12 životodavnih biblijskih stihova za borbu s depresijom i beznađem

Autor: Stiven Altrog (Stephen Altrogge)

Postoje li biblijski stihovi za depresiju?

Zavisi na šta konkretno mislite.

Biblija nije apoteka u koju dolazimo da dobijemo dnevnu dozu nadahnuća ili dobrih osećanja. Biblija je prvenstveno velika priča o Božjem planu za spasenje ljudi na slavu Njegovog imena.

Ipak, Biblija se direktno obraća onima koji su depresivni, što je dobra vest za ljude poput mene koji se često nađu ophrvani tamom.

Dakle, da, postoje Biblijski stihovi protiv depresije i beznađa. Ovi stihovi obasjavaju mračna mesta, daju nadu beznadežnima i dopuštaju depresivnoj osobi da počne da stvari posmatra iz Božje perspektive, a ne sa sopstvene sumorne tačke gledišta.

Ako ste depresivni, pohranite ove stihove u svoje srce. Odštampajte ih. Razmišljajte o njima i nađite u njima ohrabrenje i utehu. Oni bi vam mogli značiti jedan novi i drugačiji pogled na vaš život i na život uopšte.

Ali sada postoji nešto što je jako važno da imate na umu dok budete čitali ove stihove. Verovatno da se nećete osećati mnogo drugačije nakon što ste ih pročitali.

Postoji čudna predstava u nekim hrišćanskim krugovima da će se istog trenutka kada promenite način svog razmišljanja i vaša osećanja promeniti. Recimo, da će vam se kada čitate biblijske tekstove za depresiju, odjednom razbistriti sva tama.

Ovo je daleko od istine, naročito kada se radi o mentalnim bolestima. Ali evo dobre vesti: sva ova obećanja su ISTINITA. Ona ne zavise od vas. Ona se tiču Boga i njegovog moćnog rada u vašu korist.

Dok budete čitali ove tekstove, zahvalite Bogu što su oni istiniti, bez obzira šta vi u datom trenutku osećali.

Navešću dvanaest biblijskih tekstova protiv depresije. Neka vam oni uliju novu nadu i snagu dok čekate da vas Bog izvede iz doline tame.

Biblijski tekst protiv depresije #1: Bog te nikada neće napustiti

Jer Gospod koji ide pred tobom biće s tobom, neće otstupiti od tebe, niti će te ostaviti, ne boj se i ne plaši se. (5. Mojsijeva 31:8)

Ne boj se, jer Bog je s tobom! Baš kao što se zakleo da nikada neće ostaviti izraelski narod, On nikada neće napustiti tebe niti će te se odreći, jer ti si u Hristu. Ti si Njegovo dete. I kao što tata razgrće granje čisteći put kroz šumu svom malenom detetu, tako Bog ide ispred tebe, čisteći ti put.

Biblijski tekst protiv depresije #2: Bog će te osnažiti i uzdići

Ne boj se, jer sam ja s tobom; ne plaši se, jer sam ja Bog tvoj; ukrepiću te i pomoći ću ti, i podupreću te desnicom pravde svoje. (Isaija 41:10)

U svojoj depresiji, osećaš se kao da se ne možeš uhvatiti za Boga. Kao da si previše slab, bespomoćan,  nesposoban da išta učiniš. Ponekad čak ne možeš ni da ustaneš iz kreveta. Zadnje što u tom trenutku osećaš je “duhovnost”.

Radosna vest! Ne moraš se ti čvrsto uhvatiti za Njega, jer On je taj koji tebe čvrsto drži u svom naručju. Kada padneš, On će te podići svojom pravednom desnicom. Kada si slab, on će te osnažiti. Pa čak i kada nisi siguran u svoje spasenje, možeš biti siguran da te Bog čvrsto drži u svom naručju.

Činjenica je da ti jesi slab, svi smo takvi, samo ti to trenutno izraženije nego inače osećaš. Samo hrabro! Bog voli da podupire slabe. Božja milost ti je dovoljna, čak i u ovim teškim, mračnim vremenima.

Biblijski tekst protiv depresije #3: Bog čuje tvoj vapaj

Dugo čekah Gospoda, i saže se k meni, i ču viku moju. Izvadi me iz jame, koja buči, i iz gliba, i postavi na kamen noge moje, i utvrdi stope moje. I metnu u usta moja pesmu novu, hvalu Bogu našemu. Vide mnogi, i počinju se bojati Gospoda, i uzdati se u njega. (Psalam 40:1-3)

Bog čuje tvoje vapaje i vidi tvoje suze. On te ne ignoriše i srce mu se slama kada ti patiš. Njemu ne godi patnja njegovog naroda.

Možeš biti siguran da će Bog odgovoriti na tvoje pozive na milost. Možda ne baš u onom trenutku kada ti to želiš ili na način na koji želiš, ali On je tvoj milostivi Otac i On se ne može oglušiti na vapaje svog deteta. On će u tvoja usta staviti novu pesmu i utvrditi tvoje stope na steni. Osvanuće to novo jutro, jutro radosti!

Biblijski tekst protiv depresije #4: Gospod je tvoja zaštita

Ali ti si, Gospode, štit koji me zaklanja, slava moja; ti podižeš glavu moju. (Psalam 3:3)

Bog je tvoja zaštita kada si slab, bespomoćan i bez nade. On stoji kraj tebe da te zakloni i zaštiti. On bdi nad tobom. Iako te depresija lomi, svemoćni Bog je kraj tebe i štiti te.

On će ti podići glavu iz prašine i ponovo te postaviti na noge. On će te dovesti do “zelenih pašnjaka i bistrih izvora”. Ti možeš imati poveranja u Njegovu zaštitničku silu i moć iako u sebi snage ne nalaziš.

Biblijski tekst protiv depresije #5: Bog je pokraj onih koji su slomljenog srca

Gospod je blizu onih koji su skrušena srca, i pomaže onima koji su smerna duha. Mnogo nevolje ima pravednik, ali ga od svih izbavlja Gospod. (Psalam 34:18-19)

Kada potoneš u bezdane depresije, neprekidno se osećaš skrušenog srca i slomljenog duha. Živiš život u molskoj lestivici.

Za one skrušena srca i slomljena duha Bog ima naročito mesto u svom srcu. Kada ti je na plećima pretežak teret, Bog ti prilazi još bliže. On te vidi usred tvoje patnje i prilazi ti s rasterećenjem. Iako ne možeš da osetiš Njegovo prisustvo, Bog ti je bliže nego ikad, i čini sve da bi ti olakšao.

Biblijski tekst protiv depresije #6: Bog će ti obnoviti snagu

Ali koji se nadaju Gospodu, dobijaju novu snagu, podižu se na krilima kao orlovi, trče i ne sustaju, hode i ne more se. (Isaija 40:31)

Malo je stvari koji te mogu toliko iscrpiti kao što su depresija i zabrinutost. Tada ti je svega preko glave i sve ti deluje nerešivo. Čak i najjednostavniji poslovi traže ulaganje ogromnih napora.

Radosna vest glasi da je Bog u misiji osnaživanja onih koji više snage nemaju. On voli da snaži one koji padaju pod teretom i da oživljava one koji se osećaju istrošenim. Čekaj Gospoda i on će te oživeti. On je obećao da će ti obnoviti snagu iako ti to sada ne osećaš. On ima za tebe dobre namere.

Biblijski tekst protiv depresije #7: On ne lomi stučenu trsku

Trske on stučene neće prelomiti, i stenjak koji još gori neće ugasiti. Po istini pravdu će javljati. (Isaija 42:3)

Stučena trska je ona koja samo što se nije slomila, a plamičak koji treperi je onaj koji samo što se nije ugasio. To je baš prikladan opis depresije. Osećaš se kao da samo što se nisi prelomio ili potpuno ugasio.

I, iako će te možda mnogi osuditi jer nemaju pojma kroz šta zaista prolaziš, Bog to nikada neće učiniti. On neće pokidati stučenu slamku niti će oduvati plamičak koji jedva treperi i već se dimi. Umesto toga, On će se postarati oko njih, isceliće ih i vratiti u život.

Bog te ne prezire u tvom utučenom, slomljenom, tinjajućem stanju. Naprotiv! On je kraj tebe, neguje te i podupire.

Biblijski tekst protiv depresije #8: Hodite svi koji ste umorni i pretovareni

Hodite k meni svi koji ste umorni i natovareni, i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, i naučite se od mene; jer sam ja krotak i smeran u srcu, i naći ćete pokoj dušama svojim. Jer je jaram moj blag, i breme je moje lako. (Matej 11:28-30)

Isus daje odmor onim koji su skrhani teretom ovoga sveta. On je nežan i blagog srca i ne kori one koji se muče pod preteškim jarmom depresije.

Dođi Isusu s teretom svoje depresije i naći ćeš odmor svojoj duši. Dozvoli Njemu da ponese onaj teži deo tvog jarma. Priznaj mu svoju potpunu slabost i nemoć i dopusti Njemu da bude nosač tvojih tereta.

Biblijski tekst protiv depresije #9: Ništa te ne može odvojiti od Boga

Jer sigurno znamo da ni smrt, ni život, ni anđeli, ni poglavarstva, ni sile, ni sadašnje ni buduće stvari, ni bilo što visoko ni duboko, ni drugo kakvo stvorenje, ne može nas razdvojiti od ljubavi Božje, koja se pojavi u Isusu Hristu, Gospodu našemu. (Rimljanima 8:38-39)

Kada te proganja avet depresije, osećaš se veoma izolovano od ljubavi Božje. Sve ti deluje mračno, kao da ti se više nikada neće desiti ništa dobro. Osećaš se kao da te je Bog ostavio da se valjaš u blatu.

Ništa ne bi moglo biti dalje od istine. Ti nisi izvan Božjeg svemoćnog plana i milostive ljubavi. Pošto si u Hristu, ništa te ne može rastaviti od ljubavi Božje. Jedini način da Bog prestane da te voli bio bi kada bi On prestao da voli Isusa. Iako se osećaš usamljenim i nevoljenim, ne postoji apsolutno NIŠTA, uključujući i depresiju, što bi moglo Boga sprečiti da te voli.

Tvoje telo može biti porušen hram, ali to ni za trunku ne umanjuje Božju ljubav prema tebi.

Biblijski tekst protiv depresije #10: Bog čuje plač nevoljnih

Viču pravedni, i Gospod ih čuje, i izbavlja ih od svijeh nevolja njihovijeh. (Psalam 34:17)

Kada si potonuo u dolinu depresije, izgleda ti kao da si potpuno sam. Kao da nikome nije stalo, kao da niko ne sluša. Osećaš se izolovano, izdvojeno, kao da te je Bog napustio.

Ali On te nije napustio. I nikad neće! Kada mu se obratiš za pomoć, on će čuti i odgovoriti. Možda ne odmah, ali nema sumnje da hoće. Bog ne ostavlja svoju decu zauvek zaglibljenu u depresiji i beznađu.

On čuje svaki bolan krik koji ispustiš, vidi svaku suzu koja se skotrlja niz tvoj obraz. Ti nisi sam! Imaš dobrog Oca koji je uz tebe, koji je na tvojoj strani.

Biblijski tekst protiv depresije #11: Uzdanje u Boga

Što si klonula, dušo moja, i što si žalosna? Uzdaj se u Boga; jer ću ga još slaviti, spasitelja mojega i Boga mojega. (Psalam 42:11)

Depresija i beznađe dovode do meteža u dubini tvoje duše. Osećaš se skrhano, obeshrabreno, preopterećeno i kao da nema nade za budućnost. Iako se osećaš beznadežno, nade ipak IMA.

Odakle ti nada? Zato što je u Bogu tvoj spas. Kada bi sva tvoja nada zavisila od tebe i tvoje sposobnosti da sebe iščupaš, nade ne bi ni bilo. Ali, tvoja nada zasniva se na Bogu. I ti ćeš ga ponovo slaviti, iako se možda sada osećaš kao da taj dan nikada neće doći. Uzdaj se u Boga i veruj mu da će te izvesti iz te tamne doline u kojoj ste se našli.

Biblijski tekst protiv depresije #12: Utešeni Bogom

Blagosloven Bog i otac Gospoda našega Isusa Hrista, otac milosti i Bog svake utehe, koji nas teši u svakoj nevolji našoj, da bismo mogli utešiti one koji su u svakoj nevolji utehom kojom nas same Bog teši. (2. Korinćanima 1:3-4)

Kada si usred napada depresije, beznađa ili anksioznosti, izgleda ti da si sam na svetu. Kao da te niko ne razume i ne mari za tebe. Ipak, postoji makar jedna osoba koja te duboko voli i želi da te uteši. Ta osoba je Bog.

Bog je milostivi Otac i Bog svake utehe. Pohitaj njemu usred svoje slomljenosti. Baci mu se u naručje za utehu, milost i snagu. On čezne da te primi, da te uteši i osveži.

Ne pokušavaj da sam nađeš izlaz iz mraka depresije. Potrči u zagrljaj Bogu svake utehe. Ušuškaj se u zaklonu Oca svake milosti. On je tu za tebe i On je na tvojoj strani!

Ne boj se oluje

Čarls Sperdžon, kome depresija nije bila strana, rekao je:

„Ljubavna pisma s Neba često stižu u crno oivičenim kovertama. Crni oblak koji te užasava je prepun milosti. Ne boj se oluje. Na svojim krilima ona donosi isceljenje, a kada je Isus s tobom u tvom brodiću, bura će ga samo još brže pogurati ka sigurnoj luci.

Usred tvoje depresije, sve što vidiš su užasni, crni oblaci. Seti se, Bog je onaj koji upravlja olujom, a Isus je s tobom u tvom brodiću. Možda ne osećaš Njegovu blizinu, možda izgleda da on spava negde u potpalublju, ali On je svakako s tobom.

Kada dođe pravi trenutak, On će te izbaviti!“

A dotle, uhvati se čvrsto za ova obećanja!

Izvor: theblazingcenter.com

(Visited 6.641 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *