Svemu ima vreme

“Svemu ima vreme, i svakom poslu pod nebom ima vreme. Ima vreme kad se rađa, i vreme kad se umire; vreme kad se sadi, i vreme kad se čupa posađeno; vreme kad se ubija, i vreme kad se isceljuje; vreme kad se razvaljuje, i vreme kad se gradi. Vreme plaču i vreme smehu; vreme ridanju i vreme igranju; vreme kad se razmeće kamenje, i vreme kad se skuplja kamenje; vreme kad se grli, i vreme kad se ostavlja grljenje; vreme kad se stiče, i vreme kad se gubi; vreme kad se čuva, i vreme kad se baca; vreme kad se dere, i vreme kad se sašiva; vreme kad se ćuti, i vreme kad se govori; vreme kad se ljubi, i vreme kad se mrzi; vreme ratu i vreme miru.” (Knjiga propovednikova 3:1-8)

Ovaj biblijski odlomak sadrži jednu od najvažnijih životnih lekcija – postoji pravo vreme za sve. Kada shvatimo da za svaki događaj postoji pravo vreme, to nam mnogo olakšava život.

  1. Poznavanje ovog principa pomaže nam da naše “životne situacije” stavimo u ispravne okvire.

Sećam se kada smo Liza i ja imali malu decu. Bili smo umorni i mislili smo da pelene, groznice, noćno plakanje i osećaj da smo u zatvoru neće nikada proći.

Ali neki drugi, iskusniji roditelji, tešili su nas uveravanjem da je sve to samo jedna prolazna faza koja će se uskoro okončati. Ono što su oni suštinski govorili bilo je: “Ovo je bio pravi trenutak za rađanje dece.” Utešno je znati da su rođenje i umiranje, bolest i isceljenje, prirodni delovi života. To saznanje nam neće ukloniti bol ili iscrpljenost, ali će nam pomoći da sve to posmatramo iz drugačije perspektive i pružiće nam nadu.

  1. Poznavanje ovog principa pomaže nam da živimo ispunjenijim životom.

Znate, neke ljude uvek muči osećaj krivice u pogledu zabavljanja. Oni su naučeni da zadovoljstvo nije nešto što je u redu ili da to nije jednako dobro kao i naporan rad i patnja. Ali u ovom biblijskom odlomku, Sveti Duh nam kaže da postoji pravo vreme za smeh, za igru, za grljenje, za ljubav.

Koliko bi bogatiji, ispunjeniji i lepši naši životi mogli biti kada bismo razumeli da se možemo svim srcem predati zabavi, ljubavi i slavljenju kada je vreme za takve stvari (i, naravno, kada se to radi na pristojan način).

  1. Poznavanje ovog principa donosi mir u srcu.

Nema ničega novog pod suncem. Bogu je sve poznato. On se raduje kada se mi radujemo; On nam pruža utehu kada smo tužni, u nevolji ili kada smo povređeni. On je iznad vremena i stoga je On gospodar vremena i iskustava kroz koje mi prolazimo.

Veliki mir u srcu donosi nam spoznaja da neko neuporedivo sposobniji od nas, neko ko nas voli ljubavlju večnom, upravlja našim životom.

Zaključak

Ne znam kroz koje “vreme” vi prolazite u vašem životu ovoga trenutka, ali koje god da je to vreme, zapamtite:

  1. O čemu god se radilo, sve je prolazno – pre ili kasnije zameniće ga nešto drugo.
  2. Radujmo se i budimo srećni kada je vreme za to. Nije greh ispiti punu čašu sreće. Biće u životu sasvim dovoljno tužnih vremena. Zato uživajmo u dobrim vremenima dok traju.
  3. Prepustite Bogu kontrolu nad “vremenima” u vašem životu. Biti za kormilom sve vreme neće vam doneti mir u srcu, već samo brigu da li ćete uspeti da savladate sledeću krivinu.

Bog zna i prošlost i sadašnjost i budućnost. On može mnogo bolje i mudrije da upravlja našim životom od nas.

Izvor: Bible talk

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Nauči da živiš srećniji

Svetlost

 

(Visited 549 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *