“Tata, ti si mi važan!” – Kakav efekat izaziva odsustvo oca na dete?

„Moj tata je najjači na svetu“, često možete čuti od svoje dece. Kao dete ni vi niste drugačije mislili. Vaš je bio najšaljiviji, najjači, najtalentovaniji, on je bio taj koji je sve razumeo. Naravno, od tada se mnogo toga promenilo, ali jedna stvar nije: i dalje poštujete i znate da je cela vaša ličnost uticala na ono što ste dobili od njega. Bili ste dobro ili loše. Ali šta je sa onima koji uopšte nemaju očinsku figuru u svom životu? Koliko god majka bila dobra, ako je zauzeta, ne može istovremeno da ima dve roditeljske obaveze. Nažalost, očinski autoritet se ničim ne može zameniti.

Pitanje polova

U porodicama, gde deca rastu bez oca, može se zapaziti da su muško/ženski odnosi narušeni. Stručnjaci se slažu da devojčice vremenom gube imidž zaštitnika i manje je verovatno da će verovati suprotnom polu. Međutim, nije drugačije ni sa dečacima.

Ne postoji pravi muški obrazac u njihovom životu od koga mogu da traže savet, da se ugledaju na njega i skoro da stvore ispravnu sliku o tome kakav je uistinu pravi muškarac.

Kako godine prolaze, ne čudi što oni postaju muškarci i žene, koji nerado zasnuju svoje porodice.

Kakav profil ljudi je po zatvorima?

Bilo bi preterano reći da zatvore pune samo odrasli zatvorenici koji su odrasli bez oca.

Na kraju krajeva, i majka može da pruži dobar primer, da vaspitava svoje dete sa poštovanjem, ali je činjenica da istraživanja pokazuje da značajan deo kriminalaca nije poznavao svog oca ili nije bio u dobrim odnosima sa njim.

Ovakva deca lako mogu da postanu bezakonici, jer im je teže da nauče da poštuju pravila i poštuju prava drugih.

Nedostatak samopouzdanja

Igranje sa ocem, kao što je rvanje, izbacuje decu iz stanja mirovanja, povećavajući njihov nivo unutrašnjeg uzbuđenja. Koliko god da su ove naizgled beskorisne igre zanimljive, one nesvesno pomažu detetu da nauči da se nosi sa neobičnim situacijama. Razvija samopouzdanje i toleranciju na stres, pripremajući ga tako da izdrži životne poteškoće.

Tate koji imaju žensku decu često ih tretiraju kao svoje princeze. Ako ostane u zdravim granicama, to će svakako pomoći detetu da kasnije prihvati sebe onakvim kakvo jeste. Bez toga, naše društvo će biti puno nesebičnih, nesigurnih, sumnjivih ljudi.

Razvoj inteligencije

Istraživači sa Univerziteta u Njukaslu kažu da deca koja provode mnogo vremena sa ocem imaju veći koeficijent inteligencije.

Naravno, ovde akcenat nije na suživotu, već na kvalitetnom vremenu. Kada voze bicikl, igraju se zajedno, igraju fudbal ili se igraju igara koje vole devojčice.

Stručnjaci kažu da vreme provedeno zajedno, u ranim godinama može uticati i na karijeru deteta.

Oni su više usamljeni

Prema istraživanju Britanskog prinčevog fonda, deca koja odrastaju bez oca kasnije su u nepovoljnom položaju u svom društvenom životu.

Mnogo je teže sklapati prijateljstva i povezati se sa spoljnim svetom.

Frustrirajuće je i to što istraživanja pokazuju da se rizik od razvoja predispozicije za alkoholizam ili drogu povećava 1,5 puta. Štaviše, ideja o samoubistvu takođe pada na pamet češće nego kod njihovih odraslih vršnjaka koja odrastaju u stabilnoj porodici.

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Mama i tata da li ste spremni?

Odnosi

(Visited 4.527 times, 4 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *