10 lakih načina da poboljšate zdravlje vašeg deteta

Autor: Kejti Vels (Katie Wells)

Kao roditeljima, dobro nam je poznato koliko je teško kada nam decu nešto boli, kada su bolesna ili kada ne spavaju dobro. Srećom, ima nekih (neočekivanih) stvari koju možete učiniti da biste poboljšali zdravlje vaše dece (a bonus je da ih je lako primeniti!).

Punim tempom primenjujem svoj režim poboljšanja imunog sistema dece, naročito pre povratka u školske klupe i pred početak sezone gripa. Ovo nije nešto u šta treba uložiti čitav život, već se radi o nekim veoma jednostavnim načinima da poboljšate zdravlje svoje dece tokom godine (a verovatno dosta toga ionako činitie, pa stoga… potapšite sebe po ramenu!).

1. Ubacite malo soli u kadu

Usled sve siromašnijeg zemljišta i voda, mnogi ljudi (uključujući i decu) imaju nedostatak magnezijuma. Dodavanje pregršti Epsom soli i jedne do dve supene kašike morske soli u njihovu kupku je sjajan način da im postepeno podignete nivo magnezijuma, a i da im pomognete da se opuste i smire pre odlaska na spavanje (samim tim lakše će zaspati i bolje spavati!).

Naročito kod dece koja pate od alergija, ekcema ili astme, ovaj jednostavan korak će načiti veliku razliku. U nekim slučajevima, ovoj deci mogu biti potrebni i dodatni suplementi. Sledeći članak objašnjava kako prepoznati simptome nedostatka magnezijuma i zašto rezultati vađenja krvi nisu dovoljno dobar pokazatelj.

Kao bonus, prirodna morska so ili himalajska so sadrže i mnoge druge minerale u tragovima, pa deluju umirujuće i prirodno čiste kožu vašeg deteta.

2. Prigušite veštačko osvetljenje

Izglaganje veštačkom osvetljenju povezuje se sa kancerom kao i čitavim nizom drugih problema. Veštačko svetlo u potpunosti zaustavlja proizvodnju i lučenje melatonina i prekida ciklus spavanja. Vreme provedeno u spavanju je neophodno za obnavljanje tkiva i rast ćelija, pa prekidanje delikatnog ciklusa lučenja hormona tokom spavanja ima dugotrajne posledice.

U stvari, jedna noć bez sna ili noć u kojoj je spavanje bilo isprekidano, pokazalo se da je zdravoj osobi nivo insulina dovela do  pred-dijabetskog stanja. Gubitak noćnog sna ili loš san takođe utiče na rad hipofize i ciklus leptina, što može imati izuzetno nepovoljne posledice na rast deteta.

Iako nedostatak sna ili veštačko osvetljenje tokom spavanja nisu jedini uzročnici bolesti i gojaznosti kod dece, to im svakako neće ni pomoći!

Realtivno je lako modifikovati dečije sobe tako da se izbegne veštačko osvetljenje. Neki koraci u tom pravcu su:

  • Uklonite sve što svetli noću, kao i sve uređaje koji imaju plavu, zelenu ili crvenu svetlost noću (digitalne satove, itd.)
  • Koristite obične sijalice koje se pale na detektovanje pokreta u kupatilima i hodnicima.
  • Okačite neprovidne zavese na njihove prozore ako je potrebno (ukoliko spoljašnje osvetljenje ne predstavlja problem, ostavite providne zavese na prozorima da bi dopustili prirodnoj mesečevoj i sunčevoj svetlosti da se probiju u njihovu sobu).
  • Naučite decu da isključe TV ili računar nakon večere kako bi se njihov normalan hormonalni ciklus pokrenuo.

Lično sam primetila da deca tako mnogo bolje spavaju i mnogo ređe ustaju da piju vodu ili da idu u toalet. Evo još nekih predloga za poboljšanje kvaliteta spavanja.

3. Dozvolite im da se igraju bosi… u blatu

U ovo doba, kada imamo na raspolaganju tako mnogo sredstava da svoju decu držimo čistom i njihova stopala zaštićenim, vemo je teško prihvatiti da ovi metodi možda i nisu baš najkorisniji našoj deci.

Koliko god to nama, kao roditeljima, delovalo kontraintuitivno (isto toliko koliko to deluje intuitivno većini dece) u blatu postoje neki prirodni sastojci koji povećavaju nivo serotonina i pomažu zdravijem snu. Povrh toga, igrajući se u blatu, deca se na prirodan način izlažu čitavom nizu različitih prirodnih bakterija i patogena, što im ojačava imuni sistem. Postoje i dokazi da redovno igranje u blatu pomaže deci da ne dobiju alergije ili astmu.

Dalje, izlaganje blatu može podstaći bebinu prirodnu produkciju gvožđa i cinka, čak i pre nego što počne da jede čvrstu hranu.

Osim toga, neke najnovije informacije pokazuju da bosonogo igranje u blatu, travi ili pesku može pomoći smanjivanju preteranog pozitivnog naelektrisanja našeg tela koje stičemo provodeći mnogo vremena unutra, okruženi električnim uređajima i drugim vidovima zračenja tokom dana. Negativno naelektrisani elektroni iz zemlje mogu pomoći da se uspostavi električna ravnoteža u našem telu (dakle, neophodno nam je da se što češće „uzemljimo“), čime ćemo (gle čuda!) poboljšati i naš san!

4. Igrajte se na suncu

Kao što sam navela ranije (i ovde) mi često štitimo svoju decu od sunca i pretrpavamo ih kremama za sunčanje na njihovu štetu.

Iz ranijeg posta:

Korišćenjem bilo koje kreme za sunčanje mi blokiramo sposbnost tela da stvara vitamin D, koji je neophodan za stotine hemijskih reakcija u telu (uključujući i sprečavanje pojave kancera).

Većina krema za sunčanje takođe sadrži otrovne hemikalije koje mogu biti mnogo opasnije nego umereno izlaganje suncu. Kao što sam napomenula u prethodnom postu:

Uprkos naporima da se razvije svest o izlaganju suncu i savetima da se krema za sunčanje koristi svaki put kada idemo napolje, broj obolelih od raka kože, a naročito melanoma, dramatično raste.

U stvari, broj novootkrivenih slučajeva raka kože raste stopom od 4.2% godišnje, uprkos činjenici da mi provodimo manje vremena napolju i da se sve više koriste kreme za sunčanje.

Povrh toga, deci je naročito potrebna dovoljna količina vitamina D, što je važno za normalno funkcionisanje njihovog imunog sistema, za odgovarajući hormonalni razvoj i rast kostiju i mišića. Čak i krema za sunčanje sa niskim faktorom zaštite blokira prirodnu sposobnost tela da proizvodi vitamin D i često decu izlaže čitavom nizu opasnih hemikalija.

Sve dok se vaša deca zdravo i raznovrsno hrane hranom koja ih neće predodrediti da budu podložna upalama, zdravo izlaganje sunčevoj svetlosti je važno! Kada znate da će vaše dete biti duže izloženo suncu nego što je to zdravo, neka nosi šešir za sunce i laganu odeću koja prekriva veliki deo tela, a mesta izložena suncu namažite nekim prirodnim preparatom za zaštitu od štetnih zračenja.

5. Dozvolite im da jedu masno

Uobičajena mudrost nam kaže da je potrebno da ograničimo svoj (i svoje dece) unos zasićenih masti, a da im dajemo “zdrave” masti, poput biljnih masti. Kako danas deca uzrasta od devet godina sve češće obolevaju od srčanih bolesti, ovo deluje izuzetno važno, samo što istraživanja to ne potrvrđuju (a ta deca sigurno ne spavaju u potpunom mraku, ne jedu stvarnu hranu i ne igraju se u blatu…). Nažalost, ograničavanje zasićenih masti, naročito u ishrani dece, verovatno će učiniti znatno više štete nego koristi, pošto nema dokazane veze između ovih masti i srčanih oboljenja kod dece, kojima su one inače potrebne za odgovarajući rast i razvoj!

Lično, ja svojoj deci (a ni sebi) ne dozvoljavam upotrebu bilo kakvih rafinisianih masnoća, poput biljnog ulja i margarina, jer su veštački, hemijski stvorena, lako i brzo oksidišu i nema im mesta u ljudskom telu! Istovremeno, dajem im (a i sebi) onoliko zasićenih masti koliko žele, i to u obliku neprerađenog organskog putera, kokosovog ulja, mesa od organski hranjenih životinja, itd.

Jako je važno dobijati zasićene masti iz zdravih, prirodnih izvora, pa one neće biti naši neprijatelji, a u određenim količinama su nam i neophodne za normalno funkcionisanje našeg organizma. One su sjajne i da održe našu decu sitom i zadvoljnom nakon obroka, povećavajući nivo neophodnih hormona i dajući podršku radu mozga i održavanju zdravlja kostiju.

Ovde je i jedan od mojoj deci omiljenih recepata, koji je pun zdravih masti: Čokoladni grozdovi sa kokosom. Možete im takođe pripremiti i obrok od lososa iz brzih voda, govedine od organski hranjenih goveda ili tvrdo kuvanih jaja kako biste im odžali zdrav nivo telesne energije.

6. Napravite pravu supu

Još jedna veoma korisna hrana koja je gotovo “isparila” iz modernog načina ishrane je kvalitetna domaća supa.

Postoji razlog zašto se pileća supa preporučuju tokom bolesti… naše majke i bake su znale nešto što smo mnoge od nas zaboravile. Supa sadrži mnogo minerala u obliku koji se lako apsorbuje i čini čuda za imuni sistem, kožu, kosti i rast mišića! Prava supa (ne ona iz kesice ili kockice) je isto tako veoma laka za pripremanje, nije skupa, a varijacije su bezbrojne!

Supa se može jesti nezavisno od druge hrane (što je naročito korisno tokom bolesti) ili kao predjelo. Supe uglavnom sadrže veliku količinu želatina, koji je sjajan za rast mišića, zdravlje kože, kao i za razvoj mozga. To je jedan dodatak mojoj ishrani koji koristim svakodnevno. Želatin je preduslov za proizvodnju kolagena i naročito je koristan onima koji imaju problema sa kožom ili gubitkom kose.

Većina dece prirodno vole domaću supu, a kada se dovoljno dobro skuva, ona je i odlična prva hrana za prelazak bebe na kuvanu hranu, naročito pošto se bebe rađaju sa prirodno poroznim crevima, što pomaže nekim sastojcima i antitelima da se sprovedu kroz creva i pomognu razvijanju njihovog imunog sistema. Želatin iz domaće supe prirodno pomaže zatvaranju želudačnog poklopca i time sprečava preosetljivost na hranu i pojavu mučnine.

7. Održavajte ravnotežu njihove crevne flore

Bebe se rađaju sa sterilnim želucem i (nadamo se) pokupe neke korisne crevne bakterije od mame tokom samog porođaja, što im omogućava da započnu da kultivišu milione crevnih bakterija koji će činiti njihovu crevnu floru.

Nažalost, kod porođaja carskim rezom (ili kod vaginalnog porđaja kada kod majke ne postoji uravnotežena crevna flora), uzimanjem antibiotika tokom detinjstva ili lošom ishranom u ranim godinama kod dece se remeti ravnoteža crevne flore, čime su njihovo zdravlje i razvoj ugroženi.

Mada su (izuzev jednoga) sva moja deca rođena na prirodan način, a ja sam učinila sve da svoju crevnu floru držim u optimalnom stanju, kvalitetni probiotici su oni suplementi koje moja deca dobijaju svakodnevno. Kako se zdrava crevna flora povezuje sa jačim imunim sistemom, boljim varenjem i ređom pojavom alegija, to je jedna od stvari sa kojima ne želim da se šalim.

Moja deca takođe konzumiraju i veću kolićinu probiotske limunade, kefir “sodu”, kombuha čaj i fermentisanu hranu da bi na prirodan način poboljšali crevnu floru.

Primetila sam i da probiotici (zajedno sa želatinom) značajno pomažu deci koja imaju problema sa ekcemom i astmom.

8. Prestanite da ih zasipate hemikalijama

U poslednje vreme bilo je mnogo izveštaja o kancerogenim hemikalijama pronađenim u proizvodima za decu, ali taj problem nije ograničen samo na kreme za bebe!

Mnogi proizvodi koje primenjujemo na svoju decu, od kreme za sunčanje do spreja protiv komaraca, od gelova za tuširanje do pasti za zube, poseduju u sebi neke štetne hemikalije koje se mogu lako izbeći korišćenjem prirodnih alternativa. Za početak, evo nekih recepata:

  • Remineralizovana pasta za zube
  • Losion iz domaće radinosti
  • Losion u stiku iz domaće radinosti
  • Prirodni šampon
  • Krema za sunčanje iz domaće radinosti
  • Sprej protiv ujeda insekata iz domaće radinosti
  • Prirodno sredstvo za uklanjanje fleka
  • Prirodni deterdžent za pranje veša
  • Prirodni gel protiv kašlja i prehlade
  • Prirodni dezodorans

9. Dozvolite im da jedu kikiriki

Pošto su alergije na hranu u stalnom porastu, prevencija je neophodna. Nasuprot onome čemu su nas doktori godinama učili, nekoliko novijih značajnih istraživanja u vezi sa alergijama na hranu kod dece je pokazalo da je potrebno ranije uvoditi u ishranu dece one namirnice koje su potencijalno alergene. Te studije su, u stvari, pokazale pozitvne rezultate kod uvođenja nekih od tih namirnica čak i od četvrtog meseca života!

Studije pokazuju da postoji posebno pogodan vremenski period, počevši od navršena četiri meseca života, tokom koga bebin imuni sistem može izgraditi pozitivan ili negativan odgovor na proteine iz hrane. (Pročitajte o tome mišljenje članova Američke pedijatrijske akademije.)

Ako vam davanje sendviča sa puterom od kikirija vašoj četvroromesečnoj bebi deluje pomalo čudno, slažem se s vama. Otkrila sam fantastičan novi proizvod koji rešava ovaj problem. Zove se “Ready, Set, Food!” (“Priprema… Pozor… Hrana!”) i radi se o organskom proizvodu koji nije genetski modifikovan, pomoću koga se uvođenje potencijalno alergenih namirnica poput kikirikija, mleka i jaja odvija mnogo lakše i bezbednje. Taj proizvod predlažu i podržavaju neki od najboljih stručanjaka na tom polju i tako bih volela da je to bilo dostupno u vreme kada sam ja hranila moje bebe. Postoji mnogo korisnih izvora pristupačnih roditeljima koje možete pronaći ovde, tako da o tome možete porazgovarati sa pedijatrom i zajedno odabarati ono što će biti najbolje za vašu decu i vašu porodicu.

10. Ne sputavajte ih

Deca imaju prirodnu težnju da se kreću i da rade baš onu vrstu fizičkih vežbi koje su im potrebne. Mi im pokatkad uništimo taj prirodni poriv prerano ih upisujući na organizovane sportske aktivnosti (makar po mom mišljenju).

Gotovo sva deca prirodno vole da trče, da se pentraju svuda, da se podižu na rukama i da dižu teške stvari. Nisu im obavezno neophodni sportovi ili naročiti režimi vežbanja da bi pravili sve one pokrete koji će prirodno jačati njihove mišiće. Omogućite im pristup drveću, spravama i konopcima za penjanje, kao i teškim stvarima za igru, i ona će razviti sjajnu muskulaturu.

Lično, naše dvorište je pretrpano kućicom na drvetu, zidićima za penjanje, trampolinom, merdevinama i konopcima za penjanje, povećim prenosivim sanducima koji se mogu napuniti peskom ili blatom, kao i ogromnom kutijom sa peskom za igru.

Dakle, shvatam da sam vam predložila da dopustite svojoj deci da se zaprljaju bosonogi… na suncu… i da ih hranite masnijom hranom… pa čak i da im uklonite to tako utešno noćno osvetljenje. Mnoge od ovih stvari mogu biti suprotne vašoj intuiciji ili vašim navikama, ali sam ubeđena da će one doprineti dobrom zdravlju vaših mališana.

(Visited 629 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *