Ne planirajte venčanje dok iskreno ne odgovorite na ovih 20 pitanja

Možda ste neko vreme zajedno i razmišljate o velikom koraku poput veridbe ili venčanja. Ili ste se možda tek počeli viđati i niste sigurni da li biste trebali ostati na kursu.

Bez obzira na vašu situaciju, provera podudarnosti partnera nikada nije loša stvar.

Da li da se venčam?

Ono u čemu je razlika kada pokušavate da odgonetnete ovu duboko ličnu odluku jeste način na koji joj pristupate – a saznanje koja pitanja ćete postaviti sebi i svom partneru pomoći će vam da sve to shvatite.

Evo 20 dubokih pitanja koja treba da postavite sebi i svom dečku ili devojci kako biste pristupili vašoj vezi pre nego što krenete napred velikim korakom poput veridbe, zajedničkog useljenja i / ili venčanja.

1. Da li me čini boljom ili lošijom osobom?

Da li vas partner podstiče da budete najbolja verzija sebe ili se plaši bilo kakvog vašeg trijumfa i oseća mnogo sigurnije kada ne pokazujete svoje jače strane? Da li on ili ona čini da se osećate sigurno i voljeno, ili stvaraju dramu, ostavljaju vas da sedite u moru neizvesnosti?

Srećni, zdravi partneri unose osećaj smirenosti i uzbuđenja u naš život, dok će nas toksični partneri iscrpiti i demoralizovati.

Ako vaš kopilot nije pouzdan i spreman za duga putovanja, najbolje je da letite samostalno.

2. Da li se zaista prihvatamo?

Uvek će postojati stvari koje želite da promenite u vezi sa ljudima u vašem životu, ali niko ne bi trebalo da bude u situaciji kada oseća da im nije dozvoljeno da budu autentični i prihvaćeni kao jedinstvena, posebna (a istovremeno i manjkava) osoba kakva jesu.

3. Ko sam ja?

Kako možete znati da li se vi i vaš partner dobro uklapate, ako nemate pojma ko ste?

Odvojite malo vremena i razmislite o osobi koja jeste i želite da postanete. Upoznajte svoje vrednosti, svoje stavove i kratkoročne i dugoročne ciljeve.

Važno je dobro razumeti šta se nadate da ćete doživeti i postići u životu i šta vam se zaista sviđa, a šta ne sviđa pre nego što u svoj život uvedete nekoga drugog.

4. Da li sam srećna što sam u ovoj vezi?

Ideja zajedničkog života nije da nađete nekoga ko će vas upotpuniti ili učiniti srećnim. Ali priznajmo: ako ste nesrećni kod kuće, to će se proširiti i na druga područja vašeg života… i to brzo.

Ako se uvek svađate ili se uglavnom ne osećate sjajno, to ne znači da morate odustajati (savetovanje bi moglo biti dobra opcija), ali udati se za nekoga u nadi da to menja stvari je loša, loša ideja.

5. Da li se osećam zarobljeno?

Da li zaista želite da većinu vremena budete u ovoj vezi ili želite da izađete? Da li ostajete jer ste uložili vreme ili ste zaista uložili u svog partnera? Da li ih volite ili su samo dobri na papiru?

6. Šta radim što nas koči?

Možda biste mogli da budete pažljiviji, promišljeniji, brži da pustite stvari da idu ili da prvi krenete na savetovanje. Možda ih odgurujete iz razloga koji potiču iz detinjstva ili ako vaši prijatelji rade „ono što uvek radite“.

Šta god da je, uzmite ovo kao znak na čemu treba da radite.

7. Da li je ovaj odnos uravnotežen?

Da li osećate da ste oboje na istoj strani u smislu kompromisa, brige, podrške, napora i žrtve? Ili jedan od vas daje veći deo, dok drugi samo sedi ispružene ruke?

8. Da li nam je zabavno kad smo zajedno?

Ovaj deo je važan. Da li ste ikada videli dvoje ljudi kako sede nasuprot jedno drugom u tišini na ručku kao da su prisiljeni da zajedno provedu dan? Nije zabavno.

9. Možemo li se dobro zabaviti i kada smo razdvojeni?

Suzavisnost nije simpatična, nimalo.

10. Zašto sam u ovoj vezi?

Da li je to zato što poštujete, volite, verujete i cenite osobu sa kojom ste? Ili zato što se bojite da budete sami, brinete se za finansije ili ste izgradili život koji se bojite da napustite?

11. Gde ovo ide?

Živeti u sadašnjosti je sjajno, ali na kraju će partnerstvu trebati plan ili će neko početi da oseća teskobu.

Da li razgovarate o tome i da li ste svesni očekivanja druge osobe?

12. Da li zaista verujem svom partneru?

Za neke neposredni odgovor na ovo može biti poražavajući. Ako ste jedan od njih, vreme je da se zapitate zašto i kako možete započeti izgradnju ili obnavljanje poverenja.

Bez toga nema šanse.

13. Da li sam sa dobrom osobom?

Znajući šta danas znate o vašem partneru, da li biste garantovali da vam je prijatelj?

14. Da li me moj partner privlači?

Fizička privlačnost teško da je najvažnija komponenta veze, ali prisiljavanje sebe da budete u vezi sa nekim ko vas ne privlači samo zato što je prijatan ili „savršen na papiru“ nije fer prema bilo kome. Osetićete se ogorčeno, a on odbačeno.

15. Da li sam roditelj ili partner?

Briga o nekome koga volite je sjajna stvar, ali kada se osećate kao da ste mama svom dečku – ili još gore, mužu – stvari se malo komplikuju.

Počećete sa stalnim negodovanjem zbog njegovog nezrelog ponašanja.

16. Da li mi partner čuva leđa?

Da li se osećate kao da ste deo lojalnog tima u kome se zalažu jedni za druge, podržavaju jedni druge i pokazuju jedinstvenost (čak i kada drugog nema u blizini)? Ili se osećate kao da vas vaš drug stalno baca pod autobus?

17. Da li gledamo u istom pravcu?

Neki parovi izbegavaju velike razgovore (religija, brak, bebe) jer misle da će se te stvari nekako rešiti same po sebi. Dok shvate da neće, već su u komplikovanoj, bolnoj situaciji zbog koje se jedan (ili oboje) osećaju malo prevarenim.

Ako želite decu a vaš partner misli da oboje živite samo za ovaj trenutak i da se slažete sa trenutnim stanjem, oboje činite sebi i jedno drugom lošu uslugu (i gubite vreme).

18. Da li rastemo zajedno?

Budući da smo ljudska bića koja žive na ovoj zemlji, svi imamo pravo da rastemo i razvijamo se i stvaramo sebi puninu života. Da li se vi i vaš partner i dalje prepuštate svojim strastima (pojedinačnim i zajedničkim) i rastete li kao pojedinci?

19. Da li sam ja još uvek ja?

Zaljubljenost u nekoga ne bi trebalo da zahteva promenu identiteta kako bi odgovarali nečijoj predstavi ko bismo trebali biti, na bilo kom nivou.

20. Šta mi govori moja intuicija?

Da li se osećate kao da je ova veza zdrava i da se krećete zdravim tempom u pozitivnom smeru?

Imate intuiciju s razlogom. Slušajte sebe.

Izvor: yourtango

 

Možda će vas zanimati emisije:

Priprema za brak

Nauči jezik ljubavi

(Visited 2.141 times, 3 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *