi mi želimo da nas neko voli i da nas štiti. Bitno nam je da znamo da smo nekome važni. I svakako želimo da se naš trud ceni. To nam daje snagu i nadahnuće da ne posustanemo, već da idemo napred. Nadahni je!

Pogledaj svoju ženu pravo u oči. Potrudi se da u tvom pogledu ona prepozna iskru ljubavi. Zapitaj je kako je. Moli se za nju. Budi uz nju uvek. Budi joj najbolji prijatelj na ovom svetu. Jer to bi moglo biti baš ono što joj je potrebno. Svima nam je potrebno da se povremeno zabavimo. Pa i tvojoj ženi. Ona nije došla na ovaj svet da bi bila nečiji rob. U stvari, i ona je nekada bila samo mala devojčica. Sada je porasla, ali u svom srcu ona i dalje gaji iste nade i snove. Sigurna sam da je ona mnogo toga ostavila po strani da bi se posvetila svojoj porodici. To je dragoceni odraz Božje požrtvovane ljubavi, ali i njoj je potrebno da zastane i oslušne Božji glas. Ona je stvorena Njemu na slavu, a ne tebi.

Žao mi je ako ovo zvuči oštro, ali veoma je važno da se postaraš za potrebe svoje žene da bi se ona mogla bolje postarati za tvoje potrebe. Čudesno je kako to funkcioniše. To je briljantno osmišljeno.

Moli se za nju i štiti je; posmatraj je i saslušaj je – tim redom!

Mišel.

Izvor faith.com

Možda će vas zanimati sledeće emisje

Održi plamen ljubavi

Pokaži ljubav

(Visited 307 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *