Kako bakterije vide i čuju?

Savremeni naučnici otkrivaju da bakterije nisu jednostavan oblik života. U stvari, bakterija je izuzetno složeno stvorenje koje razmišlja. Naučnici su utvrdili da bakterije imaju senzore na nivou molekula. Neki od ovih senzora ponašaju se poput očiju, a neki poput ušiju. Otkrivene su i desetine drugih proteina koji prihvataju informacije koje prikupe bakterijine “oči” i “uši”. Tako prikupljene informacije se potom obrađuju na isti način na koji i vaš mozak prihvata i daje smisao prikupljenim informacijama.

Precizne procene

Bakterije tako imaju specijalizovana čula i mozak. U stvari, bakterije čak bolje osećaju neke stvari nego vi i ja. Bakterija može, na primer, osetiti razliku između 2/10,000 i 1/10,000, što bi bilo ekvivalentno našoj sposobnosti (ili, bolje rečeno, nesposobnosti) da “odokativno” utvrdimo u kojoj se od dve tegle nalazi 9,999, a u kojoj 10,000 novčića!

Nisu tako jednostavne

Ideja da su bakterije “proste” životne forme potiče iz teorije o evoluciji. Sve je više naučnih istraživanja koja dokazuju da čak ni jednoćelijski organizmi uopšte nisu jednostavni, već imaju veoma složenu strukturu. Razmislite malo o tome. Svaka jednoćelijska bakterija mora da obavi sve zadatke koje i mi obavljamo uz pomoć biliona ćelija od kojih smo izgrađeni. Kod bakterija jedenje, varenje, metabolizam, odbacivanje otpada, reprodukcija – pa čak i razmišljanje – sve se odvija unutar jedne jedine ćelije! Ne postoji nešto takvo kao “prosta” životna forma!

Naučna otkrića potvrđuju da život nije nastao slučajno. Ono što nauka i naučnici otkrivaju još nas više učvršćuje u veri i poziva da razmišljamo o mudrosi i svemoći Tvorca koji nas je sazdao!

Izvor: creationmoments

 

Možda će vas zanimati emisije:

Okeani

Fosilna goriva

(Visited 177 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *