Ne hvalite dete, već ono što je postiglo

Uloga pohvale je fundamentalna u roditeljstvu. Međutim, vrlo je važno kako izričete pohvalu, jer na taj način ili ga podstičete ili negujete sujetu i pravite od njega malog narcisa.

Osnove

Većina roditelja ima instinktivnu želju da pohvali svoje dete. Pohvaljivanje onoga što je dete učinilo povećavaju samopouzdanje a takođe doprinose dobrom odnosu roditelj-dete, jer se dete oseća prepoznatim i poštovanim.

Suprotno tome, hvaljeno dete postaje zavisno od mišljenja drugih i njegova unutrašnja motivacija može opasti ukoliko stalno ne dobija dozu pohvale.

Istraživanja pokazuju pozitivne efekte pohvale: dete koje je često hvaljeno je dobro obrazovano i ima napredne socijalne kompetencije. Kao rezultat pohvale, aktiviraju se oblasti u mozgu koje su odgovorne za empatiju, otvorenost i savesnost. Međutim, studije takođe pokazuju da samo određene vrste pohvala postižu gore navedeni efekat. Da biste bili efikasni u ovome kao roditelj, evo nekoliko saveta kako da pohvalite svoje dete.

Ne hvalite dete, već ono što je postigao

Lepota, urođena inteligencija, talenat, sami po sebi ne vrede ništa bez rezultata. Zato nemojte hvaliti dete zato što je pametno, već zato što dobija dobre ocene ili ide na neko takmičenje. Istraživanja pokazuju da će deca pohvaljena za naporne aktivnosti biti upornija i motivisanija. Isto tako, deca pohvaljena za svoje veštine lakše će prebroditi svoje greške i neće odustati.

Koristite pohvale koje podržavaju, a ne kontrolišu

Pohvala treba da podrži detetovu autonomiju i da ga ohrabri da ima svoje mišljenje. Drugim rečima, nije uspeh samo ono što je važno vama kao roditelju, ne treba samo to da ističete. Na primer, ne govorite „da ste srećni kada postigne gol na utakmici“, nego „Vidim da jako uživaš u fudbalu!“

Izbegavajte da ga poredite sa drugima

Ako hvalite svoje dete za nešto, nemojte ga u međuvremenu upoređivati sa drugim detetom, na primer „Lepo si recitovao, baš kao Marko“. Kratkoročno, čak i ova pohvala kod deteta može da razvije svest o vrednosti, u odnosu na druge, ali neće mu biti dovoljno da ga motiviše da se trudi zbog sebe.

Pohvaljujte za konkretne stvari, ne generalizujte

Saopštavajte i neke određene informacije tokom pohvale. Pohvalama izrazite kakvo ponašanje očekujete od njega ili nje. Na primer „Vrlo si dobro uradio što si igračke vratio na policu“. Naravno, sve pohvale su važne, ali ako možete, recite to preciznije.

Nemojte to priznati samo rečima

Istraživanja pokazuju i da svima poznati gestovi hvale, poput podignutog palca ili davanja petice šakom o šaku, mnogo znače deci. Poboljšavaju samopoštovanje, i odražavaju dokaz priznanja, vrednovanja.

Budite iskreni u svojim pohvalama

Ni preterano hvaljenje ni nedostatak pohvala nisu se pokazali dobrim, a depresija i nizak akademski uspeh su češći u oba slučaja. Preterane pohvale mogu da budu i štetne, jer ko do takvog priznanja lako dođe, neće tražiti izazov, već će uvek očekivati pohvalu, postati zavisnik od nje, a to nije dobro za samopouzdanje.

Pohvala ide ruku pod ruku sa pažnjom

Pažnja i pozitivan neverbalni odgovor (zagrljaj, osmeh) pojačavaju efekat pohvale, i efikasni su u usmeravanju deteta u pozitivnom pravcu, utiču na njegovo ponašanje i čine ga sigurnim i motivisanim.

 

Možda će vas zanimati emisije:

Refleksivno slušanje

Emotivno zdravlje i dobrobit

(Visited 1.600 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *