Muškarci dele bolne istine o tome šta ih čini boljim ljudima

Istina boli, a ponekad je to i dobro.

Autor: Philip Ellis

Šta znači biti dobar čovek? I koje su to teške lekcije koje treba da naučiš na tom putu? Reditova obrada na temu „Bolne istine koje su vas učinile boljim čovekom“ pokušava da odgovori na ova pitanja.

Za mnoge momke, učiniti pravu stvar je samo nešto što su naučili kako treba raditi tokom krize. „Negativan događaj u vašem životu možda nije vaša greška, ali je i dalje vaša odgovornost“, navedeno je u jednom komentaru. „Nije tvoja greška, ali jeste tvoj problem“, kaže se u drugom. Način na koji smo odlučili da reagujemo na tešku situaciju govori mnogo više o nama nego ono  kako reagujemo u preostalom vremenu.

Za druge, učenje da život nije uvek meritokratija je gorka pilula koju treba progutati. „Moguće je sve uraditi ispravno, a ipak ne uspeti“, kaže jedan čovek. „Težak rad nije ono što se nagrađuje, profitabilan posao jeste“, kaže drugi. „Niste nagrađeni time koliko se teško trudite da učinite nešto, zasluge dobijate za ono što je urađeno.“ Drugim rečima, radite pametnije, a ne teže. Kultura užurbanosti je obuzela mnoge od nas, pa mislimo da je imperativ da svaki budan trenutak svakoga dana provedemo radeći, i toliko smo zauzeti time da ne prestajemo da se pitamo da li je to ono što nas istinski čini srećnima.

U vezi sa tim, potrebno je da znamo svoja lična ograničenja i da postavimo granice tako da drugi ljudi znaju šta mogu da očekuju od nas, a kada previše traže. „Ja sam morao da naučim da kažem ’ne’“, priznaje jedan momak. „Na kraju, to me je spasilo od loših odnosa, loših poslova, loših prijatelja. Smeši se, budi fin, ali kaži ’ne’ ako moraš. To uključuje i reći ’ne’ obećanjima koja si dao, ali ih ne možeš ispuniti, jer nije fer prema drugoj osobi da bude vezana za tvoju slabost.“

Za mnoge muškarce, biti srećniji značilo je i postati svestan činjenice da, iako se naše borbe nama možda čine velikim, one blede kada ih pogledamo u široj perspektivi. U stvari, svemir je prilično nesvestan našeg postojanja. I dok nas to može činiti izolovanim, ono zapravo može osvežiti našu perspektivu. „Baš briga svet za mene i to je u redu“, napisao je jedan momak. „Na kraju, sve što ti preostaje si ti sam. Zato budi ljubazniji prema sebi“, predlaže drugi. Svi mi pravimo greške, a to nam nekada može delovati kao kraj sveta. Ipak, važno je da ne kažnjavamo sami sebe suviše strogo dok se trudimo da se popravimo.

I pored toga što smo ljubazniji prema sebi, mnogi komentari su istakli važnost da treba biti dobar i prema drugim ljudima. Evo jednog komentara koji je to prilično savršeno rezimirao: „Život je težak i nije fer. To ne znači da i ti moraš biti takav.“

Izvor: Man’s health 

(Visited 584 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *