Kako da osmislite dnevni raspored za vaše mališane, koji će im pomoći da napreduju

Sa ograničenim strpljenjem i mnogo energije može biti teško pronaći aktivnosti za mališane koje će vašu decu držati preokupiranom čitavog dana. A kako su prve tri godine života ključne u razvoju vašeg deteta, pod pritiskom ste da pronađete aktivnosti koje će vašu decu činiti srećnom i pomoći im da odrastaju onako kako bi trebalo.

Kreiranjem svakodnevne rutine za vašeg mališana vi ćete se potruditi da mu obezbedite napredak u ključnim stvarima – govoru, shvatanju, gruboj motorici, kao i finim motoričkim veštinama.

Osmišljavanje dnevnog rasporeda za vašeg mališana može vam delovati preteško – ima toliko mnogo predloga kako zabaviti vašeg mališana, a svaka od tih aktivnosti držaće mu pažnju oko tri minuta – ali ako se držite osnovnih stvari i uspostavite rutinu u svakodnevnim aktivnostima vaših mališana, možete sebi pomoći u stvaranju takvog denvnog rasporeda za mališane kojim ćete i vi i vaše dete biti zadovoljni i osećati se ispunjenim.

Kreiranjem svakodnevne rutine za vašeg mališana vi ćete se potruditi da mu obezbedite napredak u ključnim stvarima – govoru, shvatanju, gruboj motorici, kao i finim motoričkim veštinama.

Ovo deluje teško (a i jeste), ali kada to razdvojite u segmente, postoje veoma zabavni i jednostavni načini da pomognete mališanima da ovladaju osnovnim veštinama koje su im potrebne da bi bili uspešni od vrtića do odraslog doba.

Mislimo da ćete uklapanjem ovih aktivnosti u svakodnevni raspored vaših mališana pospešiti njihov razvoj, a istovremeno se i lepo zabaviti.

Dakle, da ne dužimo, ovde je deset stvari koje bi trebalo da uključite u dnevni raspored vaših mališana.

1. Igranje napolju

Nije čudno da je ovo daleko najomiljenija stvar koju možete raditi sa svojim mališanom. Nije teško izaći napolje, a kada ste napolju, ima toliko mnogo zabavnih stvari koje možete da radite.

Obavezno u svoj dnevni raspored uključite šetnju i potrudite se da ta šetnja potraje što je duže moguće. Potražite bubice. Slušajte cvrkut ptica. Pokazujte avione. Boravak u prirodi umnogome pomaže razvijanju govora kao i grube motorike. Stoga je neophodno da svakodnevno odvajate vreme za boravak napolju.

Ako ste i sami imali težak dan, ne ustručavajte se da ponesete nešto da gricnete ili popijete, a možete i da stavite slušalice u uši i slušate omiljenu muziku ili podkast. I vi i vaš mališan ćete tako osećati kao da ste se potpuno “resetovali”, a i odradićete nešto što će mnogo doprineti razvoju vašeg mališana.

2. Čitanje

Nikada nije prerano početi da čitate vašem detetu. U redu je usredsrediti se na učenje slova ako vidite da je vaše dete zainteresovano, ali sasvim je u redu i ne raditi to ako vaš mališan ne pokazuje želju. U tom slučaju jednostavno uživajte u zadovoljstvu čitanja.

Stručnjaci predlažu da provedete što je moguće više vremena u čitanju svom mališanu od najranijeg doba i da uključite u svoj svakodnevni raspored makar jedno struktuirano čitanje detetu. Izaberite prigodno vreme – možda neposredno pred spavanje ili tokom popodnevnog odmora – i učinite čitanje prioritetom. Ušuškajte se lepo i uživajte uz knjigu. Time ćete kod svog mališana podstaći maštovitost i kreativnost i pomoći mu da razvije jednu lepu i korisnu naviku.

3. Plesanje

Pustite omiljenu muziku i “razmrdajte” se zajedno sa vašom decom. Plesanje je odličan način da ovladate ritmom dok, istovremeno, vežbate i zabavljate se. U stvari, muzika i ples su važni ne samo za fizčiki, već i za kognitivni razvoj vašeg deteta.

Činjenje muzike delom vaše svakodnevice pomaže stvaranju bogatog čulnog okruženja za vaše dete i pomaže mu u razvoju složenih neuronskih veza u njegovom mozgu. Muzika je jedna vrsta sredstva za komunikaciju, pa će učenje da pevaju i plešu vašoj deci pružiti prednost u mnogim stvarima u budućnosti.

4. Umetničke aktivnosti za decu

Neka vaša deca boje bojanke, lepe nalepnice i slikaju vodenim bojama. Dopuštanje deci da sama upotrebe ponuđeni umetnički materijal na način na koji ona to žele učiniće mnogo više za razvoj njihove kreativnosti i maštovitosti nego jednostavno sklapanje već unapred pripremljenih slagalica s umetničkim delima. Dakle, nije potrebno da to bude nešto zahtevno i komplikovano, jer mudrost je u jednostavnosti.

5. Vežbanje grube motorike kod mališana

Većina ljudi zna da mališani postepeno napreduju od puzanja ka hodanju, a onda ka trčanju i skakanju. Uz osnovne stvari kao što su trčanje, skakutanje i preskakanje, potrebno je da deca nauče da održavaju ravnotežu i da preuzimaju njihovom uzrastu prilagođene rizike.

Sticanje dobrog osećaja za ravnotežu pre polaska u školu umanjiće rizik od povređivanja deteta, a pomoći će i u boljem savladavanju školskog gradiva. Ohrabrujte vaše dete da hoda po ivici, da bi uvežbavalo održavanje ravnoteže ili koristite kamene stepenice u vašem dvorištu ili u komšiluku da biste uvežbavali bezbedno skakanje i prizemljivanje.

Ako nemate priliku da svakodnevno izlazite napolje, možete i u kući postaviti neke sprave za uvežbavanje grube motorike. Postavite neku praznu kutiju i dajte svojoj deci neke loptice i plišane igračke koje bi iz udaljenosti ubacivali u tu kutiju. Kupite sklopivu gredu za održavanje ravnoteže ili je sami napravite od drvene grede koju možete kupiti u prodavnici za kućnu radinost ako volite sami da “majstorišete”.

Mi volimo naš “Magični pokretni zidić” koji pomaže uvežbavanju grubih motoričkih veština kod deteta i koji se može bezbedno koristiti unutra. Mi poguramo naš kauč do zida, zavalimo se u njega i posmatramo našu decu kako “lete” kao ptice i skaču kao kenguri po našem dnevnom boravku. Mi se malo olenjimo, a naša deca potroše nešto od svog viška energije. To je za nas dobitna kombinacija!

6. Uključite i aktivnosti koje poboljšavaju finu motoriku

Dok vaša deca uče velike pokrete koje njihova tela mogu da prave, ona takođe stiču i više kontrole nad svojim prstima, šakama i vežbaju koordinaciju pokreta. Vaš mališan će biti sposoban da sve bolje obavlja male zadatke svojim ručicama. Ovo može obuhvatiti recimo vežbanje držanja bojice, ali i neke jednostavne igre poput kupljenja stvari i njihovog postavljanja na određeno mesto.

Ohrabrite vaše dete da se uključi u igre koje zahtevaju hvatanje predmeta “ručnim kleštima” (tj. hvatanjem stvari palcem i kažiprstom). Zamolite ih da prebacuju  pom-pom loptice između dve rukavice za hvatanje loptica ili da ih samo očiste i ubace nazad u kutiju. Zatražite od njih da ubace čačkalice za uši kroz rupe na poklopcu prazne tegle. Neka lepe perlice i nalepnice i neka probacuju karte za igranje kroz usku rupu isečenu na kartonskoj kutiji.

7. Spoznajne aktivnosti za mališane

Ja veoma uživam u svemu što se tiče razvoja moje dece, ali razvoj čulnog opažanja mi je omiljen. Skoro sve se može uračunati u ovu kategoriju. Možete napraviti senzorne kutije od nečeg jednostavnog kao što je pogužvani papir ili napraviti gradilište od kutija za ovsene pahuljice. Takođe možete deci dati plastelin ili sami napraviti ljigavca i pustiti dete da se s njim igra (iako mi to mrzimo, ali naša deca u tome uživaju).

Ali spoznajno ne mora uvek značiti i neuredno. Dopustite detetu da zgrabi i oseti pod rukom knjigu, da pomiriši začine u vašoj ostavi. Čak i jednostavne aktivnosti poput ljuljanja na ljuljašci, spuštanja niz tobogan, održavanja ravnoteže na ivici trotoara ili odbijanje od lopte za vežbanje može vašem detetu obezbediti potrebnu dozu čulnih podsticaja za njegov rast i razvoj.

Mališani apsolutno uživaju u aktivnostima i iskustvima koja angažuju više njihovih čula odjednom. Uključivanje takvih aktivnosti u svakodnevni raspored vašeg mališana sjajan je način da im ispunite dan tako da to bude korisno svima.

8. Pomaganje u obavljanju kućnih poslova

Ovo je blago kontroverzno – iako, da mi od toga život zavisi, ne bih bila sposobna da vam kažem zašto je to tako. Učenje mog mališana da usisava prašinu bila je najbolja ideja koja mi je ikada pala na pamet. On buku usisivača doživljava kao nešto urnebesno i zabavno, a uživa i u osećaju moći koji mu ta aktivnost pruža. Prepuštanje tog posla njemu da ga obavi dok ja brišem prašinu po dnevnoj sobi predstavlja pun pogodak!

Postoji masa drugih poslova koje mališani mogu da obave i pomognu vam da brže “otkačite” neke poslove sa vaše dnevne liste. Oni mogu da seckaju povrće uz pomoć noževa koji su bezbedni za decu ili da vam pomažu u pranju sudova. Oni su stručnjaci za odlaganje stvari (sve dok ionako traje ta faza “pokupi i poređaj”), a mogu pomoći i u hranjenju kućnog ljubimca i bacanju stvari u smeće. Oni mogu da slože salvete po stolu pre obroka i da poređaju escajg u fioku kada je opran.

Mi ovde ne govorimo o stvaranju liste kućnih poslova za mališane, već o praktičnim, zabavnim aktivnostima koje će kod njih učiniti da se osećaju aktivnim i korisnim delom domaćinstva.

Deca se uče važnim veštinama pomažući u kućnim poslovima prilagođenim njihovom uzrastu. Deca koja pomažu u obavljanju kućnih poslova imaju više samopouzdanja, spremnija su za život i imaju izraženiji osećaj da su sposobna. Dobro je to znati ako vam je potrebno da opravdate to što ste svoju decu zaposlili.

9. Igranje sa drugarima

Verovatno ne bi trebalo ovo da kažem… ali ja ne volim da se igram sa mojom decom. Ja volim da obavaljam s njima gore navedene aktivnosti – ali nisam veliki ljubitelj igara, naročito igara pretvaranja. Ne volim da pravim čudne zvukove ili da oponašam životinje dok se igramo sa dečijom farmom. Ja uživam u vremenu provedenom sa svojom decom, zaista! Ali jednostavno ne volim da se igram igara pretvaranja i glume.

Ali moja deca to vole. U stvari, deci je potrebno da se uključe u maštovite igre. A ja im jednostavno ne mogu ispuniti tu potrebu. Stoga, ja pozivam njihove drugove da se igraju zajedno kod nas kući ili da se nađemo u parku. Upisala sam svoju decu u neke predškolske grupe i potrudila se da im pružim dovoljno prilika za socijalizaciju sa vršnjacima.

Ne morate im vi lično ispuniti svaku potrebu, ali važno je da njihove potrebe budu zadovoljene. Stoga, obezbedite svojoj deci da imaju dovoljno vremena za igru tokom dana i omogućite im da se igraju sa svojim vršnjacima.

Deca se uče važnim veštinama igrajući se sa drugom decom. Oni uče lekcije o nesebičnosti i o rešavanju konfliktnih situacija. Uče da praktikuju i davanje i primanje, što je veoma izraženo u dečijim igrama, a što obično nedostaje u interakciji odraslih. Mislim, da li će baka ikada svom dragom unučetu prkosno reći: “Ne, ja sam zmaj, a ti budi mače!” Sva je prilika da će baka popustiti i biti mače, a da će dete time izgubiti priliku da se i u sebi i spolja izbori sa različitim mišljenima i nepopustljivošću drugih.

Davanje prilike vašoj deci da se igraju sa drugom decom nije uvek lako – u stvari, to bi mogao biti i najteži deo vašeg dana – ali to je aposlutno neophodno za njihov pravilan razvoj.

10. Samostalno igranje

Uf! Ovo može biti baš zahtevan zadatak. Nisu sva deca prirodno nadarena da sama sebe zabave. A to znači da njihove mame i tate završe non-stop nevoljno “igrajući i pevajući po detetovim notama”. Slobodno mogu da vam kažem da takav pristup ne donosi dobro nikome.

Deci je neophodna i dosada, jer ta dosada podstiče dete na kreativnost. Deca nikada neće naučiti da koriste svoju maštu, da osmisle sopstvenu zabavu ili da jednostavno nauče da budu zadovoljna i u tim tihim trenucima neaktivnosti ako ih neprestano nečim zabavljamo.

Najbolji način da mališan nauči da se sam zabavi je tako što ćemo početi sa kratkim vremenskim intervalima od nekih desetak minuta u kojima ćemo sve elektronske uređaje isključiti i ostaviti ih same u sobi. Mislim, možete i vi biti prisutni radi nadgledanja, ali vi obavljajte neke svoje poslove ili se zanimajte nečim (recimo, čitajte knjigu ili radite nešto u čemu dete ne može da učestvuje).

Podesite alarm i potrudite se da ni na koji način ne usmeravate njihovu igru sve dok se alarm ne oglasi. Budite odlučni i uporni u tome i obezbedite svom detetu određeno vreme u toku svakog dana za samostalno igranje, postepeno uvećavajući to vreme sve dok ne dostignete potreban i ugodan nivo.

Ovih deset aktivnosti predstavljaju osnovu za solidni dnevni raspored vašeg mališana, koji će mu pomoći ne samo da uči i raste, već i da napreduje.

Izvor: thesaltymamas

 

Možda će vas zanimati emisije:

Vreme, rutina i organizacija

Roditeljski stilovi

(Visited 243 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *