8 vrsta kućnih ljubimaca pogodnih za vaše mentalno zdravlje

Nema sumnje da kućni ljubimci čine neverovatne stvari za vaše dobro. Od njuškanja dok ležite na postelji do emocionalne podrške, mnogo toga čini da su vlasnici kućnih ljubimaca obično zdraviji fizički i mentalno.

Dr Judit Džozef, psihijatar sa sedištem u Njujorku i TikToker, u dva video snimka deli svoje preporuke za najbolje kućne ljubimce i kako možete imati koristi od njih na osnovu stanja vašeg mentalnog zdravlja.

Depresija

Za osobe koje imaju problema sa depresijom Dr Džozef preporučuje psa. „Oni dobro čitaju ljude, empatični su i teraju vas da izađete napolje“, kaže ona u videu.

Autizam

Za autizam, ona preporučuje mačke, napominjući da one ne ostvaruju intenzivan kontakt očima i razumeju fizičke granice po potrebi. Takođe se pokazalo da mačke olakšavaju osećaj stresa kod dece sa autizmom.

Trauma

Ako ste se suočili sa traumom, ona preporučuje konja. „Oni omogućavaju izgradnju poverenja i prevazilaženje strahova, podstičući povezivanje i osećaj sigurnosti“, kaže ona.

Anksioznost

Za anksioznost, ona predlaže ribu. „Gledanje kako plivaju kroz vodu smiruje moždane talase i snižava krvni pritisak.

Bipolarni poremećaj

Ona preporučuje zmiju za bipolarni poremećaj, napominjući da bi njihovi ritmični pokreti na ruci mogli pomoći u stabilizaciji raspoloženja.

ADHD

Gušteri se preporučuju za ADHD jer su nezavisni i relativno malo zahtevaju održavanje, kaže dr Džozef. “Gušteri neće dovesti do osećaja preplavljenosti kod onih sa problemima organizacije i pažnje.”

OKP

Za OKP, ona podstiče da razmislite o pticama. „One su  u svom okruženju, retko kontaminiraju kuću i pružaju umirujuću muziku“, kaže ona.

Demencija

Za stariju populaciju koja je pogođena demencijom, dr Džozef predlaže kornjaču, popularnog kućnog ljubimca 60-ih godina. One su sporijeg tempa i „mogle bi da pomognu u pokretanju sećanja“. Iako ne postoje studije o efektima kornjača na demenciju, posedovanje kućnih ljubimaca generalno je povezano sa poboljšanjem simptoma povezanih sa demencijom.

 

Možda će vas zanimati emisije:

Demencija

Kako poboljšati rad mozga

(Visited 626 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *