Dobra majka je uvek dobar radnik i odličan lider. Otkrivamo zašto je to tako!

Tendencija davanja koju žene iskuse tokom majčinstva postaje njihovo najmoćnije oruđe i u vođenju posla. To ih čini kako boljim tako i poželjnijim vođama.

Da li ste spremni da stavite tuđe potrebe ispred svojih? Da li često razmišljate šta je najbolje za sve, a ne za vas? Da li mnogo radite i žrtvujete se da bi drugima bilo bolje?

Većina majki može da kaže: „Da, radim to svakog dana”. Počev od porođaja i prvih dana nege deteta, njihov kompletan život je podređen bebi. One dobro znaju kako je to kad danima ne stižu da urade ništa za sebe, pa čak ni da imaju normalan odmor ili obrok bez prekida.

Zato ne iznenađuje činjenica da su žene postale sve poželjnije kao lideri u poslu. Evo nekoliko razloga zbog kojih ih iskustvo majki čini i sjajnim liderima.

Znaju da pružaju

Guru liderstva, Simon Sinek, u svojoj nagrađivanog knjizi „Lideri jedu poslednji” navodi da su detaljne analize stotina vođa kroz istoriju pokazale da najbolji lideri imaju jednu zajedničku osobinu ‒ pružaju. Oni štite. Za vreme obroka neće uzeti kašiku pre nego što ostali budu siti.

U poslovnom svetu, prepunom egoizma, konkurentnosti i diktatorske politike, iskreno davanje u cilju pomaganja drugima i bez ličnih motiva predstavlja pravu retkost. Sinek navodi da: „Većina ne samo da „ne jedu poslednji”, nego se guraju ispred svih u redu za večeru. Pokušavaju da jedu i iz tuđih tanjira.”

Tendencija davanja koju žene iskuse tokom majčinstva postaje njihovo najmoćnije oruđe i u vođenju posla. To ih čini kako boljim tako i poželjnijim vođama. Ljudi vole da osete da neko o njima brine, da su bitni i da će ih neko štititi. Kada imaju tu sigurnost i sami se trude da rade najbolje što mogu, kako bi pružili nešto za uzvrat.

Znaju da se nose sa stresom

Žene bolje podnose stres. To je činjenica koju su potvrdila brojna istraživanja. Razlog tome je njihova sposobnost da postignu čarobni balans.

Hranjenje. Prvi zubi. Škola. Organizovanje rođendana. Hobi. Ispiti. Prvi izlasci. To su samo neki od izazova sa kojima se majke susreću tokom podizanja dece. Iako bi mogle da nađu hiljadu razloga da paniče, znaju da to nije dobro rešenje. Nakon svih tih iskustava one nauče jednu važnu lekciju: potrebno je ostati pribran i pronaći balans.

Isto je i u poslu: balansiranje između potreba klijenata i firme, zaposlenih i rukovodstva. Angela Arends, bivša izvršna direktorka u Burberryu, a sada zaposlena u Appleu, vrlo insistira na tom balansu. Naime, ona je jednom odbila poziv na dodelu Oskara zbog želje da zadrži radni i životni balans. „To nije važnije od mog muža. To nije važnije od moje dece. To nije važnije od Burberrya”, jednostavno je objasnila.

Znaju da obavljaju više poslova odjednom

Majke najbolje znaju kako je istovremeno kuvati, peglati, spremati decu za školu, srediti kuću, a onda i sebe za naredni dan. Da bi sve to postigle, one su svesne da treba da budu efikasne i precizne. Baš kao i dobar lider.

Dobar lider mora da zna da se adaptira, da bude fleksibilan i da prihvata istovremeno više izazova. Profiti, zaposleni, finansije, klijenti, konkurencija. Na sve to treba paziti istovremeno. Njihovo „kućno” iskustvo je mnoge žene i te kako pripremilo za to.

Žene su sve traženiji menadžeri

Dok su ranije poslodavci smatrali da žene sa decom nisu u mogućnosti da se posvete poslu, danas se ta slika menja. Zahvaljujući statistikama i istraživanjima koja se vrše radi provere efikasnosti, poslodavci su napokon shvatili da je majčinsko iskustvo ‒ prednost.

Žene postaju sve poželjniji zaposleni, pogotovo na menadžerskim mestima. One su posebno tražene u HR sektoru, upravo jer njihove „majčinske” sposobnosti imaju posebnu vrednost u radu sa zaposlenima. Još jedna prednost menadžerske karijere predstavlja i obrazovanje, koje je danas pristupačno i ženama sa brojnim porodičnim obavezama. Školovanje na daljinu, odnosno mogućnost da se školuju bez odlaska na predavanja predstavlja veliku olakšicu svim majkama. Takve škole postoje i kod nas. Na BussinesAcademy u Beogradu, dostupni su brojni programi, među kojima su i razne vrste menadžementa: od opšteg, preko HR-a, marketinga do prodaje i finansija. Ukoliko želite da svoje majčinske sposobnosti pretvorite u poslovne i dobro plaćene, pravo je vreme za to.

Izvor: Telegraf.rs

(Visited 11.970 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *