7 uobičajenih manipulativnih rečenica i kako da ih ućutkate

Umete li da prepoznate manipulativne rečenice koje su lukavo osmišljene sa jedinim ciljem da kontrolišu vaše misli i akcije? Ovaj članak će vam pomoći da ućutkate te manipulativne rečenice u vašoj vezi.

Ljudi ne odlučuju da manipulišu zato što im je stalo. Manipulacija je kontrola zamaskirana u brigu i ljubav. Njena sposobnost da liči na naklonost čine je jednim od najpodmuklijih vidova zlostavljanja.

“Sama činjenica da nešto nije laž ne znači da to nije obmanjujuće. Lažov zna da je lažov, ali onaj ko iznosi samo deliće istine da bi obmanuo je umetnik razaranja”, piše Criss Jami.

Ne dozvolite da vaš život postane talac manipulatorove slatkorečivosti. Čvrsto se držite svog unutrašnjeg osećaja za kontrolu i donosite sopstvene odluke. Ako ova manipulacija preraste u svakodnevicu, razmislite o prekidu te veze. Manipulacija nije samo kontrolišuća, već i duboko sebična.

Posotoje neki uobičajeni načini razmišljanja koje manipulatori vole da koriste kako bi ostvarili svoje namere. Srećom, sve njih je lako ućutkati zdravim razumom.

7 uobičajenih manipulativnih rečenica

Manipulativne rečenice nije uvek lako prepoznati. Zato ćemo ovde navesti sedam primera manipulativnih rečenica i logične odgovore na njih koji pokazuju da vrednujete sebe:

  1. “Vidi šta si me naterala da uradim!”

Ja nemam tu moć da te nateram da nešto uradiš. Ti sam biraš kako ćeš se ponašati. Moraš preuzeti odgovornost za sopstvene postupke. Ja sam odgovorna isključivo za svoje ponašanje, ne i za tvoje.

  1. “Kako možeš da se i dalje ljutiš na mene kada sam ti kupio taj predivan lančić?”

Moje praštanje ne može se kupiti novcem. Lepo je od tebe što si mi to kupio. Ipak, ako je taj lančić cena koju si platio za moj oproštaj, onda to nije poklon, već mito. Slobodno ga uzmi, meni ne treba.

  1. “Ne oblači to.”; “Daj mi telefon da vidim s kim se dopisuješ.”; “Nije da ne verujem tebi, već ne verujem drugima.”

Ne moraš da veruješ drugima. Jedino je potrebno da imaš poverenja u mene da sam ti verna i da sam iskrena. Kada se ponašaš na ovaj način, ti pretpostavljaš ili da sam neverna ili da sam slaba ličnost. A ja nisam nijedno od toga.

  1. “Želim da ostaneš kod kuće, jer je to najbolje za našu decu. Samo želim da se postaram za tebe.”

Nešto najbolje za moju decu je da imaju majku koja je srećna i ispunjena. Izbor da li ću raditi ili biti domaćica je moj izbor. Radeći ono što me čini srećnom, ja učim našu decu da imaju autonomiju nad sopstvenim životom. Da li primoravanje da živim onako kako ne želim predstavlja staranje o meni? Ili je to učvršćivanje tvoje kontrole nad mojim životom? (Zapazite: Ovo, takođe, može da se desi i u obrnutom smeru – kada jedan partner primorava drugog da prihvati posao koji ne želi).

  1. “Znam da ti je ovo važno, ali meni je potrebno da to uradim onako kako ja želim. To je ionako najbolje za nas.”

Ono što je najbolje za nas je da donosimo odluke zajedno, kao par. Ono što je najbolje za mene je da me neko sasluša i razume. Da li je ono što ti misliš da treba uraditi zaista ono što je najbolje za nas ili ono što je najbolje za tebe?

  1. “Ako me ostaviš, ubiću se.”

Ako ti se javljaju ideje da naškodiš sebi ili da se ubiješ, odmah pozovi hitnu pomoć ili dežurnu službu za sprečavanje suicidalnih pokušaja. Ja sam već donela svoju odluku i objasnila sam ti svoje razloge. Nema vraćanja na staro.

U zdravom odnosu nema mesta manipulaciji pri razgovoru, pa čak ni u toku rasprave ili svađe.

  1. “Znam da ne želiš decu sada, ali hajde da ipak pokušamo. Želim da budemo porodica.”

Porodica može imati mnoge različite oblike. A glavno je da postoji međusobno uvažavanje. Ja imam pravo da odlučim koliko ćemo dece imati i kada ćemo ih imati. Reći ću ti kada budem spremna za decu.

Manipulativne rečenice koje koriste članovi porodice ne smeju se prenebregnuti.

Kao što C. J. Roberts piše u “Zavedena u tami”: “Ja ovo radim jako dugo – manipulišem ljudima da rade ono što ja hoću. Ti misliš da me voliš zato što sam te ja najpre slomio, a potom u tebi izgradio verovanje koje meni odgovara. Nije to bilo slučajno. Jednom kada ovo ostaviš iza sebe, uvidećeš to.”

Manipulativne rečenice izrečene u raspravama osmišeljene su tako da razgovor povedu u smeru koji odgovara manipulatoru.

Ponekad je potrebno ukloniti se iz sredine u kojoj ste žrtva manipulacije da biste u potpunosti shvatili o čemu se tu radi. Budite svesni manipulacije i ne ustručavajte se da odete. Samo vi imate pravo da držite kontrolu nad vašim životom.

Izvor: The minds journal

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Manipulacija

Manipulacija – Promeni svest

(Visited 1.795 times, 2 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *