Šest stvari u stanu koje privlače insekte

Svi volimo proleće i leto, ali mnogo manje sve one insekte i bube koji se nalaze na terasi ili u stanu. Saznaćemo šta je to što ih toliko privlači u naš dom!

Stare knjige

Ako u domu imate puno starih knjiga i ako ih držite na podu, dobro je znati da stari papir jako privlači bube. U ovu kategoriju spadaju i stare novine, kao i pisma.

Neke bube kao što je bubašvaba vole da konzumiraju celulozu. Na ovaj način privući ćete mnogo insekata u stan, a i vaše knjige i uspomene će biti uništene. Zato je najbolje ako ih držite u plastičnoj ili  vakuumiranoj kutiji, u koju ne mogu da uđu – a na taj način ne mogu ni da namirišu važne predmete.

Beli izvori svetlosti

Jaka svetlost, bila bele ili plave boje, privlači insekte u prostoriju, dok su žuta i narandžasta manje interesantne za njih. LED sijalica je jedna od najboljih rešenja kada se radi o ovom problemu. Iako ima belu boju ona je drugačija i zato nije toliko privlačna kad su insekti u pitanju, mada i tu ima nekoliko izuzetaka. Najbolje rešenje je da na terasu stavite sijalicu žute boje, tako da i naveče mirnije možete da uživate!

Okvir prozora bele boje

Nije svejedno koje su boje prozori, kao i kuća! Svetle boje, poput bele, kao i žuta, vrlo su uočljive kada su insekti u pitanju. Zato ne samo na zid, već se i oko prozora mogu okupiti, gde takođe i poležu jaja.

Ako želite promenu, dobro je razmišljati o zelenoj ili plavoj nijansi, pošto se te boje mogu naći i u prirodi, a u tom slučaju i za insekte je manje privlačno. Međutim, morate paziti jer komarce upravo privlači jako tamna boja!

Kartonske kutije

Kao i kod knjiga, tako i kod kartonskih kutija možete biti spremni na to da će se pojaviti bube, koje obožavaju ovaj porozan materijal! Pored toga što vole da ih jedu, vole i da se nastane u njima. Pored spomenutog, ova stvorenja vole i da se grupišu, tako da ih na jednom mestu može biti veći broj. Tada bubašvabe i termiti postaju redovni gosti. Ako na vlažnim mestima (podrumu, tavanu) imate kartonske kutije, vreme je da ih se rešite!

Neobrađeno drvo

Drvo je najomiljenije mesto za insekte i bube: na primer neobrađeno drvo je vrlo privlačno jednoj vrsti bumbara, pogotovo ako u drvetu postoje otvori, tada se obavezno nastane u tim pukotinama. Nakon toga polažu jaja, i ako se ta drva nalaze u dvorištu imate šanse da se sretnete sa tim insektima svaki dan. Ako ograda ili klupa u dvorištu nije obrađena, vreme je da to uradite!

Ukrasno cveće

Biljke koje se nalaze unutar doma vrlo su privlačne za insekte. S obzirom da se biljke redovno zalivaju, vlaga je prisutna, vlažnost vazduha je idealna, a i samo zemljište pruža idealnu podlogu, kao i njegova hranljivost. Nažalost, može se pojaviti buđ, kao i gljive, ako se upotrebljava previše vode. Zato je dobro zalivati same biljke nešto manje od propisanog, kao i držati ih u takvim prostorijama gde su manje dostupne insektima. Ako tokom leta neke biljke stavite napolje, unesite ih samo ako ste ih dobro pregledali, jer u suprotnom možete uneti i mnoštvo insekata!

Izvor: bien.hu

 

Možda će vas zanimati emisije:

Postani prijatelj prirode

Viseći mostovi

(Visited 927 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *