Osećaj jutarnjeg mamurluka, iako niste pili

Sigurno vam se dogodilo da ste legli na vreme, a probudili ste se kao da vas je pregazio brzi voz. Ako to nije samo uobičajeni prolećni umor, simptomi kao što su mučnina, glavobolja, žeđ i kognitivni problemi, mogu se javiti kao posledica različitih faktora. Evo 12 najčešćih razloga:

Dehidratacija

Ako ste  dehidrirali to će imati slične simptome poput mamurluka. Dovoljno je da ne nadoknadite tečnost izgubljenu tokom treninga i već dolazi do umora.

Previše kofeina

Da li ste popili duplo ili trostruko više kafe od uobičajene količine koju konzumirate? Prosečna šoljica kafe sadrži od 70 do 100 mg kofeina i preporučuje se da konzumirate najviše 400 mg dnevno ako ste potpuno zdravi. Ako, pak, premašite cilj, možda ćete biti napetiji i glava može da vas boli. Trebalo bi da popijete čašu vode nakon svake šoljice kafe, kako dehidratacija ne bi bila dodatni problem. Topli savet je da kofein zamenite nekim zdravijim napitkom, kao što je šoljica mirisnog biljnog čaja. Pomoći će vam kod dehidratacije a i deluje umirujuće na vaše telo.

Odvikavanje od kofeina

Samo problemi sa kofeinom, zar ne? Ako prestajete sa korišćenjem kofeina (na koji je telo stvorilo zavisnost), možete osetiti glavobolju, umor, depresivno raspoloženje i poteškoće sa koncentracijom, čak i ako niste konzumirali kofein 12 do 24 sata. Ovi simptomi se pogoršavaju u trajanju do 50 sati i mogu trajati od dva do devet dana.

Infekcije

Nepotrebno je reći da gastrointestinalne infekcije mogu izazvati mučninu, povraćanje i slabost, ali isto važi i za tegobe gornjih disajnih puteva i urinarnog trakta. Trebalo bi što pre krenuti sa terapijom.

Neravnoteža elektrolita

Vežbanje i toplotni talas mogu na sličan način poremetiti ravnotežu elektrolita u vašem telu. Svaka mala promena će uticati na vaše psihičko i fizičko stanje, posebno kada su u pitanju kalijum i natrijum. Ako problem traje duže vreme, dobro je da odete na analizu krvi i proverite da li vam nedostaje neki od vitamina ili minerala.

Tablete za spavanje

Ako vam san ne dolazi na oči i popili ste tabletu za spavanje, moguće je da seledećeg dana nećete biti odmorni, iako ste spavali 7-8 sati. Tablete za spavanje, bez obzira da li ih je propisao lekar, da li su u pitanju prirodni lekovi, biljke ili kapsule melatonina, mogu da izazovu glavobolju i tupost sledećeg dana.

Antihistaminici

Svako ko je alergičan zna koliko je teško pronaći savršen lek koji će ublažiti simptome, ali ne i učiniti vas pospanim. Pored pospanosti, na listi neželjenih efekata većine tableta su i glavobolja, vrtoglavica, zamagljen vid, suva usta, mučnina.

Nedostatak sna

Nije iznenađujuće da nedostatak sna može dovesti do tuposti, problema sa koordinacijom pokreta, anksioznosti, pa čak i depresije. Ovo su verovatno svi već iskusili – najčešće, naravno, kada je trebalo da budu sveži sledećeg dana.

Nedostatak gvožđa

Ako ste se osećate umorno, verovatno samo ustajete iz kreveta da biste jeli, ali nažalost ovaj umor koji ne želi da nestane i dalje može da traje ako nemate dovoljno gvožđa. Ako koristite samo biljnu ishranu, posebno je važno da unesete pravu količinu gvožđa – i kao dodatak ishrani.

Migrena

Ako ste skloni jakim glavoboljama, znate da migrena nije za šalu. Ako se nikada niste borili sa njom, s jedne strane imate veliku sreću, a sa druge, posledice migrene su u mnogim slučajevima iste kao i simptomi mamurluka. Najbolje je da se opustite u mračnoj prostoriji, obratite pažnju na hidrataciju, ali, ima i osoba kojima lako kretanje pomaže.

Trudnoća

Tokom trudnoće dolazi do velikog broja fizičkih promena u telu budućih majki, kao što je jutarnja mučnina izazvana hormonskim promenama. Takođe je važno imati na umu da unos hranljivih materija prvo ulazi u telo bebe, a njihov nedostatak može izazvati umor i tupost. Važno je i tada obratiti pažnju na suplementaciju vitaminima!

Problemi sa jetrom ili bubrezima

Kada se probudite i često imate osećaj kao da ste mamurni, to može ukazivati na to da jedan od vaših unutrašnjih organa ne funkcioniše kako treba. Slabost, umor, mučnina i tupost su najčešći kod bolesti jetre i bubrega. Trebalo bi, u ovom slučaju, što je pre moguće posetiti lekara.

 

Možda će vas zanimati emisije:

Hemija u nama

Hrana za veselo raspoloženje

(Visited 1.027 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *