Koju bananu biste najradije pojeli? Vaš odgovor može imati uticaj na vaše zdravlje.

Kada jedemo banane, mi to činimo nadajući se da time doprinosimo svom zdravlju. Dok ih neki među nama jedu jer uživaju u njihovom ukusu, drugi samo pokušavaju da održe visok nivo kalijuma u organizmu. Ovaj zdravi zalogaj takođe vam obezbeđuje odgovarajuću količinu vitamina, kao i drugih hranljivih materija neophodnih vašem telu. Da li ste svesni da nam banane različitih boja donose i različite koristi?

U zavisnosti od boje, svaka banana ima neke posebne prednosti.  Za početak, najzelenije banane su važan deo ishrane onih koji se bore da održe optimalan nivo šećera u krvi. One imaju veoma nizak glikemijski indeks, što ih čini odličnom užinom za osobe koje moraju izuzetno da paze na nivo šećera u krvi. Mlade i zelene banane daju osećaj sitosti koji duže traje.

 

A kako je sa čvrstim i žutim bananama? Ove banane su uglavnom bez pega. One su takođe veoma zdrave za jelo. Slađe su od zelenih i mladih banana. Telo je u stanju da ih lako svari. Kada je banana potpuno žuta, antioksidansi koje ona sadrži sposobni su da naše telo sačuvaju od raznih bolesti.

A žuta banana sa pegama? I ova banana je bogata antioksidansima i odličan je izbor za pacijente koji se bore sa tumorima. Braon pege su u stvari pozitivan znak. To znači da će banana pomoći u uništavanju raznih ćelija u telu, najčešće onih abnormalnih koje su uzročnici kancera.

banane

Banane koje su braon boje i mekane možda izgledaju kao da nemaju mnogo dobrog da nam ponude što se tiče zdravlja. Ovakve banane imaju viši nivo šećera nego njihove svetlije kopije. Ipak, ove banane imaju neke naročite moći. One sadrže triptofan koji umanjuje stres i napetost. One su bogate i mnogim sastojcima koji pomažu zdravlju mišića i kostiju.

banane

Sada, kada znate više o različitim bananama i šta vam one obezbeđuju, naučite tome i druge. Bilo da ste neko ko banane jede iz zdravstvenih razloga ili neko ko jednostavno voli ukus ovog popularnog voća, nema sumnje da one imaju mnogo toga da vam ponude.

 

Možda će vas zanimati emisije:

Vegetarijanska ishrana

Autoimune bolesti

(Visited 1.752 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *