Stare mudrosti za nova vremena

Postoje saznanja o životu i mudrost koju samo dugogodišnje životno iskustvo može da vam donese. Na primer:

Za sve je potrebno vreme

Bilo da se radi o građenju karijere, braku, podizanju deteta ili oporavku od bolesti ili gubitka, uvek treba više vremena nego što mislimo. Ako ste dovoljno dugo živeli, vi stvarno počnete da shvatate Solomunove reči da “svemu ima vreme”. Sve na kraju dođe na svoje mesto, ali za to je obično potrebno vreme. Kako postajemo stariji, počinjemo da shvatamo da prelako odustajanje od planiranih poslova ili od pojedinih ljudi najčešće predstavlja grešku!

Manje priče je bolje od mnogo priče

Izgleda da često prava ljubav zahteva od nas da ne kažemo ništa ili da dopustimo da se neke stvari odvijaju i bez našeg komentara, umesto da rizikujemo da nekoga uvredimo nemarno izrečenim rečima.

Uvek se radi o veri

Životno iskustvo jednog hrišćanina jednostavno predstavlja jedan dugačak i neprekidan ispit vere. Vremenom shvatite – Bog želi da verujemo u Isusa i da imamo poverenja u Njega svaki dan u svakom smislu! Iskustvo vas oslobodi navike da se najpre oslanjate na sebe, pa tek onda kada stvari krenu po zlu ili kada uvidimo da nešto ne možete, počnete da se oslanjate na Njega. Sa godinama uviđate da je On oduvek bio spreman da vam pomogne, čak i onda kada ste mogli sami sve da odradite (ili bar kada ste tako mislili)… A sve što vam je bilo potrebno i tada i sada je vera u Njega.

Godine donose svesnost da Bog obezbeđuje nešto dobro u svakoj fazi čovekovog života. Biti mlad i oformiti porodicu je uzbudljivo, ali držati svoje unuke u naručju je isto tako pravi užitak. Bog obezbeđuje i jedno i drugo, i sve to nas dovodi u poziciju da osećamo i izražavamo zahvalnost Njemu, što i treba činiti dok smo još uvek sposobni da delimo trenutke sa Onim koji nikada ne stari.

 

Možda će vas zanimati emisije:

Zavet (nekad i sad)

Generacije (nekad i sad)

(Visited 293 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. Miljana Dekleva 27/05/2022at7:02 am

    Prekrasni ste! Hvala Vam za sve te zapisane modrosti na jedrom mestu!

    Reply
    1. Više od života 27/05/2022at7:05 am

      Hvala Vam na podsticajnom komentaru. Neka Izvor mudrosti i svakog znanja i vrline bude prisutan u Vašem životu.

      Reply

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *