Lažni mravi i pametni pauci

Jedan od najboljih metoda izbegavanja napada u prirodi je pretvaranje da ste neko koga nikako ne bi trebalo napasti. U svetu insekata jedno od stvorenja kojeg se najviše plaše je mrav. Mravi ne samo što su uporni i agresivni, već su i jako ružnog ukusa.

Posledica toga je da se mnogi insekti trude da oponašaju mrave kako bi izbegli napade predatora. Jedna od najzanimljivijih grupa insekata koji se ponekad prave da su mravi su pauci. Naravno, čak i insekti znaju da broje, tako da oni znaju da mravi imaju šest nogu, a pauci osam. Da bi rešili ovaj problem neki pauci koji se pretvaraju da su mravi stavljaju svoj prvi par nogu iznad glave tako da taj „višak nogu“ izgleda kao mravlje antene. Međutim, na taj način neće prevariti prave mrave. Pa ipak, mravi će obično dopustiti pauku da se “šlepa” uz njih sve dok im ne pravi probleme.

Neki crveni pauci oponašaju crvene mrave, dok crni pauci oponašaju crne mrave. To pokazuje da mnogi insekti mogu da prepoznaju boje. Ose koje se hrane afričkim crvenim paucima nisu nimalo zainteresovane za opake crvene mrave koje crveni pauci ponekad imitiraju. Afrički crveni mrav je sposoban da vrlo lako ubije afričku osu. Ta osa hrani se i crnim paucima. Stoga crni pauci često oponašaju crne mrave koji su gotovo u istoj meri opasni kao i afrički crveni mravi i koje ose zato izbegavaju.

Neki savremeni naučnici nam govore da je pojava inteligentnog ponašanja u svetu insekata samo slučajnost ili posledica procesa evolucije. Međutim, ti naučnici ne bi trebalo tako lako da nas varaju kao što pauci varaju ove ose. Postoje milioni sličnih dokaza u prirodi o inteligenciji Božjih stvorenja, koji nisu ograničeni samo na maskiranje i glumu i koji inteligentnim načinom razmišljanja ne mogu biti prihvaćeni kao produkt puke slučajnosti ili miliona godina evolucije.

Izvor: creationmoments

 

Možda će vas zanimati emisije:

Viseći mostovi

Botanika

(Visited 343 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *