Šta je za muškarca romantično

Da li su žene romantičnije od muškaraca? Pošto sam momak, poslednje stvari koje bih želeo na Dan zaljubljenih ili bilo koji drugi romantični praznik su cveće, čokolada ili čak nakit. Masaža, iako ugodna i senzualna, takođe ne prolazi.

Čini se da romantičnost ne budi moju maštu. Možda su žene romantičnije od muškaraca – ili su možda romantične ideje za njega jednostavno drugačije nego za nju. Pošto nisam sto posto siguran da sam pravi predstavnik svog pola kada je ova tema u pitanju, najbolje je da uporedim beleške sa drugim muškarcima.

Romantika sa momkom je ponovno potvrđivanje duboke veze, tako što ćete biti i odnositi se na način koji je poseban i lični.

Dakle, kada sam pre nekoliko noći igrao karte sa sedam muških prijatelja, pitao sam ih: „Šta je romantika za muškarca? Koji je najbolji način da budete romantični prema momku?”

Šest od sedam je odgovorilo kako je bilo predviđeno i nisu mogli ništa smisliti. Onaj koji je o tome razmišljao neko vreme pre nego što je odgovorio rekao je: „Neka vrsta fizičkog dodira bi bila dobra. Zagrljaj. Stavljanje ruke oko mene. Dodir po ramenu.”

S obzirom na to da mi nije bilo prijatno da se složim sa stereotipom da muškarci nisu romantični, počeo sam da razmišljam o tome šta sam naučio o muškarcima i romansi kao psihoterapeut, zanimanje koje mi često pruža priliku da pričam o romansi i vezama sa muškarcima.

Na primer, muški klijent, Džordž, u svojim ranim 40-im pričao mi je o tome kako se osećao kada je njegova žena postavljala konkretne zahteve, na primer šta bi mogao da uradi da joj pomogne.

“Sve što želim je da napravim razliku. A kada mi kaže šta mogu da uradim, ona se smekša i postane mi dostupnija, zbog čega mi se više sviđa.”

Potvrdio sam njegovo iskustvo rekavši da je najvažnije kada je ona prisutna, ranjiva i dostupna.

Romantika se ne odnosi toliko na jednokratno iskazivanje uvažavanja, priznanja ili naklonosti; radi se o malom, svakodnevnom ispoljavanju ljubavi.

Džordž me je podsetio na dublju istinu koja je takođe bila u skladu sa mojim iskustvom u vezama: ono što muškarci smatraju romantičnim i ono što žele više od bilo čega drugog je da ih se stalno vidi, tretira i na njih se reaguje na „poseban“ način.

Za nekoga ko želi da bude romantičan prema momku, morate da uđete duboko. Morate znati kako da pokažete muškarcu da ga volite.

Romantika se ne odnosi toliko na jednokratno iskazivanje uvažavanja, priznanja ili naklonosti; radi se o malom, svakodnevnom ispoljavanju ljubavi.

Da bismo vam pomogli, evo devet stvari koje muškarci smatraju romantičnim:

Izrazite interesovanje za ono što misli ili oseća tako što ćete ga pitati.

Postavljanje samorefleksivnih pitanja, ostavljajući mu vremena i prostora da odgovori, a zatim razgovarajte tako da on može detaljnije da se oseća cenjenim i da vam je stalo do njega na poseban način.

U idealnom slučaju, on može otkriti stvari ili postati svestan stvari o sebi o kojima retko razmišlja.

Poklonite mu svoju nepodeljenu pažnju, oči u oči.

Generalno, žene više pričaju nego što slušaju. Poklanjanje vaše nepodeljene pažnje pokazuje da vam je važno šta god da imaju da kažu.

Kontakt očima je pokazivanje istinskog interesovanja, da vam je prijatno sa njim i da vam je ono što on kaže zaista važno.

Recite šta biste zaista želeli: „Zaista bih cenila ako…“

Džordž se neko vreme osećao odvojeno od svoje žene. Osećao je da je ona stalno iscrpljena, uznemirena i zabrinuta i da je retko na njegovom radaru. Šta god da je uradio, prošlo je neprimećeno, pa je posle nekog vremena prestao da pokušava da joj čita misli.

Iznošenjem konkretnih zahteva osetio je da su povezani partneri koji rade zajedno i koji mogu da računaju jedni na druge za podršku. Verujem da je govorio u ime većine muškaraca.

Izrazite zahvalnost za nešto što je rekao ili uradio.

Ovde je ponovo tema spoljašnjeg i eksplicitnog izražavanja priznanja, uvažavanja ili naklonosti.

Osećaj primećenog i viđenog je validan, dakle inherentno romantičan. Bilo da je u pitanju osetljivost, velikodušnost, duhovitost ili inteligencija, šta god da je rekao ili uradio, dajte mu do znanja da vam je zagrejalo srce.

Recite šta biste zaista voleli da radite zajedno.

Pokretanje razgovora o planiranju neke vrste zajedničkog bega šalje poruku da nije uvek ili u potpunosti na njemu da nešto učini.

Takođe mu govorite da želite neko posebno kvalitetno vreme zajedno, što će vam oboma pružiti nešto čemu ćete se radovati.

Postavljajte pitanja koja ga podstiču da se otvori.

Postavljanje pitanja koja zahtevaju malo razmišljanja, možda samopreispitivanje, može mu stvoriti retku priliku da se otvori na način na koji nije navikao, i rasvetli neki poseban kvalitet ili sposobnost koju uzima zdravo za gotovo ili za koju nikada ne bi mogao da pripiše zasluge.

Takođe šaljete poruku da želite da ga dublje upoznate i da je obala čista da se više otvori.

Pokažite da razumete odakle dolazi: „Shvatam da ti je najvažnije…“

Razumevanje je osnovna ljudska potreba. Na jednostavan, bazičan način, razumevanje može poslužiti kao definicija ljubavi. To je ono što je intimnost.

Odvojite vreme da razumete njegovo iskustvo kako bi se on osećao shvaćenim. Razumevanje je most koji vas dvoje povezuje na dublji način i zaista pomaže da se muškarac oseća voljenim.

Iznenadite ga na osnovu ideje da muškarci čeznu da budu slobodni i spontani.

Preovlađujući stereotip je da su muškarci uvek zauzeti „radom“, rasejani, pod pritiskom, gledaju u vreme, zatvoreni su u rutinu od koje će retko odstupiti.

Iako je ovo možda tačno, to ne znači da oni žele da budu takvi. Iznenaditi ih je podsećanje da je moguće i u redu biti spontan.

Proslavite ono što vas povezuje, ono što je najposebnije, što najbolje funkcioniše u vašoj vezi.

On je vredan toga. Vi ste vredni toga. Vaša veza je zajednički napor koji je veći kada ste zajedno nego kada ste razdvojeni.

Ovaj razgovor može skrenuti pažnju na vaše uloge, razlike, prednosti i slabosti. Ne radi se samo o tome da ste posebni jedno za drugo ili da je vaša veza posebna, već naročito o tome šta je čini posebnom.

Romantika sa momkom je ponovno potvrđivanje duboke veze, tako što ćete biti i odnositi se na način koji je lični, kao što biste se odnosili prema najboljem prijatelju, nekome koga smatrate svojom srodnom dušom. To nije romantično samo po sebi, to je suština postojanja vašeg odnosa.

Izvor: yourtango

 

Možda će vas zanimati emisije:

Stanari koji ne plaćaju kiriju

Komunikacija, ulje u motoru odnosa

(Visited 775 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *