Istina o gel laku za nokte: da li je zaista bezbedan?

Teško je zamisliti život pre gel manikira, zar ne? Nema čekanja da se osuši, sjajna završna obrada i dvonedeljna postojanost su stvari od kojih se sastoje snovi o noktima – posebno za one koje će reći „da“, koje žele nokte bez oštećenja od trenutaka probe i tokom svog medenog meseca. Ali, da li je ovaj manikir dovoljno bezbedan po zdravlje?

To je pitanje koje se osporava i raspravlja skoro otkako je izmišljen manikir sa gelom: da li bi zaista trebalo da stavljate ruke pod UV lampe u ime selfija zbog vereničkog prstenja? Pošto je svuda bilo raznih pokušaja, odlučili smo da pitamo doktore iz oblasti dermatologije, Džošuu Zajhnera i Šeri Marčbajn, iz Njujorka, za njihova stručna mišljenja.

Čitajte dalje za stručne informacije o dugoročnim efektima UV lampi, zaštitnim merama koje treba razmotriti i alternativama za manikir koje daju slične rezultate a bez uznemirenosti.

Zabrinutost zbog UV lampi

Prerano starenje

Za većinu profesionalnih gel manikira, lak treba da se osuši pod posebnom ultraljubičastom lampom. Kao što se moglo pretpostaviti, izlaganje ovoj vrsti svetlosti nije najzdravija stvar na svetu. Zajhner objašnjava: „Prekomerno izlaganje ultraljubičastom svetlu, čak i u obliku sušilice za lak za nokte, može povećati rizik od prevremenog starenja izložene kože. Koža na rukama je takođe tanja od drugih delova tela, brže gubi elastičnost i pokazuje starenje mnogo brže.

Rak kože

U stvari, bilo je nekoliko izveštaja o raku kože, prvenstveno o karcinomu bazalnih ćelija, koji se razvija na rukama kao rezultat ovih manikira, kaže Marčbajn. „Nije poznato, na kraju krajeva, šta će dugoročno izlaganje malim količinama UV svetla svake dve nedelje (tipično vreme između manikira) učiniti“, kaže ona.

Slabi nokti

Nažalost, osim potencijalnog oštećenja kože vaših ruku i oko noktiju i zanoktica, Marčbajn kaže da gel manikir takođe može oslabiti vaše nokte – slično kao i nanošenje veštačkih i akrilnih noktiju. Dakle, objašnjava ona, „Moja navika je da imam gel manikir samo ako postoji posebna prilika, kao što je putovanje na duži period ili venčanje. Zatim, redovni manikir do kraja godine.”

Kako zaštititi nokte od UV zračenja

Oba doktora sugerišu da krema za sunčanje i rukavice bez prstiju mogu pomoći da se smanji rizik. Prema Marčbajn-u, ako morate da uradite gel manikir, možete se zaštititi nanošenjem „širokog spektra SPF 30+ pre manikira“ i „nošenjem UPF (ultraljubičasti zaštitni faktor) rukavice sa odsečenim vrhovima prstiju“.

Ako vam pomisao na gel manikir i dalje izaziva nelagodu, Marčbajn predlaže da preskočite gel i uradite običan manikir. Ona dodaje da razne alternative gelu „definitivno traju duže od običnog manikira i ne zahtevaju isto održavanje kao gelovi“.

Izvor: brides.com

 

Možda će vas zanimati emisije:

Kiseonik i negativni joni

Važnost pravilne ishrane u trudnoći

(Visited 2.928 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *