Istraživanje nam otkriva kako brokoli pomaže u prevenciji kancera

Jedno ranije istraživanje je pokazalo da sulforafan, jedinjenje koje sadrži brokoli i ostalo glavičasto povrće, može pomoći u sprečavanju pojave ili usporavanju razvoja malignih tumora. Najnovije istraživanje otkriva nam na koji način se to događa.

Istraživači sa Oregon univerziteta su otkrili da je sulforafan smanjio prisustvo dugih nekodirajućih ribonukleinskih kiselina (lncRNA) u ćelijama raka prostate, što ih je onemogućilo da formiraju ćelijske kolonije – zaštitni znak kancerogenih metastaza.

Duge nekodirajuće RNK, za koje se ranije smatralo da predstavljaju samo “otpadne DNK”, bez naročito značajne uloge, odjednom su prepoznate kao ključni činioci u razvoju brojnih kancera, uključujući rak prostate, rak dojke, rak želuca i rak pluća.

Istraživanja su pokazala da duge nekodirajuće RNK mogu regulisati ekspresiju gena – proces kojim se geni isključuju ili uključuju u cilju obavljanja svoje funkcije. Ako se duge nekodirajuće RNK “otmu kontroli”, veruje se da one mogu da podstaknu razvoj kancerogenih oboljenja.

Ne samo da najnovija istraživanja pružaju dokaze o ulozi koju ove RNK imaju u nastanku i razvoju kancera, već potvrđuju i zaključke nekih ranijih studija o značaju antikancerogenih efekata sulforafana.

“Očigledno da je izuzetno važno to što ovaj sastojak ishrane, koji je najzastupljeniji u brokoliju, može da utiče na duge nekodirajuće RNK”, izjavila je Emili Ho (Emily Ho), šef istraživačkog tima Oregon univerziteta, odnosno Porodičnog centra “Moore” za zdravu ishranu i preventivu bolesti, pri tom univeriztetu.

“Ovo bi moglo otvoriti čitav niz novih mogućnosti i strategija u primeni određenih namirnica ili lekova, koji bi mogli odigrati važnu ulogu u suzbijanju nastanka kancera, kao i u njegovom terapeutskom držanju pod kontrolom”, dodala je ona.

Ho je, zajedno sa svojim saradnicima, nedavno objavila rezultate ovog istraživanja u časopisu Journal of Nutritional Biochemistry.

 

Možda će vas zanimati emisije:

Zdravi obroci

Kako lečiti i sprečiti rak?

(Visited 246 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *