Šta muškarci žele i šta im je potrebno u emotivnoj vezi?

Uobičajeno je mišljenje da muškarci jedino žele da njihove fizičke potrebe budu zadovoljene u odnosu. Ipak, postoje i određene emotivne potrebe koje oni imaju, a znajući o kojim se potrebama radi, vi ćete moći da bolje razumete svog muškarca i način na koji on razmišlja.

Šta muškarcu treba? – Razumevanje muškaraca koji su u vezi

Šta je to što muškarci stvarno žele i šta im je potrebno u vezi oduvek je bilo tajna za mene. Sve donedavno. Sećam se kako sam, nedugo pošto smo se venčali, razmišljala:

Kako to da mi niko nikada nije napomenuo koliko je ovo teško – i kako bih uopšte mogla učiniti ovaj odnos zdravim kada se stalno svađamo?

Šta to moj muž stvarno želi i šta mu je potrebno od mene?

Saveti i odgovori koji bi trebalo da se nađu u svim onim knjigama o braku nikako me nisu pripremili za ono što je bilo potrebno da bi moj brak funkcionisao. Bila mi je potrebna pomoć. Nešto što bi me inspirisalo i oživelo onaj deo mene koji se izgubio unutar odnosa u koji sam se upetljala.

Mnogi među vama se pitaju isto i mislite da bi vam, kada biste samo znali šta je to što vaš suprug ili momak zaista želi, bilo moguće da konačno popravite svoju vezu.

Pa, pre svega, nije do vas da popravljate stvari. Ali, do vas stoji da upoznate njegove potrebe, kao što i do njega stoji da upozna vaše.

Pošto su žene toliko brižne, u našoj je prirodi da želimo da stvorimo pozitivno okruženje sa ljudima koje volimo. Stoga, krenite sa mnom na put učenja na mojim greškama i kako sam ja upoznala srce svog supruga, šta je to što ga pokreće i kako da izbegnete da u njemu stvorite utisak da nije uspešan.

Njihov najdublji strah i najveća nada

Da li ste znali da je jedna od najdubljih želja vašeg muža da bude vaš heroj?

Da li ste znali da većina muškaraca, kada izađu iz kuće i krenu na posao, njihov najdublji stah je da niko nikada ne sazna koliko su neuspešni?

Samo napred, pitajte svog muža koja mu je najveća želja i čega se najviše boji. Mnogo toga ćete postati svesniji uz pomoć ova dva jednostavna pitanja, čak i ako ih ne formulišete baš tim rečima.

Za svojih gotovo deset godina u braku, shvatila sam da imam veliki uticaj na to kako će se moj muž osećati.

Ograda – ovaj članak je namenjen ženama koje žele da saznaju više o muškarcima. U drugom članku bavim se onim što muškarci treba da znaju o ženinim potrebama. Ja verujem da je odnos između muškarca i žene odnos jednakosti – zajednička veza pružanja ljubavi i ukazivanja poštovanja jedno drugome, a ne jednostrani pokušaj.

Vi možete imati jako dobro teoretsko poznavanje stvari, ali praktična primena je ono gde dolazi do teškoća.

Bilo da se mučite u svom braku ili vam je trenutno sve potaman, nadam se da će ova uputstva moći da doprinesu da zajedno steknete nova iskustva.

Uvek je dobro investirati u svoj brak, a investiranje znači bolje upoznavanje svog partnera i shvatanje da savršenstvo neće nikada biti dostignuto. Ako očekujemo savršenstvo u bilo čemu u svom životu, mi utabavamo sebi stazu za ogromno razočarenje.

Šta muškarac želi i šta mu je potrebno od žene koju voli?

1. Muškarcima je potrebno da im kažete da ste ponosni na njih.

Bez da smo toga svesni, mi imamo težnju da svojim bračnim drugovima jasno ukažemo kada urade nešto pogrešno, ali da zanemarimo da primetimo kada učine nešto dobro.

Ako i vi imate takvu naviku, vremenom će vaš bračni drug prestati da se trudi da vas zadovolji, misleći da je vas nemoguće zadovoljiti – on je, po njegovom mišljenju, uradio sve što je bilo moguće.

Ja znam da neke od vas ne mogu da pronađu ni jednu jedinu stvar koju vaš suprug uradi kako treba. Ako je to tako, prvo što bi trebalo da uradite je da se duboko preispitate i vidite da li su ta neispunjena očekivanja, možda, posledica vaših previsokih zahteva ili je stvarno nepobitna činjenica da on nikada ni u čemu ne uspe.

Mnogo puta se mi uhvatimo u klopku da posmatramo samo ono što nije dobro, umesto da potražimo i ponešto što je dobro kod našeg supruga.

Ne samo da će prepoznavanje dobrih stvari u vašem životu promeniti vaše misli iz negativnih u pozitivne, već će dovesti i do toga da vašeg supruga vidite u drugačijem svetlu – a to će učiniti da budete zadovoljniji, pa samim tim i srećniji.

Nije njegov zadatak da vas usreći

Popularno je shvatanje da bi se u vezi trebalo raditi o vašoj ličnoj sreći i ispunjenim očekivanjima. Ali šta ćemo ako naša očekivanja nikako ne mogu biti ispunjena?

Šta ako smo mi sami uzrok sopstvene nesreće, jer smo postavili nerealna očekivanja i standarde, pa kada oni nisu ispunjeni, mi se osećamo očajno?

Hteo to vaš suprug da prizna ili ne, on želi vaše odobravanje – njemu je vaše odobravanje potrebno.

Dečaci traže odobravanje od svojih roditelja, a naročito od oca. A sada kada je vaš muž odrasla osoba, njemu je i dalje potrebno prepoznavanje njegovih nastojanja od nekoga ko mu je blizak. Od nekoga do koga mu je stalo – od vas!

Kada vaš muž zna da uspeva da se u finansijskom i emotivnom smislu stara o svojoj porodici, njegov osećaj ostvarenosti će doprineti njegovoj sreći. Velika moć je u vašim rukama da mu omogućite da sebe doživi kao uspešnog. I inače, vaš uticaj na to kako će vaš suprug doživljavati sebe je ogroman.

Mislim da je sramotno da se u braku stvaraju razdori stalnim kritikovanjem umesto pohvalama. Ako vi možete biti ti koji će učiniti prvi korak da se vaše bračno i porodično okruženje promeni iz kritičkog u pohvalno, vi ćete umnogome pomoći svom braku da preživi i procveta.

Počnite da tražite neke male stvari koje vaš suprug čini i pokažite mu da to cenite.

Zahvalite mu i recite mu da se ponosite njime. To je jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti za svog supruga – isto toliko važna koliko je vama važno da čujete da ste lepi i vredni njegove ljubavi.

Onog trenutka kad vaš suprug čuje da ima vaše odobravanje, on će biti ohrabren, a ne obeshrabren stalnim neuspesima. On će se osećati kao da se vi ponosite njime. Zauzvrat, on će želeti da vas učini još ponosnijom.

Veoma je važno imati na umu da vaš suprug nije savršen – a niste ni vi. Kada počnete da pozivate u pomoć milost u vaš odnos, prestaćete da se jedno prema drugome odnosite kao prema neprijatelju.

2. Muškarcima je potrebno i da vi od njih očekujete najbolje.

Da li mislite da biste mogli da očekujete najbolje od svog supruga iako njegova ranija dela govore drugačije?

Neke od vas čitaju ovo i misle: “Da, kako da ne! Nema šanse da mogu to!“

Ipak, kako bi bilo da mu pružite još jednu priliku?

Vidite, koliko god specifičan bio problem u vašem braku (jer za svakog je to nešto drugo), najteže je u takvim okolnostima očekivati najbolje. Ako ste stalno iznova bivali iznevereni, ljudski je očekivati najgore. Ali, ima nade! Kako?

Najpre, ako nešto mislite ne mora da znači i da ste u pravu, a isto tako ne mora biti obavezno to izreći naglas.

Ja obično mislim da  moj muž treba da zna tačno na šta mislim kako bi sledeći put uradio bolje. Iako postoji i mesto i vreme za to, ne moram baš svaki put da mu kažem koliko sam razočarana.

Drugim rečima, ako on zabrlja, ne mora mu se to obavezno “natrljati na nos”.

Možda, samo možda, ako mu pokažete razumevanje kada u nečemu ne uspe, on će verovatno učiniti sve što je u njegovoj moći da vas sledeći put ne razočara.

3. Njemu je potrebno da koristite svoje reči.

Jedna od najtežih stvari za uraditi usred svađe je zastati, duboko udahnuti i, ako je moguće, skloniti se negde da se pomolite ili razmislite i jednostavno odustati od dalje rasprave.

Ako ste poput mene, nema ništa što više mrzim nego kada neko neće da me čuje ili razume.

Ipak, vremenom sam naučila da što se više suprotstavljam  pokušavajući da isteram svoje, to se svađa sve više i više rasplamsa. To ne vodi nikuda, osim u protraćeno vreme i čini mnogo više štete nego koristi.

U suštini, ja ne mogu da ga promenim, i što se više trudila, to sam neuspešnija u tome. Muškarci mrze kada vi pokušavate da ih promenite. A i mi mrzimo kada oni pokušavaju da promene nas!

U trenucima u kojima želite da ga dozovete pameti, nemojte! Recite mu nešto poput:

“Sada ću se povući da razmislim, pa ćemo možda kasnije moći ovo da prevaziđemo.”

Vaše emocije usred svađe vrlo lako mogu da ovladaju vašim umom i delima ako im ne date vremena da se smire. A verovali ili ne, emocije ponekad varaju.

To ćete shvatiti tek kada se smirite i osvrnete na situaciju. Verujte mi, prošla sam kroz to mnogo puta. Koliko god mrzela da to priznam, kada preduzmem korake da iskontrolišem svoja osećanja, da utvrdim razloge zbog kojih se osećam kako se osećam, tek tada mogu, s ljubavlju i poštovanjem, da bolje izrazim sebe.

To ponekad znači da prestanem da teram mak na konac i izvinim se za ono za šta sam odgovorna. U većini slučajeva, to pomogne njemu da stvari vidi onako kako ih ja vidim. Stvarno je zanimljivo na koji način se to odvija.

4. Muškarcima je potrebno poštovanje – pročitajte pre nego što osudite, dame!

Nažalost, neki muškarci su zloupotrebili poštovanje da bi uspostavili neku vrstu vlasti nad ženama, ali poštovanje, samo po sebi, nije negativno, već časno. To ne znači nezdravu potčinjenost da uradite bilo šta što on od vas želi, već pre da shvatite na koji način on želi da bude voljen. U stvari, muškarci u poštovanju prepoznaju ljubav.

To ide ruku pod ruku sa govorenjem i pokazivanjem da ste ponosni na njega. Svaki muškarac je drugačiji, pa tako svako oseća poštovanje na drugačiji način. Moglo bi vam biti od pomoći da upitate svog supruga na koji način se on oseća poštovanim.

Savremene žene uglavnom ne žele da ukazuju poštovanje, jer obično u našim umovima imamo iskrivljenu sliku o tome. Ali, sve u svemu, stvar je u učenju jezika ljubavi vašeg supruga.

Na isti način na koji mi čeznemo za poštovanjem svojih supruga, i oni čeznu za našim.

5. Muškarci žele potvrdu da su dobri očevi.

U današnje vreme, muškarci su jako uključeni u živote svoje dece. Tek je nedavno došlo do toga da tate budu uključene koliko i mame. Kako se vremena menjaju, i mi bi trebalo da budemo svesne njihovog angažovanja i da im pružimo podršku u tome.

Ponekad mislimo da njima nije potrebno da čuju nešto tako, ali naše reči imaju veliku moć. Njemu je potrebno da čuje da je dobar otac, baš kao što je i vama potrebno da čujete da ste dobra majka.

Ovo je oblast života u kome on može biti izuzetno ranjiv, naročito ako je imao težak odnos sa svojim ocem. Obratite pažnju na ono u čemu je on uspešan kao otac i, rečima punim ohrabrenja, dajte mu do znanja da ste svesni toga.

6. Muškarcima je potreban izlazak ili hobi – da imaju vreme samo za sebe ili za svoje muške prijatelje.

Kada smo bili tek venčani, očekivala sam da ćemo svaki sat koji provedemo budni biti jedno uz drugo. Ipak, moj muž je stvari video malo drugačije. To je stvorilo napetost i, vremenom, morali smo mnogo da se potrudimo da bismo došli do zajedničkog razumevanja kako bi to “zajedničko vreme” trebalo da izgleda.

Potpuno je normalno, pa i zdravo za brak, da bračni drugovi imaju i pojedinačno vreme samo za sebe. Ako ste domaćica, to je ponekad teško prihvatiti. Znam to iz sopstvenog iskustva, jer kada provodim dosta vremena kod kuće baveći se decom ili sam sama, jedan od najlepših trenutaka u danu je trenutak kada ugledam svog muža kako ulazi u kuću.

Konačno odrasla osoba za razgovor!

Nisam ni bila svesna koliki teret stavljam na pleća svom mužu koji on nije uvek sposoban da nosi, očekujući od njega da UVEK provodi vreme sa mnom čim dođe kući s posla.

Ono što bi moglo da vam pomogne u ovom pogledu je da pronađete neki hobi koji će vam pružiti užitak, ne čekajući da vaš bračni drug ispuni svaku vašu potrebu za zabavom.

Ako vaš bračni drug ima veoma stresan posao ili ako je stalno okružen ljudima, on se možda oseća upravo suprotno od vas kada stigne kući s posla ili kada ima malo slobodnog vremena.

Moguće je da mu je, s vremena na vreme, potrebno da bude sam i da radi nešto što mu prija. Ali, jedno upozorenje – ovde je ključna prava komunikacija, da svako jasno iskaže svoje potrebe.

Zajedničko razumevanje te potrebe, kao i vremena / granica za to o kojim se momentima radi ili koliko često se oni ponavljaju, je VEOMA važno. Nama je pomoglo pravljenje rasporeda za večeri koje ćemo provoditi zajedno, kao i za večeri koje ćemo provoditi svako za sebe. Imajući unapred u vidu šta možete da očekujete od večeri koja je pred vama pomoći će vam da izbegnete mnoge probleme dok omogućavate jedno drugome da ima vreme samo za sebe.

7. Muškarcima je potrebna potvrda i divljenje u pogledu njihovog izgleda.

Moj muž je toliko lep da ne mislim da to treba svaki čas da čuje od mene. Sigurno je i sam svestan koliko je privlačan.

Netačno!

Njemu je i dalje potrebno da zna da njegova žena misli da je „momčina“! Muškarci su mnogo nesigurniji u sebe nego što će vam ikada priznati. Recite mu da lepo izgleda pre nego što krene na posao.

Pohvalite ono što vam se kod njega naročito sviđa.

Verujte mi, ulepšaćete mu dan kada mu kažete da je privlačan i da je za vas on muškarac kakvog sanjate.

8. Njemu je potrebno da bude željen.

Muškarcima je potrebno da budu željeni – i fizički i emotivno.

Za mene ne pije vodu mišljenje da su muškarci jednostavni. Oni vam mogu reći da nisu komplikovani, da su logičari ili da nisu emotivci, ali duboko u njima kriju se mnoge potrebe i emocije koje oni, po mom mišljenju, ponekad iskazuju na prilično nelogičan način.

Razlika između njih i nas je u tome da mi težimo da prenaglasimo svoje potrebe, dok se muškarci teško otvaraju. To nama otežava situaciju da shvatimo šta je to što njima stvarno treba. Oni često znaju da govore u šiframa i obično nam treba mnogo sreće da bismo uspele da te šifre dešifrujemo.

Muškarce možda smatramo jednostavnim zato što oni ne iznose uvek sve ono o čemu razmišljaju, dok žene najčešće ne ostavljaju neizrečenu ni najmanju pomisao koja im se javi.

Vi mu na mnogo načina možete pomoći da se oseća željenim. Preuzmite inicijativu u vođenju ljubavi, uhvatite ga za ruku dok šetate, javno mu pokažite svoju privrženost i ljubav ili mu jednostavno otvoreno kažite: “Dragi, tako te želim!”

Ponekad uhvatim sebe da, prepirući se, prenaglašavam sve ono što mi je potrebno, pa ipak ne postižem ništa! A onda shvatim da mi je on stvarno potreban, pa mu to i kažem: “Trebaš mi!” Tada se on iz odbrambenog stava prebaci u zaštitnički. Sva krivica je skinuta s njega tako da on postaje sposoban da razume šta je to što mi od njega treba – samo on!

Biti željen nikada nije negativno ni u čijim očima. Zapamtite, jedan od glavnih ciljeva u muškarčevom životu je da se stara za podmirivanje vaših potreba, a saznanje da je željen ide ruku pod ruku s tim ciljem. Stoga, nemojte mu to prećutati!

Zaključak

Žene imaju težnju da misle kako njihovim muževima nije potrebno isto ono što je njima potrebno  – da im se kaže kako su lepi, voljeni ili željeni. Iz mog iskustva znam da ništa nije dalje od istine. Srećom, otvorenost mog muža mi je pomogla da dobijem uvid u to šta je njemu potrebno od mene kao njegove žene.

Ja čeznem da ispunim te njegove potrebe zato što ga volim i što želim da naš brak bude uspešan, pun ljubavi, razumevanja i obostranog predanja.

Iako se naši metodi komunikacije nisu baš uvek pokazali uspešnim, uzimanjem vremena i pokazivanjem strpljenja i razumevanja naučili smo kako da bolje ispunimo potrebe jedno drugome, a to je najvažniji aspekt jednog zdravog odnosa.

Uvek možete raditi na sebi da budete bolja supruga, majka i prijateljica. Ali zapamtite da je prvo i najvažnije da budete zdravi za sebe. Smatram da će naši odnosi biti uspešni samo onda kada smo svesni da postoji potreba da se menjamo nabolje.

Nije vaša odgovornost da vašeg muža učinite srećnim, ali jeste da mu pokažete ljubav i poštovanje i da, zajedno s njim, poradite na prevazilaženju nesuglasica i problema, a onda će i vaš odnos “procvetati”!

Izvor: wordfromthebird

 

Možda će vas zanimati emisije:

Nauči da živiš srećnije

Ulje u motoru odnosa

(Visited 2.412 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *