Mravi matematičari

Da li mravi umeju da broje? Izgleda da umeju! Kada mrav izviđač pronađe parče hrane preveliko da bi ga sam mogao poneti, a dovoljno dobro da je vredno truda, on se vraća u mravinjak po pomoć. Naučnici su otkrili da mravi izviđači imaju sposobnost da procene zahtevnost zadatka koji je pred njima i da, shodno tome, dovedu dovoljno brojnu pomoć.

Jedan naučnik je isekao mrtvog skakavca na tri dela. Drugi deo je bio duplo veći od prvog, a treći duplo veći od drugog. Onda je te delove skakavca ostavio na različitim mestima gde su mravi mogli da ih pronađu. Posmatrao je kako su mravi izviđači pronašli svaki od ovih delova, podrobno ih ispitali, a onda se svaki izviđač vratio u mravinjak po pomoć. Kada se izviđač, zajedno sa pomoćnicima, vratio do svog plena, naučnik je prebrojao mrave koji su radili na svakom od komada skakavca. Oko najmanjeg komada okupilo se 28 mrava, a oko dva puta većeg komada 44 mrava, skoro dva puta više nego oko najmanjeg. Šta mislite, koliko je mrava radilo na komadu koji je bio dva puta veći od drugog komada? Ako biste pomnožili 44 sa 2 i dobili 88, promašili biste samo za 1 – da, 89 mrava se udružilo kako bi odneli najveći komad u mravinjak!

Mravi su se držali biblijskog saveta s početka ovog članka da treba unapred proračunati troškove za obavljanje određenog posla. Odakle mravu izviđaču matematička logika i proračun o potrebnom broju pomagača za obavljanje zadatka? Razmislimo i budimo iskreni. Nemoguće je da je to plod slučaja. Neko ko nije mrav ugradio je u te sićušne mozgove sposobnost da sa matematičkom preciznošću izvrše procenu potrebne radne snage za obavljanje datog zadatka.

I to nije sve. Bog nas preko ovih malih stvorenja uči, ne samo da budemo mudri i da planiramo unapred, već i da zajedničkim naporima i vrednim radom možemo postići i ono što deluje nemoguće.

izvor: creationisam

(Visited 1.453 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *