Ti čudesni mravi

“Zato vam kažem: ne brinite se za život svoj, šta ćete jesti, ili šta ćete piti; ni za tijelo svoje, u što ćete se obući. Nije li život pretežniji od hrane, i tijelo od odijela?” (Matej 6,25)

Koliko ima mrava na svetu? Niko ih zapravo nije sve prebrojao ili ih zamolio da popune male obrasce za popis. Međutim, naučnici procenjuju da na svetu ima oko 10 miliona milijardi mrava, spremnih da vam se pridruže na izletu. To je više mrava nego što ima sisara, gmizavaca, ptica i vodozemaca zajedno.

Bog je stvorio toliko mrava jer su mravi važni domaćini za Zemlju. Mravi, a ne gliste, prevrću većinu zemlje na svetu, dreniraju je i obogaćuju. Mravi se brinu o 90 procenata tela malih mrtvih životinja. Kao baštovani sveta, mravi šire i sade više semena od bilo koje druge životinje.

Kao i pčele, i mravi imaju sofisticirano društvo koje uključuje radnike, medecinske sestre, vojnike, lovce, farmere pa čak i graditelje. Svaka od ovih različitih klasa ima specijalizovane organe za svoj posao. Mravi vojnici jedne vrste su hodajuće bombe. Napunjeni su otrovom i doslovno eksplodiraju kada su napadnuti, prskajući otrov na svoje neprijatelje. Armija mrava u Centralnoj i Južnoj Americi maršira kroz predele u liniji koja može biti duža od 15 metara. Ova čvrsta kolona pretražuje područje, rasterujući čak i manje životinje dok traže hranu.

Velika raznovrsnost živih bića oko nas predstavlja više od jednostavne raznolikosti. Ta raznovrsnost pažljivo obuhvata stvorenja koja obavljaju svaki posao neophodan za održavanje života na Zemlji. Ovo samo po sebi svedoči o kreativnosti i mudrosti Stvoritelja.

Izvor: creation moments

(Visited 36 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *