Mikro-navike koje menjaju život

Sa svakim novim poslom, vezom, navikom… razmišljam o učenju u malim koracima. Niko od nas nije iskočio iz majčine utrobe znajući da hoda, a još manje da trči, zar ne? Prvo smo ležali mesecima, onda se prevrtali, pa puzili, pre nego što smo se zaljuljali par koraka i svi oko nas su se razveselili.

Isti spor i stalan proces učenja može se primeniti i na ove mikro-navike koje menjaju život. Trik za sticanje navike kojih će postati rutina počinje sada, počinje od malog, a uglavnom se sve vrti oko toga da se počne.

Evo deset isprobanih mikro-navika koje će vam pomoći da se osećate organizovanije i da imate kontrolu u divlje neposlušnom svetu.

  1. Zapitajte se: „Šta je lepo raditi?“

Kada imam opciju da sačekam nekoliko sekundi da nekome pridržim vrata otvorena, uradim to. Ako se moja prijateljica muči sa teškom trudnoćom, javljam se. Zašto? Zato što je to lepa stvar.

Učiniti lepu stvar nije priznanje; to je višestruki dnevni podsetnik da uradite ljubaznu stvar i za druge i za sebe, posebno kada niko ne gleda. Uslovićete svoj mozak da razmišlja o pažnji prema drugima, koliko god to sitna pažnja bila. Ipak, zapamtite: ako „lepa stvar“ iskorištava vas, vaše vreme ili vašu velikodušnost, onda ne treba početi sa tim. Postavite granice.

  1. Primenite pravilo jednog minuta

Lako je: ako zadatak traje manje od jednog minuta, ohrabrite sebe da ga uradite na licu mesta. Reciklirajte neželjenu poštu, okačite kaput, odgovorite na taj tekst, zatvorite fioku za srebrni pribor, zavrnite poklopac na puteru od kikirikija.

Većina ovih svakodnevnih stvari traje samo nekoliko sekundi, ali kada se ne obave i spoje jedan na drugi, brzo možete dobiti osećaj velikog posla. „Uradiću to sutra“ pretvara se u naredno „Uradiću to sutra“, a zatim „Šta je još jedan dan?“ Nemojte ni razmišljati o tome. Uradite to sada.

  1. Dodajte još jednu

Uključite još jedno povrće na svoj tanjir. Popijte još jednu čašu vode svaki dan. Naučite još jednu frazu na engleskom/španskom/italijanskom. Jednom kada ti običaji postanu deo vaše rutine, razmislite o dodavanju – znate kuda ovo vodi – još jednog.

  1. Uvek znajte koliko novca imate

Znanje je moć, čak i ako vas to znanje podseća koliko je užasan dug na vašoj kreditnoj kartici. Postati finansijski siguran i samouveren počinje tako što ćete stalno imati tačnu predstavu o tome koliko novca ima na vašim računima. Neka vam postane navika da često proveravate svoje račune, šta god to za vas značilo. Kada budete imali bolju predstavu o tome koliko novca imate, kao i koliko trošite, donosićete informisanije odluke svaki put kada budete u iskušenju da neozbiljno trošite.

Imajte na umu da postoji tanka linija između praćenja računa i opsednutosti svakim penijem. Shvatite šta možete, a šta ne možete da kontrolišete i usredsredite svoju pažnju na ono što možete, kao što je odlazak u fond za hitne slučajeve ili izbegavanje kupovine tog nepraktičnog kombinezona.

  1. Zapišite

Da li zaista mislite da ćete se setiti one smešne stvari koje je vaše dete rekao jutros, a još manje za nekoliko decenija? I zašto verujemo svom mozgu, koji je dovoljno prošao u poslednje vreme, da se seti tačno šta nam je potrebno u prodavnici da napravimo nešto po receptu sa interneta?

Kad god ta mala zastavica u vašoj glavi – ona „moram to zapamtiti“ – počne da se vijori, odmah je zapišite. To može značiti citate, ideje za poklone onima za koje je teško izabrati pokon, restorane koje želite da posetite na sledećem sastanku ili bilo šta drugo što ćete verovatno zaboraviti. Napravite liste, liste i još lista, bilo sa dobrom starom olovkom i papirom ili u aplikaciji Beleške na svom telefonu.

  1. Organizujte svoj kalendar – nedeljama, mesecima i, ako je primenljivo, godinama unapred.

Rutinsko izdvajanje vremena za organizovanje onlajn kalendara pomaže vam da vidite važne događaje, kao što su predstojeći računi, rođendani i događaji, nedeljama i mesecima unapred, signalizirajući vam da se pripremite.

  1. Ponesite jednu stvar sa sobom

Kada se nađete slobodnih ruku, zapitajte se: „Šta mogu da ponesem sa sobom?“ Primenite ovo na određenu prostoriju, svoju kancelariju ili automobil – bilo koje područje vašeg života koje može brzo postati preplavljeno neredom.

  1. Naučite da odredite prioritete u budućnosti

Zvuči dosadno, zar ne? Neće biti dosadno kada možete da se penzionišete ranije i da se odmarate na španskim plažama po ceo dan jer ste decenijama donosili odluke koje treba tamo da vas odvedu.

Naučite svoju savršenu i verovatno stalno promenljivu ravnotežu između onoga što vam je potrebno sada i onoga što će vam trebati u budućnosti.

  1. Još jedno odbijanje

Moramo tražiti ono što želimo u životu. Ponekad ćete to dobiti, ponekad ne. Ali morate pitati.

Šta god da želite, u pogledu karijere ili odnosa, podvrgavajte se terapiji izlaganja odbacivanju, mikrodozama da vam se uvek iznova govori „ne“. To će učiniti povremeno „da“ još više zadovoljavajućim.

  1. Iskoristite frustrirajuće trenutke da vežbate svoje strpljenje

Svi smo bili tamo, u kafiću ili banci, iza naizgled najsporije osobe na svetu. U tim trenucima, kada nema kuda da se ide, nema šta da se radi i nema potrebe da se nervirate, recite sebi: „Kakav savršen trenutak da vežbaš svoje strpljenje.”

Primenit eovu frazu na razne frustrirajuće trenutke. Udahnite nekoliko puta. Obratite pažnju na svoju okolinu. I, da, vežbajte svoje strpljenje.

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Tajna organizacija vremena

Vreme, rutina organizacija

 

(Visited 586 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *