Pamćenje kod mladih se poboljšalo kada su prestali da koriste marihuanu

Nova studija ukazuje na to da se neka oštećenja mozga mogu popraviti (reverzibilna su).

“Mesec dana uzdržavanja od marihuane povezuje se sa značajnim poboljšanjem sposobnosti pamćenja kod adolescenata i mlađih odraslih osoba.“ (R.M. Schuster et al, Journal of Clinical Psychiatry. Vol. 79, October 28, 2018. doi: 10.4088/JCP.17m11977)

Jedna manja studija je pokazala da pauza od mesec dana u uzimanju marihuane kod mladih ljudi pomaže da im se razbistri magla u memoriji. Rezultati pokazuju da ne samo da marihuana umanjuje sposobnost tinejdžera i mladih da prihvate informacije, već i da se pamćenje može popraviti.

Naučnici su se mučili da pronađu jasne odgovore na pitanje kako marihuana utiče na razvoj mozga, jednim delom i zbog toga što nije etično tražiti od dece da počnu sa upotrebom droge radi potreba istraživanja. Ali, „možete učiniti suprotno“, kaže neuropsiholog Randi Schuster. „Možete se okrenuti deci koja trenutno koriste drogu i platiti im da prestanu.“

Za potrebe studije objavljene u časopisu „Klinička psihologija“, Schuster i njene kolege su uradili upravo to. Tim je regrutovao 88 mladih iz Bostona, uzrasta od 16 do 25 godina, koji su prijavili da koriste marihuanu minimum jednom nedeljno. Od njih su izabrali 62 i ponudili da im plate ukoliko pristanu da narednih mesec dana ne koriste drogu. Učesnicima je plaćeno više novca u toku trajanja eksperimenta, pri čemu su najviši prihodi iznosili 585 dolara za mesec dana bez marihuane.

„Novac se odlično pokazao“, kaže Schuster, neuropsiholog Massachusetts opšte bolnice u Bostonui Medicinske škole Harvard. Ispitivanja urina pokazala su da je 55 od 62 učesnika prestalo da koristi marihuanu tokom 30 dana trajanja eksperimenta.

Uz redovna testiranja na prisustvo droge, učesnici su bili podvrgnuti i testovima koncentracije i pamćenja . Zahtevni zadaci koji su podrazumevali pažljivo praćenje numeričkih sekvenci, kao i smerova i položaja strelica, otkrili su da se, za mesec dana trajanja istraživanja, sposobnost koncentracije kod mladih ispitanika nije poboljšala pod uticajem njihove novoprihvaćene apstinencije.

Međutim, uticaj prestanka korišćenja marihuane na sposobnost pamćenja osetio se veoma brzo. Samo nedelju dana nakon početka eksperimenta, apstinenti su pokazali umereno bolje rezultate na testovima pamćenja nego na početku istraživanja. Kod mladih koji su nastavili da koriste marihuanu nije došlo do poboljšanja na testovima pamćenja. Jedan poseban vid pamćenja – sposobnost prihvatanja i pamćenja liste reči, čini se da naročito utiče na ukupno poboljšanje sposobnosti pamćenja.

Rezultati sugerišu da kanabis verovatno umanjuje sposobnost mladih da obrade nove informacije.“ Ali, ima i dobrih vesti“, kaže Schuster. „Na osnovu ovih podataka smo zaključili da bar neka od tih oštećenja nisu trajna“, navodi ona i naglašava: „To nije nešto uklesano u kamenu.“

Po mišljenju kliničkog psihologa April Thames sa Univeriziteta Južna Karolina u Los Anđelesu, ovi rezultati pokreću mnoga zanimljiva pitanja. „Jedno od tih pitanja se odnosi na tačku sa koje nema povratka za razvoj mozga“, kaže ona. „Ako neko koristi marihuanu u velikoj meri tokom dužeg vremenskog perioda, postoji li tačka iza koje se ove funkcije mozga možda više ne mogu oporaviti?“

Schuster i njene kolege planiraju da sprovedu dugoročna istraživanja osmišljena tako da ponude odgovore na ovakva i slična pitanja, poput: Da li šestomesečni prestanak korišćenja marihuane kod tinejdžera dovodi do postizanja boljih rezultata u školi?

Ali, iako ima još mnogo toga da se uči o uticaju marihuane na razvoj mozga, najnoviji rezultati ukazuju na potrebu opreznosti, naročito u vreme kada, sa promenom zakona, marihuana postaje sve dostupnija, kako u SAD, tako i u drugim zemljama. „Stvarno bismo trebali da pozivamo decu da se, što je moguće više, odupiru upotrebi kanabisa i drugih visoko rizičnih proizvoda“, kaže Schuster.

Izvor: sciencenews

(Visited 1.744 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *