“Ti nikad…” su reči koje nikad ne bi trebalo da izgovorite

Autor: Ana Kolins (Anna Collins)

Ukoliko ste već izvesno vreme u braku, moguće je da ste čuli svog bračnog druga kako vam kaže: „Pa, ti uvek…“ ili “Ti nikad…”

Verovatno vam je poznato da ove reči obično nisu vredne svađe koja nakon njih usledi i da se zbog toga često oboje kajete. Reči poput “uvek” i “nikad” vrlo brzo dovode do eskalacije neslaganja i mogu imati dugotrajan negativan uticaj na vaš brak.

Zašto onda koristimo ove reči u negativnom kontekstu da bismo motivisali svog bračnog druga da promeni svoje ponašanje kada znamo koliko one mogu da povrede, unesu razdor, a, u krajnjem slučaju, nisu ni istinite? Niko nije “uvek” nekakav, zar ne? Iza tih reči obično se krije naša ljudska priroda i instinkt za preživljavanjem, čak i kada to znači da smo spremni da za sve okrivimo drugu stranu.

Ukoliko lako optužite svog bračnog druga za sve ono negativno u vašem braku, evo nekih stvari koje možete da uradite i kažete.

Usporite malo.

Samokontrola je stvarno važna veština. Ukoliko osećate želju da kažete „ti nikad…“ ili „ti uvek…“, zastanite za trenutak, duboko udahnite i pokušajte da se setite da je i vaš bračni drug ljudsko biće – ni on nije savršen kao ni vi.

Recite: „Volim te, i potrebno mi je nekoliko trenutaka da se smirim pre nego što nastavimo razgovor.

Tražite razumevanje.

Moj muž, koga smatram veoma mudrim čovekom, često me podseti na značaj traženja razumevanja pre nego što budete shvaćeni. Kada sebe uhvatite da očekujete savršenstvo od vašeg bračnog druga i osetite se frustrirano kada uvidite da on nije savršen, pokušajte da mu postavite neka pojašnjavajuća pitanja.

Recite: “Dakle, to što si rekao znači… Je li tako?

Čineći tako, vi svom bračnom drugu dajete šansu da vam svoje potrebe i osećanja prenese najbolje što može. To će i vama pružti priliku da stekente pravi uvid, da pokažete mudrost i milost dok se spremate da preuzmete sledeće korake.

Prepoznajte poboljšanja.

Ovo je polje na kom padnem mnogo češće nego što bih volela da priznam, i to kod mog supruga izaziva mnogo patnje. Mi postavimo cilj za naš brak (recimo da poradimo na međusobnoj komunikaciji ili da se uvek posavetujemo pre nego što nešto preduzmemo) i, bez obzira koliko se on trudio u sledećih nekoliko sedmica, na prvi znak njegovog neuspeha, ja odmah požurim da prigovorim: “Eto, ti nikad…”, umesto da kažem: “Vidim koliko se mnogo trudiš da…, i stvarno cenim to kod tebe!

Dok jedno ohrabruje mog supruga da uloži još više truda i da me voli još jače, drugo mu ubija svaku volju da se iole potrudi. Koje od ta dva vi želite u svom braku?

Baš kao što je moj nastavnik iz osnovne škole, g-din O, imao običaj da mi kaže: “Vežbanje vodi stabilnosti, a ne savršenstvu.” I zato, zapitajte se da li uvežbavate veštine slušanja, strpljivosti, razumevanja i nežnosti u svom braku. Ili, možda, uvežbavate odbrambenost, nipodaštavanje i ljutnju? Kakav god da je vaš odgovor, zapamtite da vežbanje vodi stabilnosti i da je samo na vama odluka da li želite da stabilnost bude jedna od glavnih odlika vašeg braka.

(Visited 1.697 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *