Manjak sna oštećuje mozak!

Jeste li se ikada osećali kao zombi nakon samo jedne neprospavane noći? Trebate znati da vaš mozak definitivno jeste.
Prema novom istraživanju, objavljenom u časopisu Sleep, samo jedna neprospavana noć uzrokuje povećanje nivoa enzima koji su povezani s oštećenjem mozga.
Naučnici iz Švedske su sproveli istraživanje u kojem je učestvovalo 15 mladih, odmornih i potpuno zdravih muškaraca. Od učesnika su tražili da provedu jednu neprospavanu noć.
Kada su iduće jutro testirali njihovu krv, otkrili su povišenu koncentraciju enzima NSE i S-100B, što signalizira oštećenja mozga koja mogu uzrokovati kognitivne probleme i gubitak pamćenja.
Rezultati ovog istraživanja potvrđuju rezultate pređašnjih istraživanja, a to je da san pomaže mozgu da se očisti od toksina i drugih supstanci koje mogu uništiti neurone.
“Rezultati ovog istraživanja upućuju da se osobe, koje pate od nesanice, trebaju obratiti lekaru za pomoć jer ugrožavaju zdravlje mozga“, izjavio je voditelj istraživanja dr. Christian Benedict.
Naučnici istraživanje još uvek nisu sproveli na ženama, ali veruju da bi rezultati bili isti.
Takođe ističu da je nivo enzima nakon neprospavane noći bila značajno niža nego nakon ozlede glave, iz čega možemo zaključiti da jedna neprospavana noć neće odjednom narušiti zdravlje mozga, ali hronična neispavanost bi mogla.
Izvor: CentarZdravlja.net

 

Možda će vas zanimati emisije:

Mentalno jaki kako

Kako se nositi sa stresom

(Visited 5.048 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *