Kako reći ne i sačuvati prijateljstvo

Pravi prijatelji su tu za vas kada su vam zaista potrebni.

Možda, ali postoje situacije u kojima morate reći ne – kada ste npr. previše zauzeti ili usluga koja se traži od vas zvuči previše sumnjivo.

Nedavno me je prijatelj zamolio da mu pomognem oko naplate osiguranja, što se faktički svodilo na prevaru. Očajno mu je bio potreban novac, a i ja bih dobio svoj deo kolača.

Ali ja nikada nisam bio s one strane zakona, niti nameravam. Kako sam mogao da ga odbijem a ipak zadržim prijateljstvo? Kako da kažete ne a zadržite prijateljstvo?

Moguće je, ukoliko pratite par osnovnih principa:

◦    Proverite da li ste sve shvatili kako treba: Nesporazumi nisu retkost. Ista reč različitim ljudima može značiti različite stvari. Šta vaš prijatelj traži od vas? Proverite da li ste pravilno razumeli, i preformulišite pitanje koristeći svoje reči.

◦    Odvojite ljude od problema: Ok, sada znate šta vaš prijatelj želi, a to je nešto na šta niste spremni. To je problem, naravno, ali i dalje ste prijatelji! Potrudite se da se problem i prijateljstvo ne pomešaju u diskusiji.

◦    Govorite o sebi, a ne o prijatelju: Kao što možete da zamislite, reći mom prijatelju da treba da se stidi toga što želi da prekrši zakon, a kamoli da me zamoli za pomoć, ne bi unapredilo naše odnose niti ih zadržalo na sadašnjem nivou. Izbegavajte sve što može biti protumačeno kao osuđivanje.

◦    Izgovorite jasno, čvrsto i dostojanstveno NE: Nedovršeni i nesigurni odgovori vode ka nesporazumima i lažnim nadama. On ima pravo da traži, vi imate pravo da kažete ne.

◦    Pokušajte da uđete u srž problema i pomognete ukoliko možete: Šta je vašem prijatelju zaista potrebno? Mom prijatelju nije bio potreban saučesnik u prevari već novac.

•    Kažite da na nešto drugo: Možete li da zadovoljite potrebe vašeg prijatelja na neki drugi način? Ne budite lenji, prijateljstvo je na kocki. Ovo je prilika da pokažete vašem prijatelju kako vam je stalo, iako ne možete da mu pomognete na specifičan način koji je tražio.

 

Izvor: samopouzdanje.org

(Visited 2.954 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *