Negativni efekti zavisnosti od video-igara

Bilo da vaše dete igra video-igre na portabl uređaju, preko TV-ekrana ili Interneta, preterivanje u tome može bitno uticati na njegov život. „Zavisnost od video-igara može biti u istoj meri problematična kao i kockanje i javlja se već kod dece uzrasta od osam godina“, primećuje Kit Bejker (Keith Baker), direktor agencije za borbu protiv bolesti zavisnosti (Smith and Jones Addiction Consultants) u članku za  informarivnu mrežu Bringem Univerziteta za mlade (Bringham Young University’s NewsNet). Morate biti svesni efekata koje zavisnost od video-igara ima na vaše dete, kako bi držali pod kontrolom njegov omiljeni hobi. Prema savetima sa sajta HealthyChildren.org, vaše dete ne bi smelo da provodi više od dva sata dnevno pred ekranom, uključujući  u to igranje video-igara, gledanje televizije i pretraživanje Interneta.

Preokupiranost

Zavisnost od video-igara može biti štetna, ukoliko vaše dete ne može ili ne želi da uzme učešća u bilo kojim drugim zanimanjima ili vannastavnim aktivnostima. Websajt anonimnih onlajn igrača video-igara navodi da je jedan od znakova ove zavisnosti to što vaše dete neprekidno razmišlja o video-igrama, pronalazi razne načine da se vrati igranju, napušta pređašnje hobije koji nemaju veze sa video-igrama ili izbegava društvena okupljanja, jer vreme provodi na Internetu, razgovarajući o video-igrama sa drugim igračima.

Zdravstveni problemi

Ako vaše dete provodi sve svoje slobodno vreme igrajući video-igre i usled toga preskače obroke ili gubi vreme od noćnog odmora, zavisnost od video-igara može se negativno odraziti na njegovo zdravlje. Deca koja provode više od dva sata dnevno ispred televizora ili igrajući video-igre nauštrb fizičkih aktivnosti, mogu postati gojazna. Dalje, prema istraživanjima Univerziteta Teksas u Dalasu, ova zavisnost može dovesti do bolova u leđima, glavobolja, preopterećenja očiju, sindroma karpalnog kanala, bola i utrnutosti u predelu detetovih ručnih zglobova, šaka, ramena i laktova.

Pogoršanje odnosa

Ako vaše dete troši više vremena igrajući video-igre, nego razgovarajući i provodeći kvalitetno vreme sa voljenim osobama, to će se negativno odraziti na njegov odnos sa porodicom i prijateljima. Spomenuti sajt anonimnih igrača video-igara takođe naglašava da preterano igranje video-igara može loše uticati na društveni život vašeg deteta, ukoliko ono isključivo želi da priča o igricama, ako laže o vremenu utrošenom na igranje ili se prepire sa vama zbog svog preterivanja u tome.

Povećana agresivnost

Video-igre koje obiluju nasilnim delima i prizorima mogu zavisnika dovesti u stanje neosetljivosti na nasilje. Ričard Galager (Richard Gallagher), direktor Instituta za roditelje pri NYU Centru za proučavanje ponašanja dece, tvrdi da igrači koji postanu obuzeti pucačkim video-igrama u prvom licu, mogu sami sebe izolovati od društva i razviti agresivne misli ili namere.

Slab uspeh u školi

Dugotrajno igranje video-igara može negativno uticati na uspeh vašeg deteta u školi. Usled iscrpljenosti organizma od igranja do kasno u noć, dete neće biti sposobno da uči i radi na optimalnom nivou. Ako vaše dete provede više od sat-dva dnevno uz televizor ili video-igre, ono će imati problem da zaspi, imaće teškoće da održi pažnju i koncentraciju u školi, pa će početei da dobija slabije ocene nego deca koja ne provode mnogo vremena kraj bilo koje vrste ekrana.

Autor: Dria Kristofer (DREA CHRISTOPHER)

Izvor: livestrong

 

(Visited 482 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *