Leteći paukovi

„O dubino bogatstva i premudrosti i razuma Božijega! Kako su neispitljivi Njegovi sudovi i neistražljivi Njegovi putevi!”

(Rimljanima poslanica 11,33)

Paučina nastaje iz tečnog proteina koji proizvode svilene žlezde na paukovom abdomenu. Pauk proizvodi različite vrste svile za različite svrhe. Kada tečna svila prolazi kroz paukove vretenaste izrasline, počinje da se suši. Vretenaste izrasline povlače i rastežu svilu, stvarajući odgovarajuću vrstu svile za potrebe pauka. Iako rezultat nama može delovati tanak i slab, kada se uporede po veličini i čvrstoći, paukova svila je jača od čelika.

Paukovi koji grade mreže prave dva tipa svile za svoje klopke. Osnovna struktura mreže napravljena je od jake, nelepljive svile. Zatim pauk dodaje lepljivu, elastičnu svilu kako bi uhvatio svoj plen. Neki paukovi prave nepravilne mreže, drugi ravne i poput plahti, dok su neke napravljene u obliku levka. Svi smo se divili prelepim kružnim mrežama.

Međutim, paukovi takođe imaju mnogo drugih načina na koje koriste svoju svilu. Jedna vrsta pauka pravi mrežu koju baca na svoj plen, poput lasa. On vrti jednu nit svile iznad glave. Mala kap lepljive svile na kraju lasa hvata plen kada se laso baci. Evropski vodeni pauk gradi svoju mrežu pod vodom i u njoj čuva svoj vazdušni rezervoar. Verovatno najkreativnija upotreba svile je kod mladih jedinki nekih vrsta. Kada se izlegu, oni proizvode duge petlje svile koje “uhvate” vetar i tako ovi paukovi “lete” na nova mesta.

Paukova veština u proizvodnji i upotrebi baš one vrste svile koja mu omogućava da se prehrani i preživi morala je doći od Nekoga ko je mudriji i veštiji od samog pauka. Očigledno je da je pauk dobro opremljen i poučen od svog Stvoritelja.

Izvor: creation moments

Možda će vas zanimati emisije:

Fenomen utelovljenja i molekularne mašine

Uzroci starenja

(Visited 80 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *