Zašto nisam srećna? 8 negativnih navika koje sprečavaju sreću

Ako upitate većinu ljudi šta najviše žele u životu, odgovor će biti da budu srećni. Dovoljno jednostavan cilj, zar ne? Ali iz raznih razloga, sreća je mnogim ljudima nedostižna. Oni iz nekog razloga ne dozvoljavaju životu da ih obaspe srećom.

Ako ste se ikada pitali zašto niste srećni, ovaj članak je za vas!

Evo o čemu se radi – niko neće svesno odabrati da bude nesrećan, ali vi možete sebi navući mnogo mizerije nekim negativnim mentalnim navikama. Ono što doživljavamo u životu često je rezultat naših navika. Uklanjanje ovih kontraproduktivnih navika iz života prvi je korak u doživljavanju istinske sreće. Ohrabrujem vas da se potrudite da uklonite navike koje negativno utiču na vašu sreću.

Možete početi tako što ćete se uhvatiti u koštac sa sledećim negativnim navikama.

#1 – Imanje nerealnih očekivanja o vremenu potrebnom za ostvarenje ciljeva.

Skoro svaki cilj je razuman – sve o čemu sanjate i u šta 100% verujete, obično je ostvarivo. Nažalost, čest je slučaj da mi precenimo ono što možemo da ostvarimo za određeno vreme. Zato se mnogi uplaše i odustanu od ostvarenja svojih snova čak i pre nego što započnu. Zato se potrudite da vaša očekivanja budu realna. Preterano optimistična očekivanja ostaviće vas nezadovoljnim i sa osećajem poraženosti kada ne budete uspeli da ostvarite to što ste zamislili u određenim vremenskim okvirima.

# 2 – Zadržavanje gneva u sebi. 

Fokusiranje na negativne događaje stvara loša osećanja.

U ekstremnim slučajevima, nakupljeni gnev može dovesti do negativnih akcija kako biste se osvetili nekome. Skupljanje gneva u sebi najbolje se može opisati kao da ste vi popili otrov, a onda očekujete da vaš neprijatelj bude otrovan. Zato, oslobodite se negativnih osećanja prema drugima.

# 3 – Provođenje previše vremena u razmišljanju o prošlosti ili o budućnosti.

Nije lako biti srećan ako se stalno kajete zbog prošlosti ili strahujete za budućnost. Naučite se iz svojih prošlih pogrešaka i nemojte im se stalno iznova vraćati. Izbegavajte brigu o budućnosti. Briga neće ukloniti sutrašnje probleme. Ona vam samo oduzima današnji mir. Jedan dan brige će vas više iscrpiti nego dan u kome ćete raditi na rešavanju nastalog problema.

Briga predstavlja zloupotrebu vaše mašte i snage na stvarnje nečega što ne želite i što se možda neće ni desiti. Briga je čisto gubljenje vremena. Ona ništa ne menja, ali vam opterećuje misli i uskraćuje sreću.

Ako predvidite neke buduće izazove, smireno pripremite i moguća rešenja. Ako živite u sadašnjem trenutku, mnogo ćete lakše biti srećni.

# 4 – Prihvatanje mentaliteta žrtve. 

Uobičajeno je tražiti izgovore za naša negativna iskustva. Mi često pokušavamo da opravdamo to što ostajemo u našim trentunim okolnostima. Vi zaista možete biti žrtva neke nesrećne situacije, ali vaša je odgovornost da se izborite s tim i da pronađete izlaz.

  • Preuzimanje odgovornosti za ono što vam se događa u životu je moćno. Nebrojeni pojedinci uspeli su da savladaju neverovatne stvari koje im nisu išle u prilog. I vi svakako možete biti među njima.
  • Kao što je Stiv Maraboli mudro rekao: “Vaše prigovaranje, vaše dramljenje, vaš mentalitet žrtve, vaše gunđanje, vaše prebacivanje krivice kao i svi vaši izgovori NIKADA vas neće dovesti ni na korak bliže ostvarenju vaših ciljeva i snova. Rešite se tih gluposti. Oslobodite se pretpostavke da vi zaslužujete bolje i pokrenite se da to bolje sami ostvarite.”
  • Problem koji imamo sa tim mentalitetom žrtve je da zaboravljamo na svakodnevne  blagoslove. Zbog toga naš duh je zatrovan, umesto da je okrepljen.

 # 5 – Poređenje sebe sa drugima.

Svako ima jedinstvene talente, veštine i iskustva.

Izbegavajte da se poredite sa drugima.

Ako već želite da pravite poređenja, uporedite sebe sa sobom iz neposredne prošlosti.

  • Krećete li se u pozitivnom smeru? Ako je tako, verovatno imate dobar razlog da budete uzbuđeni. A ako nije, vreme je da se pozabavite pravljenjem promena.
  • Nemojte porediti svoj život sa životima drugih.
  • Nema poređenja Sunca i Meseca – i Sunce i Mesec sijaju u svoje vreme.
  • Vaša priča je jedinstvena i drugačija. Nema potrebe porediti je s drugim pričama.
  • Takođe, ne bi trebalo da poredite vašu situaciju sa situacijama u kojima su drugi, jer ne znate šta se odigrava iza scene.

 # 6 – Propuštanje da se poučite na greškama.

Neuspeh je retko kada ugodno, ali može biti veoma korisno iskustvo. Naučite se iz svojih grešaka i primenite to iskustvo i znanje u nekim narednim sličnim situacijama. Neuspeh može biti sjajno oruđe na putu ka uspehu. Ponavljanje istih grešaka donosiće samo iste rezultate.

Posmatrajte neuspeh kao priliku za učenje.

Neuspeh bi trebalo da bude naš učitelj, a ne mučitelj. Neuspeh predstavlja samo jedno odlaganje uspeha, a nikako poraz. To je privremena zaobilaznica, a ne ćorsokak. Nikada ne dozvolite uspehu da vam udari u glavu niti neuspehu da vam slomi srce. Neuspeh je jednostavno prilika da počnete još jednom, ali ovoga puta pametnije.

# 7 – Nedostatak zahvalnosti.

Stvari su retko toliko loše koliko nam to deluje. Redovno podsećanje sebe na ovu činjenicu može pokazati da vam život može biti čudesniji nego što to shvatate. Zastanite na trenutak i napravite mentalnu listu stvari koje vas ispunjavaju osećajem zahvalnosti. To će otvoriti vrata sreći da uđe u vaš život.

Zahvalnost je najzdravije od svih ljudskih osećanja.

Što više izražavate zahvalnost za ono što imate, verovatnije je da ćete imati sve više toga za šta ćete moći da se zahvaljujete. Prepoznavanje onog doborog što već posedujete u životu osnova je sveg bogatstva.

# 8 – Prihvatanje nižih standarda.

Moguće je postati zadovoljan i slabim rezultatima. U jednu ruku, možda ste nesrećni tu gde se nalazite. A u drugu ruku, težnja za postizanjem nečeg većeg i boljeg može vam delovati zastrašujuće.

  • Vi ste jedinstveni i sposobni.
  • Vi možete imati divan život.
  • Povećajte svoja očekivanja. Nema razloga da budete skromni u očekivanjima.
  • Postavite visoke standarde i nemojte biti zadovoljni ničim nižim od toga.
  • Vi ste najbolji sudija sebe i svojih sposobnosti.
  • Postavite visoke standarde i gledajte da se što manje ograničavate.

Prepoznavanje i eliminisanje ovih kontraproduktivnih navika može otvoriti vrata sreći da uđe u vaš život. Ukoliko nemate mentalnih problema kojima bi trebalo da se pozabavite, dajte sve od sebe da omogućite sreći da uđe u vaš život. Poboljšajte kvalitet vaših navika i iskusićete pozitivniji stav prema životu uopšte.

Konačno, svako zaslužuje da bude srećan, uključujući i tebe, prijatelju moj!

Izvor: Dream big

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Smisao ili sreća

Šta je sreća

(Visited 1.268 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *