Život ispunjen smislom

Mrtvo more je zanimljiva destinacija za turiste (i veliki izvor tretmana lepote), ali možda ne biste voleli da tamo živite. Na granici između Izraela, Jordana i Zapadne obale, ono prima manje od 10 cm kiše godišnje. Smeštene na 400 metara ispod nivoa mora, njegove obale nalaze se na krajnjoj dubini do koje se inače stiže pomoću ronilačke opreme. Međutim, ronjenje je poslednja stvar na koju biste pomislili kada je u pitanju Mrtvo more, jer je sadržaj soli preko osam puta veći nego u okeanu i skoro je nemoguće zaroniti u njega. U njemu nema riba koje plivaju, niti biljaka. Za sve, osim za vesele turiste koji plutaju po njegovoj površini, to more je konkretno mrtvo.

„On se seća kada je Mrtvo more bilo samo bolesno“, mogla bi biti smešna šala na rođendanskim proslavama, ali to područje je nekad bilo poznato po plodnosti. Pa šta ga je onda ubilo? Sva ta so pliva u njemu ali nema kuda da otekne. Voda isparava, a more je sve slanije. Bez izlaza, ono što je nekad bilo bujno, sad je beživotno.

Razmislite

Važno je da imate jasan smisao u životu i kad ga pronađete, vi se osećate oživljenim i okrepljenim. Život, vaš život postaje značajan, a to  i Isus želi – „Ja dođoh da imaju život i izobilje.“

Možda se pitate:

Šta je Božja volja za moj život? Koji je njegov smisao?

Kako mogu da saznam šta On očekuje od mene? Šta je Božji plan ili volja za mene kao Isusovog sledbenika?

Ponekad nam ova pitanja dolaze u vrlo određenom obliku. Da li da se oženim, i kojom devojkom? Šta da činim sa svojim poslom? Gde bi trebalo da živim? U nekim drugim situacijama pitanja su više uopštena. Sad kad sam vernik, kakvim životom Bog želi da živim?

Hrišćani smatraju da snažan osećaj poznavanja i činjenja Božje volje donosu nadu, mir i smisao. Čak je i Isus govorio o ovim osećanjima:

„Jelo je moje da izvršim volju onoga koji me je poslao, i da svršim njegov posao.“ – Isusu je ovaj smisao davao više zadovoljstva čak i od jela! Ako je ovo bila osnovna svrha za Isusa, da li bi mogla biti i naša?

Isus je odgovorio i na to pitanje. „Ko meni služi za mnom neka ide, i gde sam ja onde i sluga moj neka bude, i ko meni služi onoga će poštovati otac moj.“ Ovde Isus upotrebljava reč sluga kao sinonim za sledbenika ili učenika. Tako On kaže da će Ga Njegovi učenici (vi i ja) slediti i raditi tamo gde i On radi. A Bog će poštovati one koji Ga slede.

SEDAM REALNOSTI DOŽIVLJAVANJA BOGA
  • Bog uvek radi za vašu dobrobit.
  • Bog teži za trajnom, stvarnom i ličnom zajednicom sa vama.
  • Bog vas poziva da mu se pridružite u Njegovom radu.
  • Bog vam govori preko Svetog Duha, Biblije, molitve, okolnosti i crkve da bi otkrio sebe, svoje namere i svoje puteve.
  • Božji poziv koji vam upućuje da radite sa Njim uvek zahteva veru i akciju.
  • Morate da se prilagodite u svom životu tako da se pridružite Bogu u onome što On radi.
  • Vi upoznajete Boga dok Mu poslušno služite i On ostvaruje svoje delo preko vas.

Naše iskustvo sa Bogom produbljivaće se kada budemo videli gde Isus radi i kada ćemo Mu se tamo pridružiti. Duhovne discipline su ključ – posebna molitva, slavljenje Boga i proučavanje Biblije. To su načini na koje možemo posebno da tražimo Božju volju i da slušamo Njegov glas kako vodi naš život. Oni nas takođe podsećaju da pravo pitanje nije da li Bog radi, već gde radi u ovom važnom trenutku i kako ja mogu da Mu se pridružim u tom važnom poslu. Čudesno iskustvo je kada znamo da sarađujemo sa Bogom u nečemu.

Odlomak iz knjige „Doživeti radost“

 

Možda će vas zanimati emisije:

Sreća ili smisao

Isus prorok

(Visited 846 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *