Odgajanje dece sa što manje tehnologoije

U ovom visokotehnološkom, prebrzom svetu, naša porodica preduzima radikalan korak – mi svesno odlučujemo da što manje koristimo tehnologiju. Oduvek sam sanjala o jednostavnom, klasičnom načinu odrastanja moje dece. Želim da čitaju knjige, da se igraju napolju, da istražuju prirodu, da preduzimaju avanture, da grade tvrđave, da boje i crtaju. I to želim da oni žele time da se zabavljaju. A ne samo da nekako prebrode to vreme dok im ponovo ne dozvolim da gledaju seriju na televiziji.

Tehnologija napreduje mnogo brže nego što istraživanja i studije mogu da isprate i utvrde šta je u stvari najbolje za razvoj uma naše dece. Američka pedijatrijska akademija je već predložila da deca do napunjene dve godine života ne budu uopšte izložena bilo kakvim elektronskim ekranima, a da se deci od 2 do 5 godina vreme provedeno pred ekranom ograniči na maksimalno sat vremena dnevno. Pitam se samo da li će to vreme biti još više ograničeno i taj uzrast još više proširen kada, vremenom, uvidimo pravi negativan uticaj tehnologije na razvoj naše dece.

Podizanje dece koja će minimalno biti izložena štetnim uticajima tehnologije predstavlja glavni izazov u današnjem svetu; izazov koji zahteva jaku želju i posvećenost jednostavnijem načinu života. Deca su prirodno radoznala, sposobna, prilagodljiva i kreativna, ali previše tehnologije sputava ove vrline kod dece i dovodi do zavisnosti. Znate vi dobro o čemu vam govorim – o deci kojoj su telefoni “srasli s rukom” i koja ne žele ništa da imaju sa realnim svetom.

Želim da naglasim da, iako mi našoj deci ograničavamo korišćenje tehnologije, mi smo i dalje prosečna porodica koja zna da je tehnologija važan deo današnjeg života i da ćemo mi na kraju, ipak, morati našoj deci da dopustimo da je koriste (postepeno, onako kako mi smatramo da treba). Ali do tada, mi smo posvećeni cilju da našoj deci omogućimo jednostavno detinjstvo, ispunjeno boravkom u prirodi, raznovrsnim iskustvima, a povremeno čak i dosadom.

Navešćemo 7 praktičnih načina na koje možete odgajati decu sa što manje korišćenja tehnologije.

Daleko od očiju, daleko i od srca

Jedna od najboljih stvari koje možete da uradite ako ste ozbiljno posvećeni podizanju dece uz minimalno korišćenje tehnologije je da im što više elektronskih uređaja potpuno uklonite iz vidokruga. Daleko od očiju, daleko i od srca. Pre nekoliko godina smo izneli televizor iz našeg dnevnog boravka, a to je napravilo pozitivnu promenu u našem domu. Konstantno traženje da gleda televizijske serije je kod mog sina skoro momentalno prestalo i on je počeo mnogo više da se igra sa svojim igračkama.

Iako mi je to bilo zastrašujuće u početku, to mi je, kao mami, donelo nove izazove da pronađem drugačije načine da se izborim sa frustrirajućim trenucima. Umesto da uključim televizor da bih smirila njegove napade besa, pronašla sam neka druga rešenja koja su vodila ka dugotrajnijem uspehu. Ako nemate mogućnost da elektronske uređaje uklonite iz dnevnog boravka, drugo rešenje bi bilo da oni budu smešteni u vitrinu koja može da se zatvori.

Prepoznajte potrebu za tihim aktivnostima

Jedan od najvećih razloga za okretanje tehnologiji je naša potreba (i potreba naše dece) za nekim “tihim” vremenom. Verujte mi, znam o čemu govorim. Pre nego što smo postali domaćinstvo sa minimumom tehnologije, uključila bih TV mom sinu da bih i sama mogla malo da predahnem i sednem makar na trenutak. Svi koji poznaju mog sina mogu vam posvedočiti da je on prepun energije. Bukvalno nikada ne usporava, osim kada jede ili spava. Ali kada smo prestali da koristimo TV kako bismo ga smirili, otkrili smo da je on sposoban za mnoge druge “mirne” aktivnosti.

Neke od “mirnih” aktivnosti koje smo primenili bili su slaganje slagalica, lepljenje nalepnica, crtanje kredom po tabli i sl.

Kada je moj sin prestao da spava preko dana, primenili smo metod obaveznog “mirnog”  vremena koje se ogledalo u tome da on provede vreme u svojoj sobi uz neku od navedenih aktivnosti. Koristili smo i alarm na časovniku da označimo koliko dugo to “mirno” vreme mora da potraje. To mu je dalo priliku da i dalje ima vreme za fizički odmor, ali ne samo on, već i njegova mama.

Dozvolite im i da se malo dosađuju… u pravo vreme

Većina ljudi zna da je malo dosade dobro za decu, jer to daje priliku njihovoj prirodnoj radoznalosti da ispliva na površinu. Ali ono što većina ne zna je da je od odlučujuće važnosti kada im dozvoliti da se dosađuju.

Deca imaju periode u toku dana kada su im radoznalost, kreativnost i genijalnost na vrhuncu, a i one periode kada su pospani, umorni, gladni ili jednostavno nervozni. Kada je vaše dete u optimalnom stanju za učenje (obično ujutru posle doručka ili posle podne nakon dremke i užine), to je najbolje vreme da mu dozvolite malo dosade, kako bi se kod njega podstakla kreativnost.

A kada je vaše dete u tom pospanom ili nervoznom stanju, potrebno je da mu pomognete da izabere i istraje u nekoj aktivnosti. Ako mu tada dopustite da se dosađuje, verovatno ćete samo pogoršati situaciju. Zato je bitno unapred planirati neke jednostavne aktivnosti koje će vam pomoći da se oduprete porivu da uključite TV ili da gurnete svom detetu u ruke mobilni telefon kada se unervozi.

Telefoni su za odrasle

Svedoci ste toga na sve strane… mališani koji još ne znaju da govore drže telefone svojih roditelja u svojim ručicama i gledaju youtube ili igraju igrice. Moj suprug i ja smo od samog početka doneli odluku da našoj deci ne dozvoljavamo da diraju naše telefone. Telefoni su za odrasle! Razmislite o tome – svi smo mi odrastali bez mobilnih telefona i ništa nam nije falilo. Nalazili smo načine da se zabavimo. Sećate li se kako ste gradili kućice od kockica šećera u restoranima? I današnja deca su sposobna za to!

U najvećem iskušenju da svom detetu gurnete u ruke mobilni telefon ste onda kada ste negde napolju i kada vam je potrebno nešto da vašem detetu naglo odvrati pažnju i da ga zaokupira. Spakujte u torbicu  neke druge stvari koje ćete moći da izvučete i date detetu kada mu je potrebno nešto s čime će se zanimati (užinu, magnetiće, nalepnice ili figurice).

Ako počnete da primenjujete pravilo “telefoni su za odrasle”, očekujte probleme s ponašanjem deteta u prvih nekoliko puta, dok se dete ne prilagodi i ne prihvati činjenicu da, šta god da učini, neće dobiti vaš telefon. Ali ne brinite, ako ostanete pri svome, vaše dete će uskoro prestati to da traži od vas i sve će biti lakše. Obećavam!

Posedujte manje elektornskih uređaja

Ako imate 3 tableta, 2 konzole za video igre, 4 televizora i 3 računara u svom domu, nije ni čudo da je teško smanjiti vreme provedeno pred ekranom. Jako je teško odupreti se iskušenju da koristite ove uređaje kada su vam oni nadohvat ruke. Jednostavno rešenje je da posedujete manje tehnologije u kući, čime ćete na prirodan način smanjiti vreme koje se u vašem domu provodi pred ekranom.

Mi kod kuće imamo jedan TV i jedan laptop – i to je sve! Nema tableta, nema konzola niti drugih elektronskih uređaja.

Lepota posedovanja manje elektronskih uređaja je u tome što to članove vaše porodice primorava da dele i da donose odluke zajedno. Ako imate samo jedan TV, u isto vreme se može gledati samo jedna emisija, a to zahteva timski rad. Vi kao porodica morate da odlučite šta će se gledati i morate da to gledate zajedno. Nema više odvajanja članova porodice po sobama da bi svako gledao ono što on hoće, a to zahteva spemnost na žrtvu, dobro planiranje, dogovor i saradnju. Trebaće malo vremena, ali na kraju će se vaša deca navići na to. Jedna od mojih omiljenih uspomena iz detinjstva je gledanje Diznijevih filmova na kasetama sa mojim bratom na jednom malenom televizoru.

Ako kao porodica odlučite da smanjite broj elektronskih uređaja u vašem domu kao i vreme provedeno pred ekranom, objasnite vašoj deci zašto to činite i šta želite time da postignete. Iako to možda neće odmah moći da shvate i prihvate, vaša deca će vam na kraju biti zahvalna za više vremena koje ćete kao porodica provoditi zajedno, a što je prirodna posledica imanja manje elektronskih uređaja u kući.

Dajte im dobar primer

Jako je važno dati dobar primer našoj deci kada se radi o korišćenju tehnologije. Kako da očekujemo od njih da vrednuju naše prisustvo kada smo pred njima stalno sa telefonom u rukama? Koliko god možete, potrudite se da sklonite telefone što dalje kada ste sa vašom decom. Biti potpuno tu za dete njemu prenosi poruku da vam je ono bitno i da je vredno vašeg vremena i pažnje.

Uspostavite granice i držite se njih

Kao porodica, odlučite kada i koju vrstu tehnologije je dozvoljeno koristiti i ne odstupajte od svog plana. Pošto nemamo kablovsku televiziju, naš sin filmove gleda samo povremeno preko Netflixa. Mi potpuno izbegavamo vreme pred ekranom tokom sedmice i dozvoljavamo mu da pogleda jedan film petkom uveče. A ako nismo zauzeti nečim drugim preko vikenda, možda ćemo mu dozvoliti da pogleda još jedan nedeljom posle podne. To funkcioniše u našem domu, a vi pronađite ono što će moći da funkcioniše u vašem!

Izvor: our daily mess

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Igranje

Šok oduzimanja tehnologije

(Visited 239 times, 1 visits today)

1 Comments

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *