Knjiga za sve generacije i sva vremena

Da li se još nekome čini kao da se u poslednje vreme previše stvari takmiči za pažnju naše dece?

Za svoj sedmi rođendan, naš sin je prošlog meseca dobio Lego, Minecraft i novi bicikl. Ali dobio je i Bibliju. Lako je pogoditi koji pokloni su privukli najveće „uh“ i „aah“ iz gomile. I naravno, igračke su odmah počele da se koriste.

Čitajući Bibliju, deca će upoznati ličnosti i događaje opisane u Svetom pismu i postepeno usvajati najviše vrednosti o kojima nas Knjiga nad knjigama uči.

Ali moj muž i ja smo bili oduševljeni poslednjih nedelja kada smo videli da naš sin, nakon što se ugase svetla, voli da drži lampu uključenu i čita Bibliju.

Da li je Božja Reč knjiga zbog koje deca mogu da budu uzbuđena?

Iz našeg iskustva, da.

Svako dete je jedinstveno i njihova interesovanja će se razlikovati u različitim uzrastima i fazama. Nadam se i molim da će želja mog sina koja je sada zaiskrila biti plamen koji gori do kraja njegovog života.

Ali da bi plamen uopšte goreo, za početak mora da postoji iskra. A za decu koja odrastaju u sve sekularnijoj kulturi, pomaže kada ta iskra krene u mladosti.

Dobro je što ipak postoje i oni koji brinu o duhovnom zdravlju dece, tako da se na tržištu mogu naći razna izdanja Biblija prilagođena različitim uzrastima. Sve to im može biti još bliskije ako se upotpuni crtanim filmovima sa događajima iz Biblije, a koji se mogu naći na internetu.

Čitajući Bibliju, deca će upoznati ličnosti i događaje opisane u Svetom pismu i postepeno usvajati najviše vrednosti o kojima nas Knjiga nad knjigama uči.

Iako je ona štivo ponekad složeno čak i za odrasle, postoje izdanja koja su bogato ilustrovana, prilagođena na pravi način deci i njihovim mogućnostima.

Da li želite da vaša deca budu zainteresovana za Bibliju? Ove 3 navike mogu negovati tu želju počevši od detinjstva:

1. DAJTE SJAJAN PRIMER

Prilično je logično, zar ne? Ako želite da vaša deca vole Bibliju, treba da je volite i sami.

Da, istina je da se mnogi muče da imaju redovne mirne trenutke. Postoji oko milion razloga zašto, a neki od njih su prilično legitimni. Ali upravo čitanje Svetog pisma može pomoći da se neke okolnosti promene i dođe do slobodnog vremena posvećenog ovoj više nego dobroj navici.

Moj muž se seća da je svakog jutra mogao videti svoju mamu kako čita Bibliju i nešto zapisuje u svoj molitveni dnevnik. I zbog toga ima prilično dobru predstavu o tome kako izgleda svakodnevna vera. Ponekad čak ni ne shvatamo kakav uticaj imamo na našu decu onim što radimo… ili ne radimo.

2. NAPRAVITE DNEVNU RUTINU SA VAŠOM PORODICOM

Ako želite da vaša deca svakodnevno čitaju Bibliju kada odrastu, motivišite ih da započnu sa tom navikom kada su mladi.  Baš kao što ih učite telesnoj higijeni, upoznajte ih i sa „duhovnom higijenom“ koja zahteva redovno proučavanje Biblije i molitvu.

Ne postoji samo jedan pravi način da se ovo uradi. Neke porodice će razgovarati o stihovima za vreme zajedničkog obroka; mnoge porodice sa kućnim školama to uključuju u svoj školski dan. Naša najredovnija praksa, koja uključuje njihovog oca, je biblijska priča i molitva pre spavanja.

3. UTEMELJITE VASPITANJE NA PISMU

Ponekad previše truda ulažemo pokušavajući da nateramo svoju decu da se lepo ponašaju, a sve što zaista treba da uradimo je da otvorimo Bibliju.

Ona je osnova i nezaobilazni priručnik za razumevanje čovekovog postanka i trajanja, načina i smisla njegovog života na zemlji. Knjiga koja daje odgovore na sva pitanja, uvek savremena i svevremena, namenjena svim naraštajima.

Ako imate Bibliju, čitajte je, zapamtite, slušajte je i negujte. Mnogi su dali svoj život u prošlim vekovima prevodeći je na jezik običnog čoveka, jer su verovali da ljudi poput vas i mene treba da imaju Božju Reč u svojim rukama i domovima.

 

Možda će vas zanimati emisije:

Roditeljstvo po meri

Zašto je duhovnost važna?

(Visited 460 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *