Evo zašto ne treba da se raspravljate kada ste besni

Nikada ne treba da otpočnemo svađu ako smo ljuti. Svi verovatno znaju da je ovo istina. Ali ponekad gubimo kontrolu nad svojim emocijama za vreme usijane konverzacije i ne možemo da se zaustavimo i na pravi način stišamo svađu dok ne postane kasno.

Predstavljamo vam tri jasna razloga zašto se ne treba svađati kad ste ljuti.

1. Mislite da su svi protiv vas.

Kada je ljuta, osoba gubi kontrolu na svojim osećanjima, ali i svojim uverenjima zbog unutrašnjeg rada mozga. Psiholozi kažu da, ako smo neraspoloženi, svaki gest i reč našeg protivnika smatramo uvredom. Tada ćemo samo završiti vičući na našeg protivnika i to bez razloga. A sve to vodi do kraha odnosa.

2. Nenamerno činimo našeg sagovornika ljutim

Za vreme velikog broja studija, naučnici su takođe dokazali da, ako si ljut, druge takođe činiš ljutim. Ova činjenica samo pokazuje da nećeš moći da rešiš konflikt na pravi način kada si besan.

3. Nećeš biti u stanju da slušaš svog sagovornika

Bes guši vašu sposobnost racionalnog rasuđivanja. Zato za vreme rasprave mislite lošije o drugoj osobi nego što biste mislili da ste smireni. U ovakvim situacijama, nećete biti sposobni za nepristrasnost prema svom partneru i za primećivanje njihovih kvaliteta. Ali, ako za vreme svađe vidite svog sagovornika kao pametnu i harizmatičnu osobu, nećete misliti da je problem toliko ozbiljan, i moći ćete da rešite stvari brže i efikasnije.

Izvor: www.psychologytoday.com

 

(Visited 8.421 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *