Kako napraviti biblijski post

Šta je biblijski post?

Biblijski post se može definisati kao uzdržavanje od hrane u duhovne svrhe. Jednostavno uzdržavanje od hrane jer nije dostupna ili iz medicinskih razloga nije biblijski post. Mora postojati duhovna motivacija da se post kvalifikuje kao biblijski.

U svojoj knjizi „Glad za Bogom“, Džon Pajper piše, „Hrišćanski post je u osnovi glad za Bogom. Hrišćanski post nije samo spontani efekat superiornog zadovoljstva u Božjem prisustvu, već je i izabrano oružje protiv svake sile na svetu koja bi mu to zadovoljstvo oduzela.“

Neki biblijski primeri i svrhe posta

Isus je postio da bi priznao svoju zavisnost od Božje sile i da bi stekao duhovnu snagu oslanjanjem na Duha Svetog i Božju Reč. To je učinio pre nego što je započeo svoju javnu službu.

Nemija je postio za ispovest, pokajanje i naklonost pred kraljem da bi dobio dozvolu za obnovu zidine Jerusalima.

David se ponizio tražeći da Bog interveniše zbog nepravde. Postio je i za isceljenje i čudesnu intervenciju.

Mardohej i Jevrejski narod postili su čuvši vest o Hamonovoj opakoj zaveri za njihovo istrebljenje.

Prva hrišćanska crkva je postila dok je obožavala i predavala svoju službu Gospodu. Takođe su tražili Gospoda putem posta za vođstvo i potvrdu tokom imenovanja starešina.

Isus je očekivao od svojih učenika da poste, ali On to nije naredio.

Pogrešne motivacije za post

Kako bi vas drugi videli. Pajper piše: “Najvažnije pitanje nije da li ljudi znaju da postite, već želite li da to znaju kako biste mogli da uživate u njihovom divljenju.”

Da bi vas Bog opravdao. U paraboli o ljudima koji su „uvereni u svoju pravednost“, Isus je govorio o dvojici muškaraca. Jedan je rekao, „Postim dva puta nedeljno.“ Drugi je rekao: „Bože, smiluj se meni grešnom.“ Samo je jedan „otišao kući opravdan pred Bogom“, i to ovaj drugi.

Da biste sebe preporučili Bogu. Hrana nas neće preporučiti Bogu; nismo gori ni ako ne jedemo, a ni bolji ako jedemo. Post ne dovodi do toga da „zaradimo“ nešto od Boga, ali pomaže nam da budemo prijemčiviji za ono što On želi da radi u nama i kroz nas.

Pravi motivi za post

Pokajanje.

Za duhovnu snagu protiv neprijateljskog napada.

Probuditi duhovnu glad za Bogom koja bi mogla da otupi zbog „želje za drugim stvarima“.

Da testiramo i vidimo koje želje nas kontrolišu.

Da se ​​odreknemo dobrih stvari za bolje i najbolje.

Da izrazimo našu težnju za Njegovim povratkom.

Da pokažemo svoju ljubav i želju za Bogom iznad svega (čak i iznad Njegovih darova).

Da svoj hleb delimo siromašnima i pomirimo se sa onima sa kojima smo u konfliktu. „Oslobodite lance nepravde, oslobodite potlačene i slomite svaki jaram“.

Vrste posta

Postoje tri vrste posta koji se mogu opisati kao „biblijski“:

Delimični postovi – Opisano u Danilovoj knjizi, gde se tri nedelje uzdržavao samo od specijaliteta poput mesa i vina.

Potpuni postovi – samo voda ili sok, naročito kada se posti duže vreme. Postni sokovi će vam pružiti više energije nego samo vodeni, a opet će vas odvesti u iskustvo poricanja vaše želje za čvrstom hranom za žvakanje.

Apsolutni postovi – To su ukupni postovi – bez hrane (čvrste ili tečne) i bez vode. Pavle je tri dana apsolutno postio nakon susreta sa Isusom. Mojsije i Ilija su učestvovali u natprirodnim apsolutnim postima od četrdeset dana. Apsolutni post treba preduzeti sa velikom pažnjom i samo pod nadzorom lekara. Naša tela ne mogu bez vode duže od tri dana.

Priprema za post na vodi ili soku

Početnici u postu trebaju početi polako. Progresivni koraci pomažu našem telu da se prilagodi padu unosa hrane. Možete početi postom odricanja od jednog obroka ili celodnevnog unosa hrane.

Pre posta

Oni koji planiraju produženi post (više od 14 dana) uvek treba da se prethodno obrate lekaru. Pripremite se mentalno i fizički smanjenjem unosa hrane nedelju dana pre stvarnog posta i uzimanjem vegetarijanske dijete za kontrolu želje za hranom. Smanjite i unos jakih napitaka poput kafe, čaja ili bezalkoholnih slatkih pića. Piti dosta vode.

Za vreme posta

Provedite vreme koje biste obično koristili za obroke da biste se molili i tražili Gospoda. Vodite dnevnik o onome što vam je Gospod pokazao i naučio vas.

Nastavite da pijete puno vode. Sok od jabuke ili lubenice sjajno pojačavaju moral. Idite na spavanje rano – prvih nekoliko dana posta obično su najizazovniji. Ustrajte u ovom periodu. Konsultujte se sa svojim lekarom o bilo kakvim jakim glavoboljama ili telesnim reakcijama.

Završavajući post

Ne prekidajte naglo produženi post. Počnite sa uzimanjem malih porcija voća, povrća i tečnosti. Spremite se da se polako vratite svojoj uobičajenoj ishrani za oko nedelju dana.

Nemojte imati veliku slavsku gozbu kad prekidate post! Vaše telo možda neće biti naviknuto na naglo povećan unos hrane. Budite oprezni i uvek se obratite lekaru ako niste sigurni u svoje fizičko stanje.

 

Možda će vas zanimati emisije:

Ima li nekoga tamo gore?

Isus lekar

(Visited 1.487 times, 2 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *