Šta biljka može da vidi?

Kada bi biljka mogla da vidi, u šta bi gledala? Zaprepašćeni naučnici otkili su da biljke, u stvari, mogu da vide i odreaguju na svoje okruženje, baš kao i životinje!

Biljkama je potrebna svetlost za fotosintezu. One rastu ka izvoru svetlosti. Međutim, to nije ono na šta naučnici misle kada govore o vidu biljaka. Oni su otkrili da biljke imaju dodatni sistem koji im omogućava da odreaguju na svoje okruženje. Biljke imaju pore, koje se nazivaju stome. Stome dozvoljavaju ugljen-dioksidu da uđe u biljku, a kiseoniku da izađe u toku procesa fotosinteze. Stome ostaju zatvorene kada ima nedovoljno svetlosti ili kada treba sačuvati vodu. Što se više stome otvore, brže se odvija fotosinteza i biljka brže raste. Biljka, takođe, brže gubi vodu kada su stome širom otvorene.

Iako se u fotosintezi koriste i plava i crvena svetlost, naučnici su otkrili da ćelije koje otvaraju i zatvaraju stome reaguju samo na plavu svetlost. Dovoljna količina plave svetlosti uključuje pumpe u ćelijama koje dovode do nadimanja i otvaranja stoma. Ovaj zadivljujući proces obuhvata i upumpavanje protona radi stvaranja elektriciteta. U jednom eksperimentu, naučnici su uspeli da više nego dupliraju brzinu rasta orhideja, obezbeđujući im dodatnu količinu plave svetlosti kako bi im se stome brže i potpunije otvorile.

U sposobnosti biljaka da odreaguju na promene u svom okruženju prepoznajemo još jedan način na koji biljke odaju slavu svom Tvorcu i pokazuju da se ne radi samo o nekim jednostavnim živim bićima koja su se pukim slučajem pojavila na našoj planeti.

„Hvalite Gospoda na zemlji…  Gore i svi humovi, rodna drveta i svi kedri.” (Psalam 148, 7 i 9)

Izvor: creationmoments

 

Možda će vas zanimati emisije:

Botanika

Okeani

(Visited 297 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *