Nekoliko saveta da vaš mali stan učinite mnogo prostranijim

Stan naših snova ima velike sobe, savršen dnevni boravak i kupatilo iz kojeg ne bismo želeli da izađemo. Međutim, stvarnost ne ispunjava uvek očekivanja, tako da većina nas živi u mnogo manjim stanovima nego što smo planirali. Međutim, i male sobe mogu biti tako uređene da daju prostran utisak! Sve što treba da uradite je da pratite savete i već ćete i vi i ostali doživeti stan mnogo većim.

Boje i svetlost

Kada kupujete zavesu za prozore, obavezno izaberite boju koja je otprilike ista kao zid u prostoriji (zavesa bi trebalo da bude svetlija, bež nijanse ako je moguće). Ne samo da ovo čini sobu elegantnijom, nego će učiniti vašu malu sobu mnogo prostranijom.

Ipak, tokom dana pokušajte da što češće ostavite zavese pomerene, jer prirodna svetlost takođe optički povećava prostor.

Multifunkcionalni nameštaj

U malim prostorijama je bitno kakav se nameštaj nalazi, jer ako u njih stavite previše nameštaja, delovaće da je prostor mnogo manji. Zbog toga domaći dekorateri preporučuju odabir nameštaja koji istovremeno obavlja više funkcija.

Primer je otoman, koji je komad nameštaja turskog porekla. Prednost je u tome što ga možete koristiti kao puf, oslonac za noge, pa čak i sto u isto vreme, u zavisnosti od toga koji komad odaberete.

Dobra vest je da je izbor danas toliko veliki da ćete sigurno pronaći pravi stil otomana za svoj stan!

Polica do plafona

Ako imate puno knjiga i drugih sitnica, možda biste želeli da napravite mali trik.

Ako je moguće, za prostoriju ne birajte manje police, već veću policu za knjige koja se uzdiže od poda do plafona.

Optički povećava prostor, dobijate utisak da je prostorija mnogo veća, a istovremeno možete staviti i svoje manje stvari i ukrase. Ali nemojte ni police pretrpavati stvarima, radije ostavite slobodan prostor tu i tamo, inače će polica delovati neuredno, iako je sve na svom mestu.

Važnost rasporeda

Ako sav nameštaj postavite uza zid, čak i ako imate više prostora u sredini sobe, i dalje ćete osećati kao da ima vrlo malo slobodnog prostora.

Najbolje je ostaviti nekoliko centimetara prostora između zida i kauča, čak i staviti malu komodu iza nje. Ovo će učiniti prostor otvorenijim, iako je očigledno manje slobodnog prostora u sredini sobe.

Pogrešno je mišljenje da samo mali komadi nameštaja mogu ući u malu sobu.

Vredi nabaviti jedan ili dva veća komada da biste efekat učinili monumentalnijim!

Manji tepisi

Manji tepisi su zastupljeniji u manjoj prostoriji, pa ako planirate da kupite novi tepih, obavezno izaberite onaj manjih dimenzija. Ovo će vam omogućiti da odvojite različite delove sobe, što će učiniti da soba deluje prostranije.

U studio apartmanima, gde se spavaća soba, dnevni boravak i kuhinja nalaze u istoj prostoriji, ovo je posebno dobar način da se stvori utisak dodatnog prostora.

Vrsta nameštaja

Što se tiče nameštaja, u ovom slučaju treba izabrati komade koji imaju slobodan prostor ispod nogu.

Na primer, u slučaju sofe, kreveta ili fotelje, ovo je posebno vredno pažnje; jer ako ako možete da pogledom doprete i ispod njih, soba će već biti primetno otvorenija.

Ako, pak, ispod njih nema prostora, i soba i nameštaj će imati zatvoreniji efekat.

 

(Visited 1.030 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *