Od nule do vere

Hrišćanska religija zasniva se na veri – veri u Boga; verovanju u Hrista; delotvornoj veri u svakodnevnom životu itd. Mnogo je pouka i propovedi koje podstiču ljude da gaje veru, da nastave da veruju, ali mnogo puta propuštaju da objasne kako neko da probudi veru u sebi i kako da tu veru gaji i neguje. Drugim rečima, kako da od nevernika postanete vernik? Postoje tri prirodna koraka koji vode “od nule do vere”:

Korak #1 – Poverovati u istinitost činjenica i zaključaka koje su vam predstavljene u Bibliji.

“A bez vere nije moguće ugoditi Bogu; jer onaj koji hoće da dođe k Bogu, valja da veruje da ima Bog i da plaća onima koji ga traže.” – Jevrejima 11:6.

O tome se, dakle, radi kada je reč o proučavanju Biblije – o čitanju i obradi informacija o Bogu i razmišljanju o tome kako je On delovao kroz istoriju, uključujući i boravak Isusa Hrista na ovoj planeti. Radi se o tome da razumete i donesete odluku da li ćete prihvatiti kao istinu učenja Biblije o Isusovom životu, smrti i vaskrsenju, kao i o Njegovom daru praštanja i večnog života svima koji su spremni da se pokaju i da ga slede.

U nekom trenutku, nakon proučavanja bilo koje teme, recimo iz politike ili umetnosti, svako donosi odluku u pogledu istinitosti toga što je proučavao. Isto je i sa proučavanjem Biblije. U jednom trenutku morate odlučiti da prihvatite ili ne prihvatite kao istinu biblijske tvrdnje o Isusu.

Zar ne moramo da odjednom razumemo i prihvatimo baš svaku pojedinačnu ideju koja se nalazi u Bibliji? Ne, to je, svakako, nešto u čemu ćemo napredovati čitavog života. Ali, u svrhu ličnog spasenja, glavno je da damo ispravan odgovor na pitanje: “Verujem li ja u istinitost tvrdnje da je Isus Hristos Sin Božji?”

Apostol Petar se našao u takvoj situaciji kada ga je Isus direktno upitao: “A šta ti misliš, ko sam ja?” Petar je morao da promisli i odluči da li će prihvatiti ili odbaciti dokaze koje je imao u pogledu Isusa. Odgovorio je: “Ti si Hristos, Sin Boga živoga.” (Matej 16:16).

Isto tako, poput Petra, i mi pravimo prvi korak u veri prihvatanjem istinitosti biblijskih tvrdnji uopšte, a naročito onih u pogledu Isusa Hrista.

Korak #2 – Delovati u skladu s verom

U Jakovljevoj poslanici, pisac jasno objašnjava odnos između prvog i drugog koraka u procesu jačanja vere. On kaže: “No može ko reći: ‘Ti imaš veru, a ja imam dela.’ Pokaži mi veru svoju bez dela svojih, a ja ću tebi pokazati veru svoju iz dela svojih.” – Jakov 2:18.

A nešto kasnije kaže i: “Jer kao što je telo bez duha mrtvo, tako je i vera bez dobrih dela mrtva.” – Jakov 2:26.

Kada je reč o hrišćanstvu, ono što je važno nije samo u šta verujete, već i šta činite u skladu s tim što verujete, i to u svakoj fazi vašeg hrišćanskog života. U početku, Isus poziva one koji veruju u njega da se pokaju i da se krste (Dela apostolska 2:38). Vremenom, On pokreće svoje učenike na službu i žrtvovanje u Njegovo ime (Dela apostolska 13:1). I tako vera prerasta iz čisto intelektualne vežbe u veoma praktičan duhovni stil života.

Korak #3 – Poverenje u Boga

U biblijskim jezicima pojam “vera”, u zavisnosti od konteksta, može imati više značenja:

  • Vera je prihvatanje istinitosti neke tvrdnje.
    • npr. verujem da je Isus vaskrsao iz mrtvih.
  • Vera kao pripadništvo nekoj religioznoj grupi.
    • npr. “Kojoj veri pripadaš?”
  • Vera kao poverenje.
    • npr. verujem da će Isusova žrtva otplatiti sve moje grehe.

Dakle, da bismo nadogradili svoju polaznu odluku da verujemo u istinitost i delujemo u skladu s onim što Biblija uči, potrebno je da tome dodamo i element poverenja u to da će Bog ispuniti ono što je obećao. Jedno je verovati da je Isus Sin Božji, a nešto drugo imati poverenja da će On obezbediti sve što nam je potrebno svakodnevno, onako kako nam je obećao u besedi na Gori: “Zato vam kažem: Ne brinite se za život svoj, šta ćete jesti, ili šta ćete piti; ni za telo svoje, u što ćete se obući. Nije li život pretežniji od hrane, i telo od odela?” – Matej 6:25.

Da zaključimo – od nule do vere, potrebno je verovati u istinitost, delovati u skladu s tim i imati poverenja u ono što Biblija uči o Isusu i o onome što Isus obećava svima koji svoju veru grade na Njemu.

Izvor: Bible talk

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Ko je tvoj uzor?

Revolucionar

(Visited 292 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *