5 načina da povećate svoju produktivnost

Autor: William Stokes

Postoji nekoliko načina na koje možete poboljšati svoju svakodnenvu produktivnost biti sigurni da ste izvukli najviše što ste mogli u jednom radnom danu. Evo mojih 5 načina da to učinite.

1. Planirajte svoj dan

Za mene je od suštinske važnosti da isplaniram dan. Moj prvi zadatak ujutru, nakon jutarnje vežbe, je da isplaniram svoj raspored za taj dan. To može biti u vidu satnice ili jednostavne liste zadataka koje želite da postignete – samo vam je potrebno nešto što će vas održati na stazi i gurati ka krajnjem cilju.

Kako budete sagledavali beneficije planiranja, uvidećete da možete da isplanirate celu sedmicu još u ponedeljak ujutru. Ovo će vam zaista pomoći da povećate svoju produktivnost i ostvarite željene rezultate. Ne zaboravite da ostavite prostora za nepredviđene situacije. Svakodnevni život ima svoje načine da se uvuče u vaš raspored.

2. Utvrdite rutinu

Imati rutinu je od vitalnog značaja za svakog ko želi da najbolje iskoristi svoj dan, i tako treba da bude i sa vama. Od podešavanja alarma za buđenje do vremena kada ćete imati ručak, rutina je zaista od pomoći, jer vam omogućava da kontrolišete svoj dan i to kako da trošite.

Ja se budim svakog dana u 5 ujutru, bilo da je kiša ili sunce, i trudim se da najkasnije u 10 uveče legnem. Znam da mi je potrebno 6-7 sati kvalitetnog sna da bih bio sledećeg dana svež. Vašem telu nije potrebno puno vremena da se prilagodi novoj rutini, i što češće ovo ponavljate, to postaje lakše.

3. Odredite prioritete

Kada znate koji zadaci moraju prvo da se obave, to vam pomaže da počnete dan kako treba. Uvek sam bio ubeđen u to da prvo treba progutati žabu. U slučaju da se pitate na šta mislim, ne brinite! Ja ne jedem žabe – ono što ovim želim da kažem jeste da prvo obavim najteže, najveće zadatke. Čim ih uklonim sa spiska, svi ostali deluju laki kao pero. Možda nemate teške zadatke, ali će vam definitivno neki biti važniji od drugih, i ključno je obaviti prvo njih da biste ostali produktivni.

4. Imajte pauze

Verovali ili ne, uzimanje pauze kad je potrebno će u stvari povećati vašu produktivnost. Svi smo bili u toj situaciji. Zurimo u ekran i pokušavamo da mislimo. Često je za mene i pet minuta dovoljno da mi povrati fokus i jasnoću misli dok radim. Ovo može biti pauza za čaj ili kratku šetnju oko kancelarije. Bilo šta što može da vaš um odvrati od konfuzije dovoljno dugo da bi razbistrili um.

5. Osigurajte se zdravim umom i telom

Za neke ovo je očigledno, ali za neke i nije. Jako je važno da održavate svoj um i telo zdravim. To se postiže balansiranom ishranom, vežbanjem tri puta sedmično po najmanje pola sata, i hidriranoću tokom celog dana. Takođe je važno da imate kvalitetan san i da se budite odmorni. Ovo se preklapa sa tackom broj 2 – biti fit i zdrav će vam pomoći da ostanete fokusirani sa dovoljno energije u toku celog dana.

Izvor: www.lifehack.org 

(Visited 8.672 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *