Poziv za slepe da osete remek-dela

Autor: Sandra Vukić

MADRID – Zaposleni u Muzeju Prado uglavnom opominju posetioce da ne dodiruju neprocenjivo blago koje čuvaju, međutim pre nekoliko dana, uz specijalno odobrenje, Hoze Petro Gonzalez je lagano svojim prstima prešao preko kopije jedne od najpoznatijih slika Dijega Valeskeza “Apollo in the Forge of Vulcan”.

“Mnogo je stvari koje možete otkriti i koje volite otkrivati”, kaže Gonzalez, koji je slep od svoje 14. godine.

Slika je jedna od šest kopija majstora kao što su El Greko i Fransisko Goja, specijalno rađenih za prvu izložbu za slepe u čuvenom španskom muzeju.

Te 3D kopije umetničkih dela nastale su uz pomoć stručnjaka i specijalnih tehnika i omogućavaju slepim i slabovidim osobama da dodirom ostvare vezu s vizuelnom umetnošću.

Takođe, obezbijeđeni su psi i audio-vodiči koji pomažu slepima da se kreću i da otkriju lepotu slikarstva.

“Ovo je briljantna izložba. Jedini način na koji su slepi do sada mogli da osete slike je kroz objašnjenje druge osobe”, kaže Gonzalez koji je već nekoliko puta posetio izložbu “Dodirnuti Prado” otkako je otvorena u januaru ove godine.

Muzej Prado (šp. Museo del Prado) je španski narodni muzej umetnosti koji se nalazi u Madridu. Tu se nalazi jedna od najboljih svetskih kolekcija umetničkih slika.

Muzej je osnovao Fernando VII u Madridu 1818. godine, a za javnost je prvi put otvoren 19. novembra 1819. pod nazivom Kraljevski muzej slikarstva Prado. Izložena dela sakupljana su preko 300 godina iz različitih kolekcija kraljeva Španije koji su pripadali dinastijama Habzburga i Burbona. Nakon progona Izabele II 1868. godine, ovaj muzej menja ime u Nacionalni muzej Prado. Godine 1872. je u svoju bogatu kolekciju uvrstio brojna nova umetnička dela koja su do tada bila u posedu španskih manastira. Posebno su zanimljive izvanredne kolekcije slika El Greka, Fransiska de Goje, kao i mnogih drugih španskih majstora kakvi su bili i Dijego Velaskez de Silva, Hose de Ribera, Fransisko Zurbaran i Bartolomeo Esteban Muriljo. Prado poseduje i bogatu zbirku skulptura antičke Grčke i Rima, kao i brojna remek-djela flamanskih i italijanskih majstora.

Izvor: nezavisne

(Visited 6.052 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *